Benodigd vermogen elektrische cv ketel

Janv-b

  • #1
Kan iemand vertellen welk vermogen (kW) voor een volledig elektrische cv ketel volstaat met standaard verwarmingselementen in een huis?

m.a.w. de - in vergelijking met een gasgestookte cv ketel efficiëntere - energie-omzetting door een elektrische ketel van kW naar kJ warmte, hoeveel benodigde kW per m3 betekent dat?

En welk merk elektrische cv ketel is aan te raden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
KW blijft kW dat is nl. de grote van energie de methode van opwekken maakt niet uit.

Als je nu een 1000w radiator hebt hangen zal je ook een 1000w elektrische verwarming nodig hebben om die ruimte te verwarmen.

Dus als jouw woning 15kw ketel nodig heeft heb je ook een 15kw elektrische cv nodig.

De vraag komt mij zeer bekend voor, is dit weer een van je zinloze proefballonnetjes?
 

Mark91

  • #3
Kun je beter luchtwarmtepomp nemen heb je 5 x zoveel rendement !
 

Janv-b

  • #4
Vraagt blijft dus even of en zo ja hoeveel minder vermogen zo'n elektrische cv ketel zou kunnen hebben. Ben wel benieuwd naar een onderbouwd antwoord.

Dat van die lucht warmte pomp klinkt interessant. Het lijkt me sowieso nodig een luchtwarmte pomp aan te schaffen bij je elektrische ketel. maar 5 x zoveel rendement, klopt dat wel? ik hoorde iets over een maximale cop van 2?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Daar gaan we weer.

Elektrische energie heeft een omzetting van 100% naar warmte, dus 1000w elektrisch is 1000w warmte.

Een woning heeft een bepaald vermogen nodig om op te warmen en warm te blijven, het maakt niet uit hoe je dat opwekt gas/elektrisch/zonnepanelen/hout je hebt altijd dezelfde hoeveelheid energie nodig om de boel te verwarmen.

dus een gasketel van 15kw = elektrisch 15kw = hout gestookt 15kw = vloerverwarming 15kw

Omdat je energie niet kan maken of vernietigen is er geen enkele methode om een elektrische cv efficienter te krijgen dan die 100%.
Dat is gewoon basis natuurkunde.
 

Mark91

  • #6
Wij leveren installaties met rendement van 1:7 haalbaar is bij luchtwarmtepompen

En als je het slim bent kun je cv en je tapwater er mee verwarmen .
 

Janv-b

  • #7
Zeer interessant Mark!
Misschien toch nog even de kleine denkfout omtrent het vermogen van een elektrische cv ketel en een gasgestookte cv ketel behandelen:

iedereen wil natuurlijk een lage energierekening. Om hetzelfde vermogen te behalen heeft een gasgestookte cv ketel naar verhouding volgens mij - qua euro's in vergelijking met een elektrisch gestookte ketel - meer gas nodig dan een elektrische cv ketel elektriciteit. Omdat bij de omzetting van gas naar warmte veel energie verloren gaat. Bij de omzetting van elektriciteit naar warmte volgens mij een stuk minder. Die rekensom zou iedereen die geen dief van zijn eigen portemonnee wil zijn moeten willen maken. De eigen portemonnee is voor veel mensen toch interessanter dan natuurkunde.

bovendien is elektriciteit makkelijker zelf te maken dan gas. Dus stel dat die rekensom ondanks de m3's gas die nodig zijn toch positief uitpakt voor gas dan is wanneer je alle energie zelf opwekt het helemaal niet interessant wat duurder is per opgewekte kw, gas of elektriciteit. Wat dan alleen nog interessant is wat je zelf kunt maken en hoeveel je daar dan voor nodig hebt per m3.

Maar nu hebben we het over rekensommen die sommigen niet alleen lastig vinden maar ook confronterend omdat het gevestigde belangen omvergooit. Omdat de consument er beter door uit is zullen deze oplossingen echter natuurlijk gewoon doorgang vinden, ondanks de conservatieven, die as we speak onder ons zijn volgens mij.

Die rekensom gecombineerd met 1:7 cop is eigenlijk een vrij schokkend feit, als je dit afzet tegen de hoeveelheid gas die we verslinden in Nederland (en de hoeveelheid geld die de overheid eraan verdient).

Misschien eens met Mark gaan bellen binnenkort Stef (Blok)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je moet even verder denken, en ook lezen en onthouden wat er al geschreven is in je vorige proefballonnetjes.

Een ketel die direct met een vlam water verwarmt is behoorlijk efficient.117% voor een HR.Verbranding geeft 100% warmte, condensatie van de verbrandingsproduckten de overige 17%

Een gasgestookte elektriciteitscentrale heeft een rendement van 40%, dat is dus 60% verlies.Dat is ook de reden dat een kw verwarming opgewekt uit gas goedkoper dan een kw uit elektrisch.

1m³ standaardgas heeft 9,77 kWh aan energie (35,17 MJ) en kost 0,65 ct dat is dus 0,066 per kWh
1kwh elektrisch kost ca 0,23ct.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
@ Mark91,

bij een volgende overtreding van de forumregels wordt u de toegang tot het forum ontzegd.
Uw onderschrift is gewijzigd.
 

Janv-b

  • #10
Mark,

kan je iets meer vertellen over hoe zo'n warmte pomp in combinatie met een elektrische cv ketel geinstalleerd zou worden, welke typen (vermogens) je aanraad per totaal aantal m3 en wat dat betekent voor het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huis?

Ook wel interessant trouwens om te weten hoeveel wp aan zonnepanelen je op je dak zou moeten plaatsen om de na installatie van een warmte pomp en elektrische cv ketel nog benodigde elektriciteit zelf op te wekken trouwens..

iemand?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Om daarop antwoord te kunnen geven dat ergens op slaat moeten we eerst weten wat de warmteverlies berekeningen van je woning zijn.Normaal bestaat zo'n opstelling uit een buffervat met daarin je el. Elementen en een wisselaar waarop de warmtepomp zit. De grote van de elementen hangt samen met het buffervat, de grote van de warmtepomp en het benodigde vermogen.Als jij je woning goesgenog kan isoleren heb je aan 2kw voldoende en zal je eerder moeten gaan koelen dan verwarmen.

Het is dus weer een hypothetisch proefballonnetje van je.
Je stelt een vraag en vervolgens trek je er van alles bij en ga je alleen in op antwoorden die jouw wel gunstig voorkomen om daarop OT verder te gaan. Dit is geen klusvraag maar volgens mij een poging om geruchten te verspreiden zodat er vragen komen naar een bepaald produkt waar jij binding mee hebt.
Als jij alles zo goed weet leg het dan zelf eens uit met cijfertjes.
 

Janv-b

  • #12
The headhunter schreef:
Om daarop antwoord te kunnen geven dat ergens op slaat moeten we eerst weten wat de warmteverlies berekeningen van je woning zijn.
misschien kunt u een gemiddelde nemen voor de berekening?
The headhunter schreef:
Normaal bestaat zo'n opstelling uit een buffervat met daarin je el. Elementen en een wisselaar waarop de warmtepomp zit. De grote van de elementen hangt samen met het buffervat, de grote van de warmtepomp en het benodigde vermogen.Als jij je woning goesgenog kan isoleren heb je aan 2kw voldoende en zal je eerder moeten gaan koelen dan verwarmen..
ok, bij hoeveel warmteverlies heb je welk vermogen nodig dan?
The headhunter schreef:
Het is dus weer een hypothetisch proefballonnetje van je.
Waar heeft u het hier over?
The headhunter schreef:
Je stelt een vraag en vervolgens trek je er van alles bij en ga je alleen in op antwoorden die jouw wel gunstig voorkomen om daarop OT verder te gaan.
Voor uw welbevinden heb ik besloten maar eens op al uw opmerkingen in te gaan. Niet al uw opmerkingen zijn echter even logisch, dus mocht u dergelijke opmerkingen blijven maken kan het zijn dat ik in de toekomst enkele verzinsels of onaardigheden zal negeren. Ik hoop dat u dat geen probleem vindt.
The headhunter schreef:
Dit is geen klusvraag
Het zou best kunnen dat welgemeende interesse in de vraag hoe ik een klus kan klaren die ervoor zorgt dat ik minder energie verbruik dan met de standaard middelen geen klusvraag is. Misschien kunt u dan nog maar wat meer van uw tijd in het - hopelijk wat minder aggressief - reageren op mijn posts steken en mij de definitie van een klusvraag uitleggen?
The headhunter schreef:
maar volgens mij een poging om geruchten te verspreiden zodat er vragen komen naar een bepaald produkt waar jij binding mee hebt.
Geen idee wat u zich nu (en waarom) opeens in het hoofd hebt gehaald?
The headhunter schreef:
Als jij alles zo goed weet leg het dan zelf eens uit met cijfertjes.
Als ik alles 'zo goed' zou weten zou ik geen vragen meer hebben, toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
@Janv-b,

wilt u het concreet houden en niet overal een quote gebruiken, u maakt het topic onoverzichtelijk op deze manier.
Daarnaast zult u met concrete gevallen/cijfers moeten komen anders wordt het topic gesloten.
 

Mark91

  • #14
Ik mag geen reclame maken maar. Voor appartementen van 120m2 gebruiken wij 10kw. Pompen (binnen en buite unit is dat reclame of niet als ik een merk noem)

De binne unit bevat 180 literboiler
40 liter cv buffer
De mogelijk elektrisch element tot 9kwh

Standaard heeft dit een rendement van 1:4 (1 kWh stroom 4 kWh warmte)

Verder zijn de ( ik noem geen merk) water warmtepompen ook er mooi en je hebt het voor deel de. Woning te kunnen koelen
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #15
Opgegeven rendementen van warmtepompen worden uitsluiten gehaald bij een ideale conditie , daarbuiten is rendement van warmtepomp beduidend lager of nihil ,Warmtepompen kunnen het beste toegepast worden wanneer er restwarmte aanwezig is (industriële installaties of LBK's kantoorgebouwen) tevens heb je nog meer nadelen ,Opbrengst lucht-warmtepompen zijn bij lagere buitentemperaturen onvldoende en er dient bijverwarmd te worden , dat dient ook tijdens ontdooi cyclus van warmtepomp ( soms wel 1x keer per uur !!), geluidsproductie,opstelling ,en aanschafprijzen.aangepaste installatie ivm lagere temperaturen .
als je moet kiezen tussen 1500 euro voor een ketel of 10000 euro voor een warmtepomp , dan weet ik het wel . met die 8000 euro kun je aardig wat leuke dingen doen :mrgreen:
 

Mark91

  • #16
.....


Zoals ik aangaf , nieuw bouw . En het voordeel geen gas gebruik

Verder geeft de smid z'n geheim niet prijs

Ik hou op iedere x de warmtepomp te verdedigen praten in de toekomst wel weer verder
 

Janv-b

  • #17
Jan schreef:
@Janv-b,

wilt u het concreet houden en niet overal een quote gebruiken, u maakt het topic onoverzichtelijk op deze manier.
Daarnaast zult u met concrete gevallen/cijfers moeten komen anders wordt het topic gesloten.
ach wat moet het toch frustrerend zijn voor de Poetins van Klusidee, te zien dat de wereld vooruitgaat en dat er zelfs helemaal transparant ideeën besproken worden die de wereld vooruit kunnen helpen. Bedreigingen, machtsmisbruik, liegen en het verdraaien van feiten helpen daartegen niet, en tot iets anders zijn ze niet in staat. Daarvoor speelt de testosteron in combinatie met weinig hersens hen teveel parten. En daarmee, samen met hun extreem behoudende angsthazerij, scharen ze zich in het illustere rijtje potentieel gevaarlijke extreem conservatieve mensen, die afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden anderen lastigvallen op - in het gunstigste geval - een forum en in het slechtste geval in real life op het slagveld van het eigen gelijk.

Ik sluit af met de wijze woorden van mark: we spreken in de toekomst wel verder.

:D
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #18
Je reactie is even nutteloos/zinloos als je hele topic en 19e eeuws onderwerp (toen werd elektrische verwarming bedacht :mrgreen: :mrgreen: )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Jan je luistert niet, je leest niet en je onthoud niet.

Vandaar dat ik iets voor je gevonden heb.
Eigenlijk best grappig dat bij alle topics van jouw waarbij jij elke keer onze berekeningen weggooit als onzin. Ik nu met 1 google actie uitkom op een site die onze berekeningen eigenlijk allemaal gewoon bevestigen.

Vriendelijke groeten Vladimir.
https://www.warmtepomp-info.nl/
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Ik sluit af met de wijze woorden van mark: we spreken in de toekomst wel verder.
Dan graag op een ander forum.

Ik ga me niet op uw niveau bewegen door hierop te reageren.
Dit was het dan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu