Bewegingsschakelaar schakelt ook zonder beweging

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Omdat bij mij op de gang de lichtschakelaars op onhandige plekken zitten, heb ik jaren geleden al een lamp met HF-bewegingsschakelaar aangeschaft. Dit voorjaar kreeg ik opeens problemen dat het licht 's nachts zomaar aan ging en ik er wakker van werd. Soms meerdere keren per uur.
Ik dacht dat de elektronica wel stuk zou zijn en heb opnieuw zo'n zelfde lamp gekocht. Maar ook daarmee dezelfde problemen, zelfs met de gevoeligheid op laagste stand.
Toen heb ik een losse IR-bewegingsschakelaar geplaatst, met de gedachte dat die alleen reageert op beweging van warme objecten.



Dit werkt wel een stukje beter, maar toch gaat soms het licht aan, terwijl ik in bed lig. Ik woon alleen, heb geen huisdieren en let erop om 's avonds alle deuren van de gang te sluiten.

Iemand enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat ik kan doen om het te verhelpen? De bewegingsschakelaar is van het huismerk van een bekende elektronicaverzender. Zijn duurdere modellen misschien betrouwbaarder?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen idee maar we zijn tegenwoordig heel goed in waardeloze rotzooi maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is wel goed als inbraakpreventie ;)

Even een vreemd oplossingsidee: Sluit de draden andersom aan (alsof je de stekker andersom in het stopcontact doet).
 

Klaas de Wit

  • #4
Wat zit er aan de andere kant van de muur?
Wij hebben een soortgelijk probleem gehad. Als een van de kinderen zich omdraaide in bed, ging de lamp op de overloop aan.
Oplossing was om de gevoeligheid flink terug te schroeven, ik weet niet of die optie op je sensor zit?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Aan de andere kant van de muur lig ik te slapen. Ik dacht er ook aan dat mijn eigen bewegingen misschien de bewegingsmelder zouden kunnen triggeren.
Om het te testen, heb ik achter de gesloten slaapkamerdeur al eens flink gelopen en gezwaaid. Daarvan ging de melder echt niet aanspreken.
Bij deze melder kun je de gevoeligheid niet veranderen. Volgens mij gaat dat bij geen enkele PIR-melder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu