Balklaag

Cocko

  • #1
Goedenavond,

In ons huis wil ik in de nok een zoldervloer / vliering maken. De balken wil ik schuin afzagen en op de bestaande gordingen leggen. De overspanning is 300cm en in het midden komt er een metalstud / gipsplaten wandje onder. Volgens de veelgeprezen balkenschuif heb ik voor de overspanning van 3m balken nodig met een minimale hoogte van 170mm bij een hoh-maat van 60cm. Wat ik echter niet begrijp is dat de balken volgens de balkenschuif niet lager uitgevoerd kunnen worden op het moment dat ik de balken op 30cm zou leggen. Ik wil het geheel namelijk graag zo laag mogelijk uitvoeren. Balken laag met erop underlayment en eronder rechtstreeks op de balk gipsplaten. Vloertje zal gebruikt worden voor opslag, maar moet wel veilig begaanbaar zijn. Wie kan mij advies geven wat betreft de balkhoogte bij een hartmaat van 30cm?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je gordingen zijn hier niet geschikt voor, die zijn enkel ontworpen om de belasting door het dak te dragen. Plaats raveeldragers op de wanden, en ga vervolgens hier op verder. En ja, je overspanning wordt dan al snel 5 meter of meer.
 

Cocko

  • #3
Ik ben niet van plan om een paar ton aan boeken op het zoldertje te zetten. Als ik van muur naar muur ga werken dan heb ik een overspanning van 4 meter en worden de balken nog hoger. Blijft nog steeds de vraag waarom ik bij een kleinere hartafstand geen lagere balken zou kunnen gebruiken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ongeacht hoe groot de belasting op de zoldervloer wordt: De gordingen zijn hier niet op berekend en mag je hier dus niet voor gebruiken. Je weet niet wat een bewoner na jou gaat doen.

Balkhoogte: Naast breuk heb je ook te maken met doorbuiging. Dat is dus de reden dat balkhout in vloeren een minimale hoogte heeft. Een hogere balk zal minder doorbuigen.
 

Cocko

  • #5
Ja, dat snap ik wel. Ik begrijp echter niet dat de hoogte niet lager wordt op het moment dat ik meer balken zou plaatsen. Je zou dan verwachten dat de belasting over meer balken wordt verdeelt waardoor deze dus ook lichter uitgevoerd zouden kunnen worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoh-afstand verminderen kan inderdaad kleinere balken geven. Maar hoeveel kleiner is zonder berekening gissen.

De balkenschuif is een tabel, gemaakt als service. Dus niet voor alle situaties toepasbaar. Specifieke situaties kunnen voorgelegd worden aan een constructeur.

Je moet minimaal de twee gordingen waar het vloertje op komt verdubbelen. Lijm en schroef ze goed aan elkaar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Daarvoor zou je eens de berekeningsformule voor het traagheidsmoment moeten bestuderen. In deze formule krijgt de hoogt een exponent van de 4e macht.

Daarnaast is niet de sterkte maatgevend, maar de doorbuiging. Je wilt niet dat een glazen wand welke onder een balk staat gaat breken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu