ATAG brainq kamerthermostaat

Cruiserben

  • #1
Wij zijn reeds enkele jaren onze woning aan het verwarmen met een ATAG Blauwe Engel Q38C. Een combi toestel met een geïntegreerde boiler van 25l. Deze wordt geregeld door een buitenvoeler, weersafhankelijk dus. In de woonkamer een Brainq kamerthermostaat, en op alle radiatoren een thermostaatkraan. In de woonkamer staat een kachel, allesbrander hout/kolen. Om onze aardgasfactuur onder controle te krijgen en zo optimaal mogelijk te verwarmen, heb ik volgende vragen.
1. Is een buitenvoeler om weersafhankelijk te stoken interessant of niet? Wij kunnen deze via een relais eventueel uitschakelen, maar heb dit uiteraard nog niet gedaan. Onze installateur vind dit geen goed idee.
2. Hoe kan ik mijn kamerthermostaat instellen zodat deze 's nachts niet verwarmd? Er zijn 3 tijdschakelingen instelbaar per 24u. De instelling 'snachts is op 16° ingesteld, maar ik heb de indruk dat de radiator in de keuken, badkamer blijft doorverwarmen. Afhankelijk dus van hoe de thermostaatkraan is ingesteld, en niet volgens de ingestelde 16° verlaagde nacht.

Onze verwarmingstoestand:
Ik heb de kamerthermostaat ingesteld als volgt. Van 6.30u tot 8.00u op 25°. Van 8.00u tot 16.00u op 18°. En van 16.00u tot 22.30u op 25°. Tussen 22.30u en 6.30u 's morgens zou hij dus op de verlaagde 16° moeten verwarmen.
In de woonkamer brandt de kachel in de winter 24/24, de enige ruimte waar nog geen radiatoren zijn geïnstalleerd. Vandaar dat ik de kamerthermostaat op 25° heb ingesteld, zodat de overige ruimten via de thermostaatkranen worden gestuurd op de radiatoren zelf, en dus niet uitvallen als de temperatuur in onze woonkamer 21° zou hebben bereikt.

's Nachts echter is het in de woonkamer door de continue verwarming met de kachel makkelijk 19°, waardoor volgens mij de kamerthermostaat geen behoefte heeft om te verwarmen aangezien deze dan op de eerder vermelde 16° terugvalt. Toch blijft de ketel de andere ruimtes verwarmen.

Welk is jullie mening of advies i.v.m. bovenvermelde situatie/installatie? Kwestie van zo zuinig mogelijk met energie om te gaan uiteraard.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
:mrgreen: Dit lijkt op een Auto besturen zonder stuur . een CV installatie regelen met een regelaar die een ruimte hangt waar geen cv zit en bovendien verwarmd wordt door een externe bron is niet logische en geeft alleen problemen .

Advies is dan ook de thermostaat/regelaar in een ruimte te hangen waar wel radiatoren aanwezig zijn.

Waarschijnlijk is de kamer-invloed factor op de brain uitgeschakeld (logische gezien de kachel + geen cv ) en regelt deze 100% weersafhankelijk , de ingestelde kamertemperatuur op de brain is een ingegeven waarde om de stooklijn te beinvloeden. en dus geen voorwaarde om de ketel aan of uit te schakelen, om s'nachts de ketel uit te krijgen , dien je andere parameters aan te passen ,voornamelijk min temperatuur en reduceer functie op ECO instellen in service menu .
 

Cruiserben

  • #3
Met alle respect. Maar wanneer de woonkamer over cv radiatoren beschikt, wat houd me dan tegen om daar nog steeds met de kachel te stoken? Dat de kamerthermostaat in dezelfde ruimte hangt, daar lijkt me niks mis mee. Bij mijn ouders en broer is dat ook zo, en bij de meeste mensen hangt deze in de woonkamer. Mijn broer verwarmt ook met aardgas, maar zonder buitenvoeler (merk Vaillant). Mijn ouders met stookolie. Zolang je de temperatuur maar hoog genoeg insteld, dat de thermostaatkranen hun werk kunnen doen (heeft men mij verteld). Als ik de kamerthermostaat instel op 21°, dan gaat de cv ketel uiteraard stoppen met warmte te geven als de kachel doorwarmt tot bvb 23°, waardoor andere ruimten afkoelen. Als je de temperatuur hoog genoeg insteld, dan gaan de thermostaatkranen op de radiatoren dicht op de temperatuur die je in die ruimte vraagt. Toch?
Mijn vraag blijft dus. Is een buitenvoeler interessant of toch beter niet? En hoe kan ik mijn cv 'snachts laten uitvallen, want ik heb het gevoel dat deze door de buitenvoeler steeds blijft doorwarmen tot de voor hem benodigde aanvoertemperatuur. De bedoeling is dat deze pas zou aanslaan als de temperatuur daalt tot beneden de ingestelde 16° nachtverlaging.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Als u de installatie aan/uit wil laten schakelen ,dan moet u de Brain regelaar instellen als aan/uit thermostaat , dat kan door onder andere parameter kamer-invloed actief te maken percentage invloed op 100% in te instellen.

wilt u de huidige weersafhankelijke regeling handhaven en alleen s'nachts cv uitschakelen , dan kunt u dat door Reduceer functie op eco in te stellen .

Die parameters staan in de service-menu .lees ff de installatiehandleiding om het een en andere te kunnen wijzigen.
 

Cruiserben

  • #5
Ik denk dat ik hier wel iets mee kan. Ik vind de Brainq nu niet direct de gemakkelijkst te bedienen/in te stellen thermostaat, maar ga deze parameters eens nakijken zodra ik kan. Moet nu helaas aan het werk, maar alvast bedankt. Ik hou je/jullie op de hoogte.
Grtjs
 

Chathanky

  • #6
In plaats van nachtverlaging kun je hem ook uit laten schakelen voor de nacht. (Eco) Te vinden in je handleiding.
De stooklijn kun je gedurende een week in leren. Ook deze instelling is er in terug te vinden. Na die week moet je hem handmatig weer terug stellen voor een goede werking ervan.
 

Cruiserben

  • #7
De suggestie om van nachtverlaging over te schakelen op eco, is dezelfde als 'Mobel' me voor stelde?

Ik vind onder 'directe groep':
Parameter 1, en die staat idd ingesteld op ABS (gebouwen met geringe isolatie). Wanneer ik dus ECO kies, dan wordt het verwarmingscircuit compleet uitgeschakeld 's nachts.

De ruimtevoeler,parameter 3, staat op1 (de ruimtevoeler is geactiveerd, in het apparaat wordt de huidige ruimtetemperatuur getoont).

De ruimtevoelerfunctie, parameter 4, staat op RC (volledige kamertemperatuurregeling zonder buitentemperatuurinvloed). Deze heeft instelbereik UIT,1...500%,RC

Parameter 5 adaptief=aan

Parameter 25 dagtemperatuur heb ik ingesteld op 25° ipv fabriek 21°

Parameter 26 nachttemperatuur =16°

Parameter 27 instelling stooklijn heeft de installateur veranderd van 1,75 naar 2,15
 

Chathanky

  • #8
Als je adaptief aan hebt gezet dan wordt de stooklijn gewijzigd aan de resultaten van het verleden. (lerend dus).
De instelling die de installateur heeft gedaan zal dan zker gewijzigd worden.
Deze moet je niet al te lang op adaptief laten staan.
 

Cruiserben

  • #9
Beste Chathanky,
Parameter 5 staat idd op AAN. Maar er staat bij 'aanwijzing' in de handleiding vermeld dat "de adaptief is niet actief bij zuivere ruimteregeling (dwz parameter 4 - ruimtefactor = RC)".

Aangezien parameter 4 bij mij op RC staat, is deze dus uitgeschakeld, en blijft de instelling op 2,15 staan? Is het trouwens interessant om de stooklijn te laten aanleren? En staat parameter 4 nu juist of kan ik deze best wijzigen. En zo ja, hoe werkt parameter 4 precies en hoe staat deze dan best ingesteld?

Ik herhaal, voor mij is dit een ingewikkelde thermostaat. Waarschijnlijk om dat je er zo veel mee kan. De installateur is er bij het onderhoud van de ketel ook een uurtje mee bezig geweest (omdat ik uitleg vroeg) en zei me dat ik de handleiding maar eens goed moest bestuderen. Blijkbaar kan hij dat beter ook eens doen? Voor het overige een bekwaam technieker, daar niks van.

Alvast bedankt voor jullie reakties.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
Met p4 kun je kiezen voor een :
1 - Volledige weersafhankelijke regeling ---------->P4 = uit
2- weersafhankelijk met ruimteinvloed , invloed instelbaar tussen 1 en 500%, stooklijn wordt beinvloed (verlaagd/verhoogd ) door gemeten ruimte temperatuur .
3-Ruimtetemperatuur regeling .

De Brain is geen simpele regelaar , maar eenmaal goed ingesteld , functioneert dat apparaatje perfect . kunst is dan om vanaf te blijven . elke regelaar heeft een tijd nodig om zich te stabiliseren en te perfectioneren , dat kan soms langer dan een week duren.
 

Cruiserben

  • #11
Dank je Mobel,
Bedoel je dat ik ipv P4 op RC (ruimtetemperatuurregeling), deze beter anders instel? Zoals je in je 2de reaktie zei, op 100%?

Ik ben het zeker met je eens, het is een goed apparaatje. En ik ben zeker niet iemand die continue zit te prutsen, ik probeer alleen het best mogelijke rendement te behalen. Zo zuinig mogelijk verwarmen. En dan alles netjes noteren voor als er iets moest gebeuren.
Bestaat er zoiets als een instelling van dit apparaat wat voor wel 80% van de gebruikers ideaal is? Of is het zo verschillend van woning tot woning, of installatie?

Groetjes en nogmaals bedankt voor je snelle reaktie
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #12
Elke installatie is anders en vereist andere instellingen.

lijkt me dat jij genoeg verstand hebt om de diverse mogelijkheden uit te proberen tot je de juiste regeling samen kunt stellen.
enige waar je rekening mee moet houden ,is dat je geduldig te werk gaat. ieder aanpassing die je instelt , is niet direct zichtbaar /voelbaar.maar vereist wat tijd.soms wel een week.

dus ik zou eerst RC uit proberen , niet goed, kies dan voor WA met ruimteinvloed en dan invloed steeds in stapjes verhogen tot je tevreden bent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu