Automatische ontluchter - Waar deze te plaatsen?

Koral

  • #1
Goedenavond.
Ik heb een automatische luchtafscheider gekocht, alleen ben ik nog niet zeker waar ik deze zal plaatsen. De bijgeleverde handleiding geeft hier ook geen duidelijke informatie over.
Mijn eigen gevoel zegt dat ik dit op het hoogste punt moet zetten, maar ik las ook dat het op het heetste punt moet komen, dus zeg maar zo kort mogelijk op de uitgang van de cv.
Mijn ketel hangt op zolder (2e verdieping), maar de leidingen gaan eerst nog 2 meter omhoog om zo via het schuine dak weer naar beneden te gaan.
Zal ik de luchtafscheider dus vlak na de cv, of 2 meter verder (en hoger) op het hoogste punt van de installatie monteren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Lucht weegt minder dan water, het gaat het naar het hoogste punt.
Dus daar ontluchten.
 

Koral

  • #3
Okee, bedankt voor je reactie.
Maakt het nog uit of ik de aanvoer of retour gebruik?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
In allebei.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
In de titel van het onderwerp heb je het over een automatische ontluchter.
Da's iets als dit

en moet, zoals m'n voorganger omschrijft, op een hoog punt net als een handmatige ontluchter. Het ding moet vertikaal staan.
In de eerste regel van je vraag heb je het over een luchtafscheider
Da's iets als dit

en dit moet worden geplaatst waar het water het heetst is, dus op de uitgaande kant van de CV ketel. Het CV water stroomt door dit ding heen en het haalt er zoveel mogelijk lucht uit.
Dit is een type voor horizontale leidingen, er is dan ook een keuze voor een luchtafscheider voor vertikale leidingen. Ik heb in de plaatjes de merken weggehaald. Er zijn ook typen waarbij je het 'huis' kunt draaien.
 

Koral

  • #6
Ik heb de luchtafscheider en je kunt inderdaad het huis draaien. En mijn excuses voor de verwarring. Wist eerst niet of er verschil was....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu