Beuken trap behandelen

Nele

  • #1
Hoi,

Ik heb een vraagje ivm onze beuken trap. De trap was helemaal zwart gelopen door de vorige eigenaars van ons huis. We hebben de trap helemaal geschuurd zodat de trap al heel wat klaarder is maar we weten niet zeker of we voldoende geschuurd hebben. Hier en daar zijn er nog wat donkere plekken. Hoe weet je nu eigenlijk of je voldoende geschuurd hebt ? En kunnen iets donkere plekjes gecamoufleerd worden door vernis ? We hebben al geprobeerd met oxaalzuur om nog eens alles mooi blank te krijgen maar dat leidde tot 'korrelvorming' op de trap.

Alvast bedankt
 

EGeen

  • #2
Wat is precies de bedoeling van het schuren en de afwerking van de trap. Zoals ik het nu hoor gaat u er enkel overheen met een blanke lak naderhand. Dan zou u gewoon alles nog zichbaar hebben wat u nu ook ziet. Een transparante lak met kleur verdoezeld altijd iets, maar het blijft het mooiste als de ondergrond egaal van kleur is.

Dekkend aflakken kan u nu wel aflakken als alles netjes is geschuurd, dan maakt het neit zoveel uit als de ondergrond niet egaal van kleur is. Wel is het handig om even goed schoon te maken ivm het oxaalzuur.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Was de trap dan niet behandeld voordien?

In elk geval als je de trap blank wenst te lakken, dan de treden schuren totdat je op het beuken zit en geen vlekken meer hebt, die zie je er anders doorheen
 

Nele

  • #4
De trap was vooraf ook al gevernist maar blijkbaar niet voldoende want de treden waren helemaal zwart gelopen. De leuning is wel nog redelijk mooi. Om alle vlekjes weg te krijgen, zal er volgens jullie dus nog meer geschuurd moeten worden. Klopt het dat als je je treden nat maakt (bijvoorbeeld tijdens het stofvrijmaken van de treden) dat je dan het resultaat ziet zoals het zou zijn als je de treden met een kleurloos vernis zou behandelen ?

Misschien, als het mij lukt :) , maak ik een foto en zet ik die op het forum.
 

Fiesiekus

  • #5
Ben bang dat je vochtvlekken/kringen overhoudt.
 

Nele

  • #6
Ik heb mijn trap al met een vochtige doek afgeveegd om het stof te verwijderen en er zijn geen vochtvlekken/kringen. Het probleem is dat de trap er redelijk goed uitzag nadat hij pas geschuurd was maar toen ik mijn stof wou verwijderen met een vochtige doek, zag ik op mijn weinig vochtige treden nog zwartere plekken hier en daar. Nadat de trap uitgedroogd was (dit ging heel snel, +/- 5min) dan was hij weer zoals juist na het schuren.
Als het dus waar is als de trap er na vernissen gaat uitzien als een trap die ietwat vochtig is gemaakt dan moet ik nog meer schuren of iets anders proberen om de zwarte plekken eruit te krijgen. Maar als de trap er na het vernissen er hetzelfde uitziet als juist na het schuren dan kan ik waarschijnlijk direct vernissen. Dus de vraag is hoe kan ik me inbeelden hoe de trap er zal uitzien na vernissen ? Zoals nu: hier en daar een iets donkere plek maar niet opvallend, of zoals bij het vochtig maken van de trap waarbij de donkere plekken meer opvallen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Je kunt de treden nat maken en dan zie je direkt hoe het wordt later, maar je moet dan wel de gehele trede doen anders krijg je plekken.
Ik laat mijn klanten het eindresultaat na aflakken zien d.m.v. het onder dompelen van een stuk hout.

Maar om dit nu bij elke trede te gaan doen? Je hebt de kans dat je elke trede weer moet schuren doordat de nerf opkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu