Batterijen solarlampen

Willem269

  • #1
Hallo, zitten in solarlampen speciale (groene) oplaadbare batterijen? Daar lijkt het op als ik op het net kijk. Kunnen er geen gewone oplaadbare batterijen in. (en waarom niet?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Meestal standaard NiCd of NiMH batterijen.

Heel af en toe LiPo maar daar moet een speciale laadcontroller voor wat flink duurder is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De meeste van deze (vooral goedkopere) lampen hebben een behoorlijk "dom" laadcircuit. Ze laden op zodra de zon schijnt, daar is alles meteen mee gezegd. Zijn ze al vol? Jammer dan, het laadcircuit stopt echt niet, de batterij moet die extra energie dan maar als warmte zien kwijt te raken.

Ook zit er vaak geen diep-ontlaadbeveiliging in, de batterijen worden simpelweg iedere keer volledig leeg getrokken.

Dit alles is nogal slecht voor de batterij. Je kunt daar dure A-merk batterijen in no-time mee slopen. Over het algemeen doen ouderwetse NiCD batterijen het in dit scenario beter dan de modernere NiMH batterijen.

Een aantal fabrikanten springt hier op in door speciale batterijen te maken voor "batterij martelende toestellen", zoals die solar lampjes, maar bijvoorbeeld ook veel oudere DECT-telefoons. Hiermee geeft de fabrikant in principe aan dat de batterijen relatief goed tegen dit soort ongein kunnen.

Je kunt ook normale batterijen gebruiken, dat kan prima gaan, maar je kunt ook meemaken dat ze abnormaal snel kapot zijn. Batterijen worden in principe gemaakt om in goede gecontroleerde omstandigheden te gebruiken, dus in een batterijlader die netjes stopt wanneer een batterij vol is enzo. Sterker nog, in de handleiding van veel batterijen zul je zien staan dat je ze alleen mag opladen in laders van dezelfde fabrikant. ;) Gebruik je ze in andere omstandigheden dan zal de fabrikant weinig garanties kunnen geven.
 

Willem269

  • #4
Hartstikke bedankt voor deze heldere uitleg. Nu snap ik waarom er speciale batterijen op de markt zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu