Afvoer / putje in betonvloer aansluiten hergebruik

Bastiaans2

  • #1
Ik ga mijn badkamer renoveren, en ter voorbereiding ben ik aan het kijken hoe de afvoeren moeten gaan lopen.

Wat betreft nieuwe opstelling moet ik slechts 2 bestaande punten +/- 50cm verleggen. de rest zit al goed. ook de wc, dus het leek mij in eerste instantie wel mee te vallen. Na een paar eerste blikken lijkt het toch niet zo eenvoudig.

Ik heb een betonnen vloer van 20cm dik. aan de onderzijde gewoon strak in de latex dus geen mogelijkheden om er iets onderdoor te laten lopen. De badkamer heeft geen verhoogde vloer. Dat wil ik ook graag zo houden als dat kan, ik zou dus graag zonder dekvloer werken.

Ik heb een bestaand doucheputje gevonden waar 50cm verderop de afvoer komt uit een 15cm hoge douchebak. Dat is dus probleem 1. Probleem 2 is dat waar momenteel de afvoer van de wasbakken in verdwijnt (in de vloer) dat deze +/- 50cm verderop moet komen in de nieuwe situatie.

Het putje wat nu vrij is (zat eerst een wasmachine op) is volgens mij van lood en de afvoer verdwijnt naar de zijkant in het midden van de vloer (buis gaat horizontaal 8cm onder de vloer bovenzijde) lijkt mij niet dat ik die kan uitkappen.. :(

De afvoer van het bad hoeft niet echt veel op te schuiven, en is al van PVC.. dus dat komt volgens mij wel goed..

Kortom, ik hoor dus graag wat de beste oplossing is voor het verleggen van de afvoeren waar no dig. Ik weet van de buren dat ze een nieuwere badkamer hebben waar de afvoer wel is verlegd zonder dekvloer. Vandaar dus dat ik dat nog niet heb opgegeven..

Afvoer van het bad:


bestaande putje wat nu niet gebruikt wordt maar waar de douche op moet komen (50cm verderop)



bestaande afvoer wastafels die ook verschoven moet worden:
 

Marcn88

  • #2
Waarschijnlijk lopen uw leidingen gewoon doir de afwerkvloer dus de vloer loshakken waar nodig en dan buizen verlengen en weer dichtstrijken met zand/cement
 

Bastiaans2

  • #3
Marc, bedankt voor je reactie. Maar dan zou dus de betonvloer van mijn huis bestaan uit 8/10cm beton, en daarbovenop 10/12cm afwerkvloer?

Als dat een gebruikelijke constructie is zou dat fijn zijn. Dan hak ik het inderdaad gewoon uit. Maar zoals gezegd, de leiding die ik zie lopen gaat zeker 10cm diep de vloer in (waarvan 1cm tegelwerk)

Het huis is uit 73 en de vloeren en hoge zijkant muren zijn allemaal beton. andere binnenmuren (wanden) zijn allemaal houten rachels met gipsplaat.
 

Bastiaans2

  • #4
Ik heb naast het putje even wat weggehakt, na 3/4cm zit ik opeen harde laag. lijkt mij dus dat de afvoer toch echt in het beton zit.. zie onderstaande



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Deze putjes met onder-uitlaat zitten in het beton gestort en moeten uitgehakt worden.
 

Bastiaans2

  • #6
Dus het is uithakken +/-10cm diep in het beton? Dat is mijn halve vloer.. En dan hopen dat de leiding vrij komt en deze opnieuw aansluiten?

Begin dan toch meer te denken aan een nieuw dekvloertje.. :D

diameter van de leiding richting putje is 40mm.. opzich genoeg..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
De leidingen in je betonvloer zijn van lood gemaakt, die moeten totaal vervangen worden als je een nieuwe badkamer maakt.

die afvoer van bad loopt in een gietijzeren pijp zo te zien aan de roest om pvc in de vloer.

gehele smeer vloer eruit halen en daar nieuwe afvoeren in brengen zodat wel vloer hoger uit komt.

of betonvloer open maken en leidingen volgen.

je kunt de diepgang van je leiding in het beton meten via pijp putje
 

Bastiaans2

  • #8
Ik begin ook zo langzamerhand die conclusie te trekken. Dan dus gewoon tot op het beton de dekvloer verwijderen en vervolgens nieuwe afvoeren leggen en vervolgens de dekvloer weer aanbrengen. Ik denk dan inderdaad wel een cm of 8 omhoog te gaan. Jammer, maar het is denk ik niet anders. En veel minder risico dan op bestaande leidingen proberen aan te sluiten ja..

De grote standpijp waar alles op aangesloten zit is nog een stalen pijp. Die heeft zijn levensduur ook wel gehad denk ik. Dus ik denk dat ik die eerst eens open maak om te kijken hoe ik vervolgens van daaruit de nieuwe afvoeren kan aansluiten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Die gietijzeren pijp kan je gewoon laten zitten.

die loden pijp rotten door.

je moet de aansluiting die op je standleiding zit op sporen en tot en met de aan sluiting open kappen en daar dan op aan sluiten.
 

Bastiaans2

  • #10
Ik hoor van meerdere eigenaren van dezelfde huizen dat de standpijp van staal is doorgerot. Dat is bij mij ook het geval helemaal bovenaan waar alleen de condens van de CV ketel erin gaat, daar was de pijp bijna rondom doorgerot. zie onderstaande:


nu heb ik er daar niet zoveel last van, want inmiddels hangt de ontluchting er gewoon met een flexibele slang in, en heb ik de rest dichtgetaped. Maar hij is toch echt rot.

Ik heb net even in de kruipruimte gekeken, en daar zie ik het volgende: De foto is genomen naar boven in de koof, de onderste afvoerpijp die door de kruipruimte loopt is al PVC, en deze verloopt vanaf de standpijp 110 naar pvc 110. maar de stalen pijp lijkt toch ook onderaan best rot..




In het midden, dus waar mijn badkamer op deze pijp aansluit kan ik de aansluitingen van de kleinere pijpjes niet zien. want die zitten in het midden van de vloer.. lijkt mij veel werk om uit te kappen. Ik zie wel de afvoer van de wc, die zit namelijk boven de vloer op de standpijp aangesloten. Zie onderstaande:



Omdat de pijp boven en onder rot is dacht ik de koof op de 1e verdieping te slopen en vanaf daar de hele pijp te vernieuwen. Dan moet ik dus net boven de vloer van de 1e verdieping een nieuwe aansluiting 110mm maken voor het toilet en daaromheen de aansluitingen van de douche, bad en wastafels..

ik hoop dat er wat ruimte zit rondom de pijp bij de verdiepingsdoorgangen, dan kan ik de nieuwe pijp zo doorvoeren en aansluiten in de kruipruimte. Boven op zolder steek ik de 110 pijp gewoon ietsje in het rotte stuk en dan kan ik daar ook netjes de wasmachine / condens vd CV aansluiten met vaste pijp.

Of zie ik iets over het hoofd?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Dit is een gelaste ijzeren pijp, je hebt gelijk in een slechte staat.
Dan is het beste dat gehele leiding ver vangen moet worden.

Van de kruipruimte tot de zolder.

Dan maakt ook niet meer uit ivm aan sluiting.

 

Bastiaans2

  • #12
Zitten deze stalen pijpen doorgaans pas in de betonvloer, of vrij ruim? ik hoop dat ik het vrij gemakkelijk eruit kan slopen en een nieuwe kan aanbrengen.. beneden aan valt het aansluiten wel mee. genoeg ruimte en er zit al PVC 110..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Om die stalen leiding er uit te halen verder naar zolder zult je wel kokers moeten open maken anders krijg je deze er niet uit en dan geheel nieuwe naar zolder te maken.

De gehele smeerlaag en tegels weg kappen en nieuwe leiding bad,wastafel, douche maken over de beton vloer.
Nieuwe aan sluiting standleiding

en een nieuwe wc aansluiting maken.
 

Bastiaans2

  • #14
Ik dacht eigenlijk alleen de oude tegels eruit te halen en alleen op plekken waar de afvoerbuis komt te lopen waar nodig de oude smeerlaag wegkappen. Dan weer nieuwe dekvloer leggen waar nodig. Of is er een reden om de complete oude dekvloer weg te halen?

Ik vroeg mij ook af of ik in beide gevallen een aarde opnieuw moet aanleggen? Ik hoopte door het grootste deel van de smeerlaag te laten zitten ook het aardnet daarin te kunnen 'hergebruiken'

wat bedoel je met kokers? Ik heb op de eerste verdieping een koof die makkelijk bereikbaar is over de hele hoogte, dus vanaf daar kan ik de hele pijp vrij eenvoudig vernieuwen hoop ik..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Je kunt een gleuf maken in smeerlaag en daar je leiding in leggen.

maar mooiste is alles er uit en zodat je ook waterleiding er in kunt leggen en een nieuwe smeer laag over heen te leggen.

kokers bedoel ik waar leidingen door heen lopen vaak zit er een dunne muur voor langs.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu