Balk dak inzagen.

Sincere1983

  • #1
Goedendag,

Ik heb een kleine second opinion vraag.

In een horizontale balk die het dak steunt hebben wij wat last van houtrot.

Het gaat hier niet om een balk in een van de 2 'dragende driehoeken' maar om een horizontale balk (de gording) die onder het dak doorligt tussen de 2 dragende driehoeken.

Nu spraken we een bevriend constructeur en die gaf aan dat er een richtlijn is die zegt dat als je op ongeveer 1/6e (schijnt de richtlijn te zijn wat betreft buigkrachten) van de lengte tussen de 2 draagpunten zaagt dit nagenoeg niets doet wat betreft sterkte van de balk, omdat je dan ongeveer op een neutraal punt zit wb druk en trekkracht.

Dus, in theorie:
Tussen de draagpunten is de balk 3 meter lang, 20cm hoog en ongeveer 6cm dik, als we vanuit allebei de draagpunten 50cm aanhouden dan zouden we zonder problemen een stuk van +/- 4 cm diep (dus daar word de balk 'tijdelijk' 16cm hoog) en over een lengte van 200cm een stuk uit kunnen zagen waarna we op dat stuk een nieuw stuk van 4 cm diep en 200cm lang terugplaatsen (met D-4 lijm en goede schroeven).


Klopt dit en kan dit inderdaad zomaar?

Onderstaand nog een begeleidende foto.


Ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is en jullie een antwoord hebben.

Eén keer plaatsen voldoende - mod
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat je op 1/6 een kleine inkeping kun maken kan wel kloppen, mits de balk doorloopt naar de andere velden links én rechts van de ondersteuningen. Heeft te maken met de combinatie van dwarskrachten en moment.

Echter je maakt een denkfout door te stellen dat je daarmee zomaar de balk over de hele afstand tussen de inkepingen (tijdelijk) kunt verjongen.

Omdat er wellicht overgedimensioneerd is, kan het goed gaan. Maar ik zou kijken of je niet tijdelijk eea kunt ondersteunen met een stempel.

Ook het inlijmen van de strip vraagt aandacht.
 

Sincere1983

  • #3
Goed te horen dat de beredenering van de 1/6e in ieder geval klopt in deze.

Wij zullen inderdaad bij het tijdelijk weghalen van een inkeping met een stempel werken om ook lichte doorzakking tegen te gaan.

Het terugplaatsen van de strip zullen we uiteraard nog doen met de tijdelijke stempel op zijn plaats.
Voor dit inlijmen willen we bijvoorbeeld de Bison constructielijm gebruiken (die voor een kitspuit, heb zo gauw geen plaatje bij de hand).
In de strip zullen we ook een aantal gaatjes voorboren waar we daarna schroeven inzetten (zat zelf te denken om deze om de +/- 40cm te plaatsen).

Is dit de juiste methode of nog meer tips?
Wellicht ook suggesties voor de lijm?

Bedankt in ieder geval!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
D4 lijm voegt niets toe, lijkt leuk, lijm zet uit maar heeft geen vullend vermogen. Luchtbellen hebben geen sterkte.
D2 lijm is voor binnen ruim voldoende, en reparatie stukken klemvast erin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu