Afzuiging toilet & badkamer

Trabby66

  • #1
Ik wil graag een, mechanische, afzuiging aanbrengen op het toilet en in de naastgelegen badkamer. Heeft iemand advies hoe ik dat het beste kan uitvoeren. Ik heb hier nogal veel twijfels over: beide afzuigingen samen op een gescheiden kanalen, kan het horizontaal naar buiten of moet ik door het dak, hoe zit het met condensvorming enz.
 

Gerrit

  • #2
Er zijn meerdere methoden voor. In de regel krijgt zowel de badkamer als het toilet een eigen ventilator. Dit is dan een inbouwmodel, dat in de ruimte in de buis wordt gebracht. Dit kan in het plafond zijn of aan de wand. Ze hebben een nalooptijd, d.w.z.: ze gaan aan als het licht aangaat en lopen een instelbare tijd na.

De zelfde uitvoering is er ook als buisventilator. Deze zit dan in de leiding op b.v. de zolder. Voordeel hiervan is dat je hem niet zo nadrukkelijk hoort.

Een andere mogelijkheid is een centrale afzuiging. Deze draait permanent op een laag toerental en gaat op een hoger toerental als je gebruik maakt van douche of w.c.

Condens kun je krijgen als de afvoer over b.v. een koude zolder loopt. Neem in dat geval een dubbelwandige afvoer en dakdoorvoer.
 

Trabby66

  • #3
Dus, als ik het goed begrijp zou ik gebruik kunnnen maken van een buisventilator voor beide ruimtes? Heeft de ene ruimte dan geen last van de andere (stank op de badkamer of zo)?

En hoe moet ik deze dan aansluiten op de lichtschakelaars? Kan ik naar toilet en badkamer dezelfde buisdiameter gebruiken?
 

Gerrit

  • #4
Als je buisventilatoren gebruikt, dan krijgen die wel elk hun eigen doorvoer naar buiten.
Je hebt Fase en Nul nodig en de schakeldraad van de lamp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Voor de badkamer kun je er ook eentje nemen met een een ingebouwde hygrometer.
Dat heeft als voordeel dat als je je uitkleed je ventilator niet meteen alle warme lucht uit de badkamer zuigt maar pas begint te werken als er een bepaalde vochtigheidsgraad bereikt wordt.

Nadeel als je gaat zitten ruften in de badkamer dan gaat de ventilator niet aan en zul je dit toch nog met een extra schakelaar moeten doen.

suc6

Gerrit Bakker
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
En dat hij bij een hoge natuurlijke luchtvochtigheid gaat pendelen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ventilatoren met een vochtigheids-sensor zijn al meerdere keren op het forum besproken, en over het algemeen is de mening, dat ze niet (langdurig) betrouwbaar werken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik gebruik hier een S&P buisventilator en een losse S&P hygrostaat waarbij de luchtvochtigheid en naloop tijd ingesteld kunnen worden en dat al ruim 10 jaar zonder problemen.

Ik moet er wel bij zeggen dat inderdaad zodra de ingestelde luchtvochtigheid bijna bereikt is hij soms een paar keer aan en uit gaat.

Verder ging hij ook wel eens vanzelf aan als de luchtvochtigheid van de buitenlucht al vrij hoog was, maar dat heb ik opgelost met een extra schakelaar.
Schakelaar in de ene stand dan automatisch in de andere stand geheel uit.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu