Afzuiging badkamer & keuken combineren?

Erikl1982

  • #1
Binnenkort ga ik mijn appartement flink renoveren. één van de dingen die ik volledig overhoop ga halen zijn de keuken en de badkamer.

Momenteel hebben geen van beide enige (mechanische) ventilatie. Ik zal dus hoe dan ook een directe afvoer door de muur gaan moeten (laten) boren.

Nu zitten de keuken en de badkamer direct naast elkaar (met een gipswandje er tussen) dus vroeg ik mij af of ik de afzuiging niet zou kunnen combineren zodat ik maar één gat in de muur naar buiten hoef te maken.

Ik heb al lopen zoeken op internet, maar kan niet echt bruikbare informatie vinden. Ik zou mij kunnen voorstellen dat het mooiste zou zijn om een motor aan het einde van de buis te hebben (vlak voor de lucht naar buiten gaat) zodat ik geen ingewikkelde constructies met kleppen nodig heb.

Dan zou vanaf de motor enkel een stuk buis richting de badkamer moeten en heb ik in de keuken een afzuigkap nodig die geen eigen motor heeft.

Iemand enig idee of hier oplossingen voor bestaan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In heel veel woonhuizen is dit gewoon standaard zo gemaakt.

1 woonhuis ventilator op de zolder en aan de ventilator een buizenstelsel die douche toilet en keuken afzuigen.
Op het einde van de buizen zitten inregelventielen die de lucht afzuiging verdelen over de ruimtes en klaar ben je .
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Toch zou ik, als er geen grote nadelen tegenover staan, een aparte afvoer voor de afzuigkap maken. Ik heb in mijn oude woning zo'n motorloze kap gehad. De werking was duidelijk minder dan bij een kap met motor.

Het hangt ook een beetje ervan af of je alleen toilet- en keukengeurtjes wilt afvoeren of je hele appartement mechanisch ventileren.
 

Erikl1982

  • #4
Er zijn inderdaad genoeg systemen te vinden die een heel huis kunnen ventileren, maar dat zijn vaak enorme units die je niet even weggewerkt onder een verlaagd plafond (want dat ik wat ik eigenlijk wil, een kleine unit onder verlaagd plafond of boven op de keukenkastjes).

Het grootste nadeel van 2 afvoeren direct naar buiten is dat ik in mij appartementencomplex officieel geen enkele afvoer naar buiten mag maken. Met één afvoer kom ik nog wel weg, maar of dat met 2 afvoeren ook lukt...

Ik wil trouwens alleen de keuken en de badkamer ventileren, de rest van het huis ventileert genoeg door de ventilatie roosters die er zitten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou een ventilator, van welk formaat ook, op een toegankelijke plaats houden ivm inspectie, onderhoud etc.
Bedenk ook dat een ventilator onderdruk gaat creëren, waardoor je roosters gaan aanzuigen. In de WC kan dit ongewenste effecten geven.
 

Erikl1982

  • #6
Ook een goed punt, Als ik het zo lees (en ook in andere onderwerpen veel tegen kom) ben ik toch beter af met 2 gaten door de muur, één voor de keuken en één voor de badkamer.

Dan hoef ik geen lastige dingen te gaan doen met kleppen en dergelijke en kan ik in de keuken gewoon een afzuigkap met motor ophangen. Voor de badkamer kan ik dan zoiets gebruiken ?
Er staat wel bij "Bochten en T-stukken niet toepassen.", maar het lijkt mij sterk dat de lucht de hoek niet om zal gaan :S

Aan de buitenkant kan ik dan zoiets plaatsen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Bij een bocht of vernauwing kan de lucht 'botsen'. Vergis je niet, de ventilator gaat veel meer lawaai maken, en de hoeveelheid afgevoerde lucht kan zomaar halveren!
 

Erikl1982

  • #8
Hmm, het lastige is dat de ventilator in het (verlaagde) plafond moet komen, en uiteindelijk door de muur naar buiten moet. Aan een bocht zal ik dus niet ontkomen. Wel kan ik het plafond een aardig stuk verlagen (15 tot 20 cm als het nodig is) waardoor de bocht niet heel scherp zal zijn.
Zou het met zo'n slang niet goed gaan ?
De bocht is dan vrij geleidelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Van zulke slangen en flexibele oplossingen moet je zeker wegblijven, de inwendige weerstand is enorm. je houd geen debiet meer over.
De getoonde ventilator doet helemaal niets meer bij de minste of geringste weerstand.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Gebruik liever gladde (spiraliet) buis, ook ivm voorgenoemd botsen. Dan zou één bocht wel eens minder weerstand kunnen geven, dan een rechte geribbelde slang.
 

Erikl1982

  • #11
Weer wat geleerd :mrgreen: spiraliet buis gaat het dus worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu