Als we frituurpannen aanzetten klapt de groep eruit

Jarmo.

  • #1
Hallo,

We hebben een redelijk aantal groepen maar als de frituurpannen van ons aangaan. Trekken we de vriezer uit de stekker en doen we beide frituurpannen aan(1 kleine voor snacks en 1 grotere voor de friet)

Dan klapt met enige regelmaat de groep eraf. En dan klapt dus ook de CV eraf die zit op dezelfde groep als t tuinhokje die aan t huis zit.

Kunnen we dit ook fixen ? De frituurpannen zijn niet defect zijn redelijk nieuw en bij een andere groep klappen ze er niet uit
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een groep van 16A is voor maximaal 3.680 Watt. Met twee frituurpannen op dezelfde groep ga je er waarschijnlijk over heen, zeker als er nog andere verbruikers zijn. zoals een CV pomp.
Afhankelijk van hoe gevoelig de automaat is en welke andere verbruikers op de groep zitten, gaat die vroeger of later afschakelen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik hou altijd 3500W per groep aan want vaak zit er nog wel wat extra's op zo'n groep aangesloten.
Vervolgens is het simpel, even onder je pannen kijken welk vermogen die hebben. Gaan die samen over de 3500W dan zal je wat op moeten splitsen en aansluiten op verschillende groepen of de pannen niet samen gaan gebruiken.
Alternatief is een automatisch droger/wasmachine schakelaar, is dan de ene pan aan het opwarmen dan gaat de ander uit, is de 1e warm genoeg dan gaat de ander aan.

Koop dan wel een goede schakelaar, want goedkope dingen willen ook zelf wel eens in rook opgaan.
 

CV__

  • #4
Automaat of smeltzekering?

Als een automaat een aantal keer is afgeschakeld op overbelasting en zeker kortsluiting, zal hij dit steeds eerder gaan doen omdat het contact steeds slechter wordt en het ding dus eerder heet wordt. De oplossing is dan vervangen.

Een vriezer is veelal een nihil-verbruiker, vaak 200W of minder; die zou ik er dus gewoon in laten zitten.

Frietpannen zijn veelal 2200W, dus twee van die dingen maakt 4400W. Dat is dan 20A en daarmee zit je inderdaad in het gebied dat een 16A automaat mag afschakelen, maar dat nog niet perse hoeft te doen. Tolerantieverschillen kunnen er toe leiden dat een andere groep dit wel trekt. Een 16A automaat hoort af te schakelen tussen grofweg 18A en 23A.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Klapt de zekering of de aardlek?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu