Bekabeling zonnepanelen - Hoe mooi te doen?

Kaastosti

  • #1
Begin juni is het dan eindelijk zover, na een boel gezeur, tegenslagen en verrassingen, moeten er bij ons en de buren zonnepanelen op het dak komen.

Om dat geheel te verbinden met het electriciteitsnet, moet er een kabel (zo'n dikke grijze unit) van het dak naar de meterkast. En dat willen we natuurlijk zo onzichtbaar mogelijk voor elkaar krijgen.

In veel gevallen probeert men die kabel via de spouwmuur naar beneden te krijgen. Bij ons misschien nog een optie (ga ik onderzoeken), maar de buren hebben alle spouwmuren laten isoleren, dus daar valt deze sowieso af.

Buitenlangs dan, zoveel mogelijk achter de regenpijp. Die halen we gewoon even weg zodat men alle ruimte heeft, maar dan kom je bij de dakgoot. De makkelijkste optie voor de installateur is natuurlijk gewoon buitenlangs, een kabel om de dakgoot heen, maar mooi is het niet.

Dus ben ik met mijn beperkte kennis op zoek naar alternatieven.

Achter de dakgoot langs: Voor zover ik heb kunnen zien is de dakgoot even diep als de bekisting, dus er is geen ruimte om achterlangs te boren om onder de dakpannen uit te komen.

Door de regenpijp: De kabels mogen voor zover ik heb begrepen niet door de regenpijp heen. Daar kunnen we natuurlijk een nieuw PVC pijpje in zetten met weer die kabels er in... maar de diameter van een regenpijp is vast niet zomaar, iets zegt me dat dat ook niet mag.

Nieuwe doorgang dakgoot: Kun je een nieuwe doorgang in de dakgoot (laten) creëren zonder dat het meteen aan alle kanten lek is? Een kleine doorgang van 32mm is al ruim zat. Als we die aan de bovenkant even hoog uit laten komen als de dakgoot zelf zou er niets aan de hand moeten zijn... toch?

Zijn er dan nog opties die ik over het hoofd zie? Alvast bedankt voor de hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Krijg je de omvormers op het dak?

Daarbij is het natuurlijk een uitdaging voor de installateur.Normaal heeft de klant alle goed of af te keuren.
 

Kaastosti

  • #3
De omvormer komt op zolder, daar is namelijk ruimte. In de meterkast kan ik 'm niet kwijt... en ik heb begrepen dat je ook eigenlijk dat ding zo dicht mogelijk bij de panelen wil hebben.

Tuurlijk is het een uitdaging voor de installateur, maar het moet natuurlijk wel mogelijk en redelijk blijven.

Ik kan niet van de installateur verwachten dat 'ie mijn dakgoot op professionele wijze aanpast omdat ik het niet mooi vind dat er een kabel buitenlangs loopt. Dat kost veel extra tijd en materiaal voor iets dat niet formeel is afgesproken.

Mocht het inderdaad een probleem worden, dan wil ik graag weten wat de (on)mogelijkheden zijn, zodat ik de discussie aan kan gaan over wat we kunnen doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
En door het dak naar binnen voeren en goed afkitten?
 

Kaastosti

  • #5
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar van panelen naar de omvormer gaat inderdaad gewoon door het dak heen, daar kunnen we overal redelijk bij. De uitdaging is van de omvormer naar de meterkast.

Die kabel komt ergens onder de dakpannen naar buiten en moet vanaf daar twee verdiepingen naar beneden.

Binnenshuis gaan we dat niet redden, blij dat daar alles weer netjes dicht zit na de verbouwing ;)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Je kunt een door voor pijpje door d e goot maken en de vorm van gebogen pijpje zodat van boven geen water mee kan lopen.

Wel ruimte maken in het hout van de bakgoot zodat het heen en weer kan uit zetten.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je vanaf de pannen schuin naar beneden boort door de muur hoef je verder niets aan te passen.
 

Kaastosti

  • #8
@Henk253: Ah dat kan dus op zich wel... waarschijnlijk werk om een vakman uit te laten voeren om lekkage te voorkomen, maar dat is dus in theorie een optie. Zit wel vlak naast de normale afvoer naar beneden, dus dat is wellicht even puzzelen, maar het kan.

@The headhunter: De pannen komen uit in de dakgoot, maar als je iets daar boven zou beginnen met boren in het hout van het dak, kom je uiteindelijk natuurlijk wel bij de spouwmuur uit. Lijkt me wel erg lastig uitmeten en goed mikken om het mooi te krijgen... maar voor een vakman misschien zo gedaan.

Dank voor het meedenken, hier kan ik iets mee :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Lastig? neen, mijn record is een gat van 20mm van 2 kanten boren in totaal 120cm lang. onder een hoek van 65 graden.
Dus dit is een eitje.

Je kan ook vanaf buiten onder een hoek boren, dan ga je door de verdiepingsvloer en kom je op de zolder uit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Er zal toch ook wel een stijgkanaal zijn van riool, verwarming enz. kun je daar geen gebruik van maken?

Mijn record is 4m50 met een 10mm boor. Collega's hadden de tekening verkeerdom gehouden en de buis voor het bediendeel aan de verkeerde kant van de keuken uit laten komen. Dus met een boor van 10mm en een meter lang telkens een schuin gat geboord door een steens dikke muur (niet erdoor want de andere kant was al gestuukt) omdat er geen tijd meer was om een sleuf te frezen want 's middags zou de keuken worden geplaatst.
 

Kaastosti

  • #11
@The headhunter: Door de verdiepingsvloer is een behoorlijk risico, daar lopen nog oude koperen waterleidingen. Die waren tijdens de verbouwing nog even nodig en zijn daarna netjes afgedopt, maar staat dus nog wel druk op. Als we die per ongeluk raken is er wel een probleem.

@Gerrit B: Ja er is een stijgkanaal, dat was in eerste instantie ook de inzet, maar daar kom ik niet goed meer bij om een kabel langs te laten lopen. Serieuze pogingen ondernomen.

Daarnaast zit die aan de andere kant van de nok (achterkant huis). Die nok wil je met rust laten, daar gaat de installateur van de panelen zich ook niet mee bemoeien... dat ding is nu waterdicht en dat moet zo blijven.

Geen vliering waar we ongezien lekker gaten kunnen boren, maar alles netjes afgestuct.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Bij mij loopt de kabel van de panelen naar de omvormer door de regenpijp naar beneden. Naast de meterkast is er een gaatje geboord in de HWA-afvoer en het kabeltje gaat zo de meterkast in naar de omvormer.

De kleine opening in de afvoer is met gummie dichtgemaakt en is al jaren lekvrij.

De kabel wilde ik per se niet in het zicht (buitenlangs) hebben.
 

Kaastosti

  • #13
@BertPlezier: Daarvan heb ik begrepen dat die officieel niet (meer) mag. Zal de installateur als het goed is dan ook niet meer voor je willen doen ivm garantie.

Daarom had ik bedacht dat het misschien nog zou kunnen door _in_ de bestaande regenpijp een pijpje met een kleinere diameter te doen en daar die kabel doorheen te trekken. Maar de diameter van een regenpijp zal ook niet voor niks zijn, daar haal je dan wel een stuk van af.

Tot zover lijkt een aparte doorvoer (laten) maken me nog de optie die het minste risico met zich meebrengt en vrij zeker is van een goed resultaat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ach, het is al die jaren goed gegaan. Zou het dan ineens gevaarlijk zijn? Ik denk het niet. Gebruik een kabel die bestand is tegen water en je bent klaar.

Tegenwoordig wil iedereen zich maar indekken onder het woordje “garantie
 

Marcn88

  • #15
Elektra leidingen behoren niet door hwa leidingen te lopen die zijn hier niet voor bedoeld, kabel in buis kan met zadels wel achter de hwa gemonteerd worden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Staan er bomen in de buurt dan is het risico op verstopping van de goot en/of hwa zeer groot.
 

Kaastosti

  • #17
Ja achter de HWA is het punt niet, maar van onder de dakgoot naar er boven zonder buitenlangs te gaan, daar zit de uitdaging :)

En precies die verstopping zit je niet op te wachten, dan kun je bij een extra pijp IN de HWA nergens goed bij.

Bij een kleine extra doorvoer is er natuurlijk ook impact, maar zeer beperkt en goed bereikbaar.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Een goede bladvanger op de afvoer en regelmatig het dak schoonmaken voorkomt verstoppingen. Geen rommel op je dak en je hebt ook geen verstopping.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
Ook met spouwmuur isolatie is er wel door de spouw te komen.
Het is even wat meer werk en hoeveel hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal, maar met een CV buis van 6m met een punt eraan, kom je meestal een heel eind.
Is de woning hoger dan er even een extra stuk bij aanzetten.

YMVK kabel is geschikt om zo in het water te gooien dus door een regenpijp moet ook geen probleem zijn. Alleen zegt mijn gevoel dat het een hobby oplossing is voor installateurs die snel klaar willen zijn.

Ben je bang dat door de kabel er niet genoeg water door de buis kan maak dan wat spuwers die voor de 1 of 2 keer per jaar het te veel aan water netjes afvoeren en het niet langs de gevel loopt met mogelijke gevolgen.
 

Kaastosti

  • #20
Hmmm die spouwmuurisolatie is van die zachte korrels. Niet doorheen te komen met alleen een kabel, maar als je er eerst een CV buis (of wellicht ook gewoon PVC) doorheen weet te duwen, ben je er natuurlijk ook!

Kan zo snel geen punten vinden die daar op passen, maar dat wordt waarschijnlijk toch een stuk eigen knutselwerk.

Dat geeft weer een hele nieuwe insteek :) Awesome, er zijn opties!
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
11
22
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu