Beregening waterleiding hoofdafsluiter

Slapnutcity

  • #1
Ik heb een beregeningsinstallatie op het waterleidingnetwerk aangesloten. Nu kom ik op een aantal plekken tegen dat het verstandig is om een hoofdafsluiter te plaatsen om de druk van het systeem af te halen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Er zijn drie zones (twee achter in de tuin, één voorin), waarbij in de kruipruimte de splitsing naar deze twee plekken is gemaakt. Voorin de tuin zit nog een afsplitsing naar een waterstopcontact en de gestelde zone. Bij elke zone is een aparte afsluiter reeds opgenomen. Waarom is een hoofdafsluiter dan nog zo gewenst?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In de periode dat je niet beregent zal het water in de lange aftakkingen stilstaan, met bacteriegroei als gevolg. Deze aftakkingen kun je dan beter afsluiten en aftappen om te voorkomen dat je drinkleidingnet vervuild.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Aparte kraan in huis/schuur voor de beregeningsinstallatie met aftapkraantje erop en voor die kraan een terugslagklep plaatsen.
Gebruik een kogelkraan, die hebben geen weerstand.
 

Slapnutcity

  • #4
Ik heb inderdaad een kogelkraan met terugslagklep aan het begin van de leiding geplaatst die ik in de winter dichtdraai. De aparte hoofdafsluiter lijkt hiermee dan ook niet nodig als ik het zo goed begrijp.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zit de kogelkraan buiten of binnen?
Als die buiten zit zou ik er zeker een afsluiter met aftapper aan de binnenmuur bij zetten, de leiding naar de buitenkraan moet afsluitbaar zijn i.v.m. vorst, die kraan mag gewoon dicht bij de buitenkraan zitten.
 

Slapnutcity

  • #6
De kraan bevindt zich binnen vlak bij de hoofdaansluiting van de waterleiding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu