Badkamer renovatie - ervaringen en tips

Mattheus

  • #1
Hoi Allemaal,

Ik ben Mattheus en nieuw op dit forum. Ik ga mijn badkamer renoveren en stond vandaag op het punt op benodigdheden te halen voor een gipsen in de badkamer. Deze wil ik vervolgens stucen, sauzen en met een 2-componenten lak afwerken. Achter deze muur wilde ik de leidingen weg werken die nu nog op mijn muur zitten. Tegen deze muur komt dan een wastafelmeubel bestaand uit twee planken van ongeveer 10 cm dik over de hele breedte van de muur. Toen ik het eea voor me zag realiseerde ik mij dat deze plank, inclusief de natuurstenen wasbak van ongeveer 120 cm breed en 50 cm diep, misschien wel iets te zwaar kon zijn voor een gipsmuurtje.

Ik heb heel veel zitten lezen op internet waarbij ik vooral ook veel hier las. Ik denk, ik meld me aan voor dit forum en gooi gewoon het hele project hier. Mensen met ervaring en professionals kunnen me tips geven en tegelijkertijd is het een topic waar anderen ook wat aan zouden kunnen hebben.

Ik ben nu nog voorbereidende dingen aan het doen aangezien ik eind juli pas 3 weken aaneengesloten de tijd heb. Nu is alles dus tussen het werk door, maar omdat ik een wandje wilde gaan stucen en dit lang moet drogen, wilde ik daar al aan beginnen.

Ik zal de hele renovatie blijven posten tot de badkamer af is. Ik zal hieronder wat info geven over wat het plan is etc.

Alle hulp en tips zijn welkom!

mvg,
Mattheus
 

Mattheus

  • #2

Dit is de badkamer die aangepakt gaat worden. Vanaf de plattegrond gezien is de bovenste muur 7 cm gipsblokken, linker muur is de buitenmuur van klakzandstaan met een raam dat open kan, onderste muur is een betonnen muur en rechter muur is eveneens 7 cm gipsblokken met een metalen deurpost.

Alles gaat er uit en alles wordt opnieuw gebouwd. Inclusief de deurpost en de deur. De vloer wordt voorzien van elektrische verwarming (we hebben zonnepanelen :D ). Het plafond wordt verlaagd.

Nu wil ik een muur (de onderste op de plattegrond) gaan stucen en de rest wordt betegeld. Links boven komt een inloopdouche, rechts boven het toilet. Onderste muur komt het wastafelblad over de hele breedte met daarop de wasbak. Die muur is het eerste waarmee ik aan de slag ga en die ziet er nu ongeveer zo uit:


Mijn idee was om met gipsblokken van 10 cm een muur te maken over de hele breedte. Deze muur wordt ongeveer 130 cm hoog. In deze muur kan ik de leidingen en afvoer verwerken die nu nog op de muur zitten. Daarna ga ik de hele muur stucen, sauzen en waterdicht afwerken met een 2 compnentenlak. Op de gipsblokken muur wil ik de wastafelplanken bevestigen en vanuit deze muur moeten twee kranen komen die boven de wastafel uit komen. Aan de bovenzijde van de nieuw gemaakte muur heb ik nu gelijk een soort van muurbreedte planchet om spullen op te zetten.

Mijn vraag is voor nu:
- gipsblokken een goed idee of liever andere materialen?
- gipsblokken verlijmen met de betonnen muur of ankers gebruiken voor de stevigheid en tegen omvallen van de muur?
- gipsblokken los op de vloer in een profiel of verlijmen met het beton? (twee verschillende materialen!)

De gipsblokken komen over de hele breedte, dus ik zou ook aan de kopsekanten nog een versteviging kunnen maken. Als iemand tips heeft, heel graag!!

Greetz.
 

Marcn88

  • #3
Ik ga ervan uit dat u met gipsblokken ytong bedoelt van 10 cm dik.
de eerste laag in de specie zetten en zorgen dat deze waterpas staat, dan met blokkenlijm de rest erop zetten, muur dmv ankers verbinden met de oude muur en eventueel ook in de lijm zetten
 

Mattheus

  • #4
Nee met gipsblokken bedoel ik echt gipsblokken. Voor mijn gevoel zijn deze net wat steviger dan cellenbeton, vanwege het gewicht en de dichte structuur. Althans om achteraf zware spullen aan op te hangen. Ik denk dat het gewicht van de wastafelplank samen met de natuurstenen wasbak van 1.20 breed en 50 cm diep gemakkelijk zo'n 70 kilogram kan worden. Is deze beredenering fout?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Kies dan wel gipsblokken die geschikt zijn voor natte ruimtes. Die hebben vaak een andere kleur.
 

Mattheus

  • #6
Oke, ik heb weer veel zitten lezen en nadenken. Ik vermoed dat het beter is om het muurtje alsnog van cellenbetonblokken te maken. Ik twijfel nu alleen of ik de muur 1,30 meter hoog moet maken of tot aan het plafond, waardoor hij enigzins opgesloten wordt. Boven houd ik een cm over en vul deze dan met bouwschuim. Dit in combinatie met muurankers aan de zijkant en een paar aan de achterzijde, zou denk ik de stevigheid ten goede komen. Ik lees allemaal vreselijke verhalen over het omvallen van een muur.

Stel ik maak de muur toch 1,30 hoog. Er komt op ongeveer 90 cm hoogte een zeer zwar wastafelblad met natuurstenen wasbak op. Daaronder komt nog een wastafelblad, alleen dan minder breed. Zou dit kunnen als ik elke laag cellenbeton met vier ankers vast maak. Twee aan de zijkant en twee aan de achterzijde?
Zoiets als dit:
 

Mattheus

  • #7
IJkenhout,

Cellenbeton is toch ook geschikt voor vochtige ruimtes? Ik dacht dat deze ongevoelig zijn voor vocht. Daarbij, de muur wordt gemaakt in een deel waar behoudens wat waterdruppels, geen direct vocht op de muur komt. Ook ga ik de muur stuucen, sauzen en afwerken met een 2 componenten lak. Als de rest van de badkamer betegeld is zal er na het kitten geen vocht meer achter kunnen komen. Wordt een droge bedoeling daar achter :D

EDIT: ik las het verkeerd. Indien ik gipsblokken kies, dan wel kiezen voor waterbestendige. Check :D
 

Mattheus

  • #8
Let vooral niet op de kleuren, maar zoiets moet het ene muurtje worden in mijn hoofd. Indien ik het muurtje 1,30 meter hoog maak.

Die bruine planken zijn 10 cm dik en erg zwaar. Die ovale kom moet de natuurstenen wastafel voorstellen. Links en rechts daarvan komen dan kranen uit de muur die boven de wastafel uitkomen.
 

Lklussen

  • #9
Als de onderste muur beton is kan je daar toch je wastafel aan bevestigen? Gewoon door je gips muurtje heen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Mattheus schreef:
Indien ik gipsblokken kies, dan wel kiezen voor waterbestendige.
:prima:

Als het geen vrijstaande muur is, is het niet nodig voor de stevigheid, om deze tot het plafond door te trekken. Goed bevestigen aan de achterliggende muur.
 

Mattheus

  • #11
Lklussen,

Ja, ik denk dat ik zoiets ook ga doen. Ik weet nog niet wat voor bevestiging er aan het wastafelblad zit, maar zal het bevestigingsmateriaal hierop aan passen.
Thanks!
 

Mattheus

  • #12
IJkenhout,

Bedankt voor het antwoord. Ik denk inderdaad dat ik het doe zoals op de tekening. Elke laag op vier punten verankeren op de bestaande muren. Als daarbij het draadeind waarmee het wastafelblad wordt bevestigd ook nog eens lang genoeg is om deels in betonnen muur te komen, dan zit ik wel goed denk ik.

Ik heb nog een andere uitdaging waarover ik graag advies ontvang. Onze radiator is weg gehaald en komt ook niet meer terug. De leidingen komen echter uit de grond en die wil ik weg halen of afdoppen. Het liefst dop ik hem ergens bij een verdeler af, maar deze bevind zich op een plek waar ik niet bij kan. Ik vraag me ook af of het echt een verdeler is of dat de leiding in de holle ruimtes van de betonnen vloeren gewoon is vertakt en zo naar elke kamer gaat. We hebben stadsverwarming en in mijn meterkast is ook slechts 1 aanvoerleiding en 1 retourleiding voor alle kachels in huis. In de badkamer ziet het er zo uit:

Alle ideeën zijn welkom


Graag wat minder quotes, die voegen niets toe, ze maken het forum moeilijker leesbaar, mod.
 

Mattheus

  • #13
Laatste bericht is al weer even geleden. Hier heeft het ook heel even stil gelegen, maar ik vraag met toch echt af..... Zijn hier dan zo weinig mensen met ervaring met het weghalen van cv leidingen? Dat kan ik me namelijk niet voorstellen :)

Dat van die quotes snap ik niet helemaal. Wat doe ik verkeerd?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Als het een stads verwarming is dan zult je wel bij de verdeler moeten zijn, maar dan is de vraag ken je die afkoppelen zo.

Beter informeren bij die personen die de stadsverwarming in onderhoud hebben.
 

Mattheus

  • #15
Ah dank je wel voor het antwoord. Het is een koopwoning dus niemand heeft hem in onderhoud. Het is aangelegd en voila. Veel plezier ermee :)

Ik heb het hele huis bekeken, maar nergens een verdeler. Ik heb echt geen idee hoe het systeem in elkaar zit, maar denk een aanvoer en een afvoerleiding met aftakkingen. Uitdaging nu is om de buizen in de badkamer weg te werken.

Ik kan ze afdoppen, maar dan steken er twee buizen uit de vloer. Afdoppen en afsmeren lijkt me niet het beste plan. Een optie is aansluiten op een designradiator, maar dat wilden wij eigenlijk niet omdat er elektrische vloerverwarming gaat komen.

Iemand nog een idee?
 

DIYLady

  • #16
Heb je berekend hoeveel Watt je nodig hebt voor deze ruimte?

Hoeveel watt is je vloerverwarming?

Electrische vloerverwarming als hoofdverwarming kan in pricipe, maar dan moet je vaak ook mat verwerken in de muren, anders komt je niet aan de nodige wattage. Warmte moet goed kunnen vrijkomen, dus matten mogen niet onder meubels, en er word een afstand van 10cm van de muur aangeraden.

Persoonlijk zou ik toch een kleine of smalle radiator plaatsen. Dan hoef je de eletrische vermarming enkel op zetten wanneer je de badkamer echt gebruikt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Een handdoekdroger is altijd handig in de badkamer. Voor de verkoopbaarheid van je huis ook. En je kan dan altijd de vloerverwarming uitzetten als deze te veel stroom verbruikt (ik schrok ervan).

De cv-leidingen kan je afdoppen net onder de vloertegels. Is niet de beste oplossing, maar acceptabel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Kijk als je leiding door zaagt dan loopt gehele systeem leeg van stads verwarming.

maar je zei zelf er zit een verdeler maar je kan er niet bij.

maak eens een foto van je meter kast?

en waarom kan je niet bij je verdeler?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Bedenk wel, dat je met elektrische vloerverwarming de badkamer niet warm kunt krijgen.
Die haalt alleen een beetje de kou van de vloer af.
Dus ik zou zeker een radiator hangen.
Is ook veel beter om condens te voorkomen in de badkamer.
En je kunt er de handdoeken op drogen.
 

Freek007

  • #20
Beste Mattheus,

Toen onze aannemer in onze badkamer met een Ytong wand op ons verzoek een betonnen wasbak moest gaan plaatsen, floot hij tussen z’n tanden omdat dat ding echt loodzwaar is.
Hij heeft dat opgelost door zogenaamde chemische ankers te gebruiken.
Dat zijn een soort pluggen die een chemische reactie aangaan in de Ytong wand en daarbij lokaal die wand versterkt en ervoor zorgt dat de plug er niet uitgetrokken wordt.
Dat zou ik je aanraden als de dikke plank met de twee natuurstenen wasbakken waar je het over hebt echt zuiver aan die wand wordt bevestigd en geen andere zij-steun heeft.
Google maar ff op chemische ankers.

Mvg en succes,
Freek
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu