Badkamerslot stuk

MDben

  • #1
Ik heb een vraag. Mijn badkamer zat op het slot. Ik draaide aan de pen (in de badkamer) om de deur open te doen maar er gebeurde niks, de deurklink zou je normaliter dan naar beneden doen en zou deur open moeten gaan.

Kortom het ding/stuk ijzer van het slot dat in muur gaat bleef gewoon in de muur en kon ik niet met de pen terugdraaien. Dus pen beweegt wel maar de deur bleef op slot.

Hoe is dit te verklaren? Wat is er gebeurd of afgebroken? Had ik dit kunnen voorkomen met onderhoud of is dit slijtage?

Uiteindelijk heeft iemand aan de andere kant het houtwerk weggebroken (deurlijst), waardoor ik weer naar buiten kon.

Iemand enig idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb wel meegemaakt dat de pennen die dienen als geleiding voor de schoot los geschoten waren.
Gewoon een nieuw slot erin dan bent u zeker dat het goed is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb het meegemaakt dat er om de stift (dat is de vierkante pen die in je deur en door het insteekslot gaat) een kunststof busje zat omdat de stift dunner was dan het gat in het insteekslot waar de stift doorheen moest kapot gedraaid was. Een soort opvulring / verloopbusje dus. Met het insteekslot zelf was niks aan de hand.

Haal even het beslag van de deur (klink met deurschilden) en haal het slot uit de deur. Dan kunt u zien of het kunststof opvulstukje aanwezig en zo ja kapot is.
 

MDben

  • #4
Nu ben ik online gaan zoeken naar een nieuwe badkamerdeur. Door het kapotte slot is de deur beschadigd en moet die ook vervangen worden. Verhuurder voelt er niet veel voor dit voor zijn rekening te doen. Noemt het klein herstel (omdat het initieel een kapot slot was, juridisch onjuist). Gezien een holle deur niet zoveel kost ga ik er geen ruzie over maken.

Online zie ik alleen dat de standaardhoogtes van dergelijke binnendeuren allemaal minimaal 201,5 cm zijn. De huidige deur is iets van 199,5 cm.

Gezien een gelijke deur, met een soort honingraad erin dus hol eigenlijk van binnen, kan ik dan de hoogte aanpassen, dus stukje afzagen?

Een volledig houten deur kan ik me dat wel voorstellen...

Iemand anders een tip waar ik een dergelijke goedkope/gelijksoortige deur kan bestellen met deze hoogtemaat 199,5 (breedte is 73 cm, die kan ik online wel vinden).

Veel dank!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tja, een kapotte binnendeur hoeft een verhuurder inderdaad niet te gaan vergoeden. De verhuurder heeft hem namelijk niet kapot gemaakt.

De nieuwe binnendeur kunt u inderdaad afzagen op de gewenste hoogte. Meet wel goed waar er lengte af moet: onder, boven of allebei wat.
 

MDben

  • #6
Nou ik zat opgesloten en ben jurist, maar daar gaat het hier niet om (normaal is kapotte deur wel voor verhuurder, maar dit is bijzondere situatie zelf kapot moeten maken en er is ook sprake van overmacht gezien ik opgesloten zat). Volgens mij is het geen dure kwestie om een nieuwe deur te kopen, en geen zin in gedoe eigenlijk.

Maar een holle deur met honingraat erin kan je dat afzagen dus? het bovendek kan je wellicht losmaken en weer erop plaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Die 2 cm is er wel af te zagen, dan blijft er nog net wat lat zitten.
Opdekdeuren kan je alleen aan de onderkant afzagen, stompe onder en boven. Aan de hand van het slotgat kan je uitmeten aan welke kant je de deur moet inkorten, meestal onder.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Kijk even bij een sloopbedrijf, die hebben de oude maten waarschijnlijk nog wel.
 

MDben

  • #9


Nu bedacht ik me ook, dat het wellicht kan worden opgevuld/geplamuurd en dan opnieuw verven? en uiteraard slot vervangen.

Op internet kan ik de deur niet vinden in 199,5x73 met een klein raampje en rooster onderin. Verder moet ik hem dan toch nog lakken en gaten boren voor hendel en slot. Dan moet de deur er nog ingehangen worden en het is een oud huis en deur zou wellicht niet passen (scheeftrekking door jaren heen)

Zie foto, zou dat niet kunnen? Met een goede timmerman zou het er misschien weer als nieuw uit kunnen zien.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Deurmaat 730x2015 mm en dan 20 mm inkorten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Zonde van die schade. Met het doorzagen van de schoot was je klaar geweest met een nieuwe slotje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik zou het wel aandurven de deur te repareren met houtrotvuller.
Slot eruit latje langs de kopse kant van de deur en dan opvullen.
 

MDben

  • #13
Dankjewel voor de reacties. Zonde is het zeker. Doorzagen van het slot was zeker beter geweest. Slotenmaker had dat denk ik moeten doen, ik heb geen tools in huis om dat ijzer door te zagen. En op zondag is het ook weer duur/lastig om slotenmaker in te schakelen.

Houtrotvuller is dus een optie, ik ga even zoeken op internet welke of heeft iemand een tip welk merk/middel het beste is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
We noemen hier geen merken maar als u een van de bekende merken koopt zit u wel goed.
 

MDben

  • #15
Dankjewel. Laatste vraag het deurrooster is ook stuk. De gatmaat is 45,5 bij 7,5 (deur is 4 cm dik).

Ik vind het tamelijk lastig om een rooster te vinden in die maat.

Veel sites melden alleen de maat van het rooster in zn geheel maar ik neem aan dat het rooster deels over het gat moet vallen, dat is mooier.

Wat is hier een aanrader, twee losse roosters kopen? Er zat een badkamerrooster in met van die lammellen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Welk soort rooster zit er in, is de ventilatie natuurlijk of via een centrale afzuiging, u moet hetzelfde soort hebben, die zijn waarschijnlijk bij de bouwmarkt of bij de badkamerspecialist te koop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu