Betonpoer, draadeind, chemisch anker

Jan Botermans

  • #1
Beste Mensen

Ik ga een blokhut plaatsen van 3x3 meter niet bijzonder groot gewicht is +/- 800 Kilo.

Hiervoor heb ik 12 rioolbuizen in de grond geplaatst tot een diepte van 70 cm. Daar de tuin afloopt wil ik de palen storten met beton en 3 staven 8mm bewapening er in drukken (direct na het storten dus).

Vervolgens het beton 2 dagen laten uitharden en dan 18 mm gat boren en hierin een rvs draadeinde 16 mm instoppen. vastzetten middels een chemisch anker. Door een moer en plaatje op de schroefdraad te plaatsen kan ik de funderingsbalken waterpas stellen, nu en in de toekomst.

Vraag en graag advies,
- moet de bewapening met elkaar verbonden zijn, of is drie staven in de lengterichting voldoen?

- hoe diep moet het draadeind in het beton

- hoe groot(diameter) moet het boorgat zijn ten opzichte van de het draadeind om voldoende borging te hebben van het chemisch anker.
Alvast dank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom een chemisch anker ?
Het draadeind kan direct in de verse beton gedrukt worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wel even goed uitlijnen tijdens / na het storten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Betonijzer moet minimaal 3 cm dekking van het beton hebben.

Je hebt 2 opties:
- Beton storten zonder draadeind en dit na afloop doen. Voordeel: je kunt alles netjes uitlijnen. Nadeel: je moet na afloop nog draadeind in het beton verankeren met een chemisch anker.
- Beton storten en gelijk de draadeinden in het vloeibare beton stoppen. Voordeel: je bent gelijk klaar. Nadeel: je moet alles direct uitlijnen in vloeibaar beton.

Als je mallen maakt van plaatjes hout waar je de draadeind door kunt steken zodat ze mooi recht en op de goede plek blijven zitten zou ik voor optie 2 gaan. Neem dan liever een oogbout, deze heeft meer hechting in beton. Ik heb zelfs door het oog een stuk betonijzer gebogen.

Het betonijzer kunt u met dun ijzerdraad aan elkaar "vlechten" met wat tussenafstand.

Staan de rioolbuizen op tegels? Of is de grond op 70 cm dragend genoeg?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan het draadeind op een houten plaatje/lat vastschroeven. Dat leg je op de poer voor of na het storten. Wel meteen doen en even met een hamer tegen de buis tikken om het te verdichten. Evt. een draad spannen om de ankers uit te lijnen.

De andere wapening maakt niet zoveel uit hoe je dat vlecht. Denk aan de betondekking rondom.

 

Jan Botermans

  • #6
Allen hartelijk dank voor de reactie. ik zit niet op de vaste grond, indie zin ik woon tegen een dijkje aan en er zit veel klei in de grond. ik kom amper tot 70 cm diepte. De buizen kleven zich vast als het ware. vandaar dat ik relatief veel palen gebruik, 3 op een lengte met een afstand van 80 cm onderling,

Met chemische ankers kan ik wat preciezer werken dan meestorten, dat is mijn overweging. afstand bewaping top zal ik op letten. Blijft mijn vraag de diepte van het gat bij een chemisch anker en diameter. Graag jullie advies

Gr Jan
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat zal ongetwijfeld op de verpakking van het chemisch anker staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het beton moet wel redelijk droog zijn voor chemische ankers.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Laatst een terrasoverkapping gemaakt met douglas 200 x 200 staanders. In de ringbalk van de bestaande fundering gaten van 20 mm geboord, en M16 draadeind met chemisch anker vastgezet.

Mijn ervaring: Nauwkeurig boren in beton blijft tegenvallen, daarom de afwijking in de posities van het draadeind gecorrigeerd met het boren van de gaten in het douglas.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
10 * de diameter van het anker is normaal gesproken een redelijk uitgangspunt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu