Alternatieve toepassing VAG5000 floor

RogerM

  • #1
Ik ben in het bezit van een VAG5000 floor (versie >2007). Die wil ik gebruiken om mijn LT VVW aan te sturen. De warmtebron is echter geen CV-ketel maar een buffervat van 500 liter. Dat buffervat wordt autonoom warm gestookt door diverse bronnen (pelletkachel, heatpipes en warmtepomp). De temperatuur van dat buffervat gaat dus erg schommelen.

Op het buffervat zit een 1" Heimeier mengklep met de standaard geleverde Honeywell servo van Cenvax. De pomp is een energiezuinige WS Delta HE 35-25. De vloerverdeler zelf is pomploos. Voorheen werd dit alles aangejaagd door een gasketel maar die gaat eruit! Van het gas af...

Hieronder de principe schakeling zoals ik 'm wil gaan aanleggen. Vraag: klopt de plaatsing van de sensors? En zijn er specifieke instellingen waar ik op moet letten in dit geval?

 

Bernhard

  • #2
De regeling van de mengklep zou een proportioneel integrerende regelaar moeten zijn.
Met de bestaande regelklep zal de aanvoertemp bij openen van de klep snel te hoog worden. De doorlaat 1" zal voor deze toepassing te groot zijn. bernhard
 

RogerM

  • #3
Hi Bernard,
zo'n "proportioneel integrerende regelaar" is toch een PID? volgend mij heeft de VAG5000 die ingebouwd. ik was voornemens om de sensors in de buurt van de mengklep te installeren. er zal dus niet direct een hele grote sloot (te) warm water in circulatie komen. pompsnelheid hou ik ook laag. maar welk ventiel zou jij dan aanraden?

-edit- het is een Heimeier 4170 DN25 zonder voorinstelling. volgens Heimeier geschikt voor deze specifieke toepassing. misschien moet ik daar ook nog aan toevoegen dat er een heel huis op draait. 3 radiatoren, volledige bgg vvw en badkamer vvw.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Volgens mij moet dit prima gaan werken.
 

Bernhard

  • #5
De regeling mag dan PID zijn maar de klep moet dat ook zijn.
Ik denk dat het niet goed gaat. Maar als je het zo laat draaien zie je of het wel of niet goed gaat.
Een mengklep voor een Pi-regeling heeft meestal een parabolisch gevormde klep. De weerstand van de klep moet overeen komen met de weerstand van de installatie. bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Dat een klep een beetje autoriteit heeft is wel makkelijk inderdaad. In mijn ervaring is deze regeling wel redelijk hufterproof. Dat is dan wel met de originele schakeling, oftewel menginjectie met een 2 weg klep op een verdeler met pomp. Als de motor sterk genoeg is voor de klep zou ik het gewoon proberen.
 

RogerM

  • #7
Ik weet dat die Honeywell M4710A1001 90N bij 4mm geeft. Hoeveel kracht de klep vraagt heb ik nergens kunnen vinden. 90N (9kilo) lijkt genoeg.

@Bernard, welke klep raad jij dan aan (icm Cenvax)?
 

Bernhard

  • #8
Een mengklep met een de juiste specs. is voor deze toepassing veel te duur. Eerst maar proefdraaien. bernhard
 

RogerM

  • #9
Okay, zal ik doen. Dank jullie wel voor je adviezen/opmerkingen. Als de handel werkt, kom ik erop terug.
 

RogerM

  • #10
Nou, dit moet het principe worden.
Nog op- en aanmerkingen?

 

Bernhard

  • #11
Mooi schema.
De weerstand van een circuit in de VV zal behoorlijk hoog zijn. Mogelijke weerstand ca. 20-30K/pascal.
De radiatoren moeten dan ook die zelfde weerstand krijgen.
Het inregelen van de radiatorventielen op zo"n hoge weerstand is onmogelijk. Beter is de radiatoren vlgs het oude eenpijpssysteem aan te sluiten. De pomp heeft dan geen invloed op de flow over de radiatoren. Deze methode is uitvoerig beschreven in een artikel in het vakblad VV+ Verwarming en ventilatie. Zal het even opzoeken. bernhard
 

RogerM

  • #12
Hi Bernard,
In beginsel is dit het systeem zoals aangelegd door de installateur. Er loopt een 26x3 vanaf zolder door de lepe traphoek. Halverwege wordt daar een aftakking van 20x2 gemaakt waar vervolgens vier radiatoren op aangesloten zitten. Met 20x2 gaat het vervolgens verder naar de bgg waar een Dspace pomploze verdeler zit. De retour loopt parallel omhoog. Ketel is een Intergas Eco 24. De pomp vd CV ketel regelt dus alle flow. Voetventielen op de radiatoren staan volledig open...

Ik kan de leidingen naar de radiatoren in de slaapkamers niet veranderen naar éénpijps. Dan moet ik de dekvloeren open breken. Je snapt dat ik dat niet ga doen!
De radiatoren van de slaapkamers zijn door mij voorzien van Danfoss programmeerbare (tijd/temp) thermostaatkranen. In principe staan die radiatoren uit (17 graden of zo) want we houden niet van warme slaapkamers. Meeste debiet zal dus toch richting de vvw gaan.

wat kun je zeggen over de door mij geplaatste pomp? wat gaat die pomp nou triggeren? of staat die pomp continue te draaien en past de cenvax de klep doorlopend aan? ik doe namelijk niets met opentherm danwel aan/uit. geen gasketel, weet je nog...

en wat denk je van de plaatsing van de sensors? ze zitten fysiek daar waar ik ze getekend heb.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
In elk geval even aandacht besteden aan het inregelen van de radiatoren. eventueel kun je drukgecompenseerde ventielen toepassen.

Verder sensor postities zijn prima. Sensor van de aanvoertemperatuur zo dicht mogelijk bij de klep, dan regelt hij het beste.

Als het goed is heeft die vag5000 een aansluiting voor de pomp.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
Ziet er goed uit, ik zou wel de pomp in de retourleiding zetten. Is beter voor de levensduur.
 

RogerM

  • #15
Ik had zelf ook bedacht om de pomp in de retour te zetten maar er zijn praktische redenen om het toch anders te doen. Nu zal de aanvoertemp relatief laag blijven (max 40) dus ik vertrouw erop dat het goed komt.
Overigens zet ik een lucht/vuilafscheider voor de pomp en ook het expansievat zit vlak voor de pomp.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Dan heb je inderdaad weinig te vrezen...
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #17
Plaats ook nog een schunt in het systeem, als alle thermostaten dicht lopen dient de pomp zijn druk nog even kwijt te kunnen. Dit mis ik nog in jou schema.

John
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Zolang er geen naregeling op de vloerverdeler zit, is dat ook niet nodig toch? Dan is stroming gewaarborgd.
 

Bernhard

  • #19
bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Ik weet niet wat je hiermee bedoelt, Bernhard, maar het lijkt me niet slim de kachel zonder pomp te zetten. Die gaat dan gewoon koken ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu