Alle 220v spotjes knallen eruit

Dennisdl

  • #1
Hallo kenners!

Een jaar geleden heb ik een woning gekocht welke net was gerenoveerd. Alle elektra is van meterkast tot het dak door een elektricien gedaan.

In de hal bij de voordeur (2 stuks), het toilet beneden (2 stuks) en in de badkamer op de tweede etage (5 stuks) zijn er in een verlaagd plafond 220v LED-spotjes geplaatst (SALED DL-3X1W 3000K). Na een aantal maanden wonen deed ik op een dag de badkamerlamp aan, waarna een harde knal klonk en het licht uit ging. Beneden in de meterkast was de groep eruit gesprongen. Deze weer ingeschakeld en terug naar de badkamer gelopen. Eén van de vijf spotjes deed het niet meer. Wat een knal gaf dat!

Kan gebeuren zou je denken. Snel maar even kijken naar het merk en type om een nieuwe spot te kopen. Tot een week later hetzelfde gebeurde in de badkamer met spotje 2 en 2 dagen later met een derde spotje. Allemaal in de badkamer. Mogelijk iets mis met de bedrading dacht ik, totdat niet veel later hetzelfde gebeurde in de hal beneden en niet veel later ook in het toilet. Toen wist ik wel dat de oorzaak niet in de bedrading moest zitten.

Uiteindelijk heb ik nu in de hal geen licht meer en in het toilet ook niet meer. In de badkamer werkt nog 1 spotje omdat ik deze nu gewoon niet meer uit schakel. Hij gebruikt 3 watt dus dat zijn de kosten niet.

Zolang er nog minimaal 1 spotje in een ruimte werkte, werkte de schakelaar ook nog gewoon, maar in de hal en het toilet zit de schakelaar muurvast in de ‘aan-stand’ nadat het laatste spotje in die ruimte is gesprongen.

Nu dan mijn vraag. Herkent iemand dit? Wat zou er aan de hand kunnen zijn dat dit precies met deze spotjes door het hele huis gebeurd. Verder is er geen enkel probleem met de elektriciteit. Ik heb door het hele huis meerdere typen lampen, van ouderwetse gloeilampen, tot spotjes met een transformator in de keuken, tot 220v LED ‘peertjes’.
Ik heb wel eens iets gehoord over piek spanning bij het inschakelen van apparaten. Maar misschien is het een slechte partij lampen?

Hieronder een paar foto’s.






 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je probleem zit niet in de lichtbron, maar in de driver aan de andere kant van de stekker, deze kunnen defect gaan doordat ze bv. Hun warmte niet kwijt kunnen of een ontwerpfout in de elektronica.
Dit geeft een kortsluiting waarbij de schakelaar inwendig word vastgelast.

Ik zou even contact zoeken met Saled en daar informeren naar de garantietermijn.
En/of ze wat voor je kunnen doen.
 

Dennisdl

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dan zou dat een fout moeten zijn die algemeen voor komt in deze driver, want het gaat om 3 afzonderlijke ruimten, dus 3 drivers.

Hoe komt het dat pas na het knallen van de laatste spot de schakelaar wordt vastgelast?

Het quoten van berichten die er direct boven staan is overbodig op Klusidee, mod.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Elke spot heeft zijn eigen driver.

Het vastlassen is toeval, maar gebeurt alleen bij inschakelen.
 

Dennisdl

  • #5
Ik heb langs het snoer even naar de drivers gezocht en gevonden.



Vond het alleen vreemd dat ze niet afgedekt waren. Maar na even zoeken bleken ze dat voor de enorme knallen wel te zijn geweest.





Er compleet afgeblazen! Heb inmiddels ook naar SALED gemaild met de vraag of ze dit herkennen. Er gaat ergens iets goed mis als dit bij alle drivers gebeurd.

Kan ik er nu trouwens ook vanuit gaan dat de spotjes zelf ook naar de eeuwige jachtvelden zijn verbannen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee in 99% van de gevallen is dit de enige schade, nieuwe driver ervoor en de spots doen het weer.

Op de driver staat de stroom die dat ding moet leveren, daar kan je universele voor krijgen.
 

Dennisdl

  • #7
Nou ik heb nieuwe drivers aangeschaft met dezelfde specificaties. Aangesloten, schakelaar om; knal!

Leddriver bekeken en weer ontploft.



Het lijkt wel of de spanning te hoog is. Is het een idee om een multimeter te lenen en te testen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Heb je een foto van de andere kant van de nieuwe driver, met de specificaties daar op?

Hoe heb je ze aangesloten? Op de oude drivers zit het snoer vastgesoldeerd en dit lijkt direct een buis in te lopen? Of zit daar nog een extra verbinding tussen?
 

Dennisdl

  • #9


Heb het snoer van de driver aan het snoer van de lamp gesoldeerd en isolatietape eromheen. (Krimpkousjes vergeten :))

 

Dennisdl

  • #10
En aan de andere kant met lasklem aan een stekker naar het stopcontact (boven het verlaagde plafond)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Dit is alles behalve veilig. Zorg dat je de driver in een fatsoenlijke behuizing plaatst, met een goede geïsoleerde verbinding.

Voor het probleem: Ik zou beginnen met omdraaien van de drivers: DC naar de lamp, AC naar de stekker....
 

Dennisdl

  • #12
De driver zit in een behuizing. Dat is de metalen case waar de letters op gedrukt staan. Is zelfs IP65 waterdicht. (Is de claim).

Dat van het omdraaien AC/DC was een beetje dom van me. Ga ik ook nooit meer vergeten. Al doende leert men!

Heb een nieuwe poging gedaan maar helaas is de andere niet ontplofte driver ook kapot gegaan. Even twee nieuwe halen dus :)

Wordt vervolgd...

Edit: misschien bedoelde je dat de aders uit het witte snoer direct de driver case in moeten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Toch zou ik ook de aansluitingen meenemen in een behuizing.
 

Dennisdl

  • #14
Maar omdat die behuizing IP65 is, zit'ie hartstikke dicht en vast. Is niet open te maken dus dat wordt idd een extra behuizing om die aansluiting:)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ik zou eerlijk gezegd ook in deze nieuwe drivers niet zoveel vertrouwen hebben. Geen merknaam te bekennen, onmogelijk om fatsoenlijk aan te sluiten, geen aardedraad maar ook geen symbool dat deze dubbel geïsoleerd is.

Draad hoort alleen toegepast te worden in buis en te eindigen in een doos of geschikte behuizing (dus dubbel geïsoleerd of een geaard metalen gestel). Hoe je een driver waar de losse draad zo uit komt fatsoenlijk aan moet sluiten is mij een raadsel.

Koop liever een driver van een fatsoenlijke fabrikant, waar je het snoer in kan voeren en waar ook meteen een trekontlasting voorzien is. Of waar op zijn minst snoer uit komt i.p.v. losse draden.

Heb je al contact gehad met de fabrikant van de spots? Is dit niet gewoon een garantiegeval?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu