Afvoer open haard en asbest

Boudewijn

  • #1
Hallo,

Door onze bovenverdieping loopt de afvoer van de open haard. Het gaat hierbij om een soort metaalachtige afvoerbuis (redelijk flexibel).
Omdat de indeling van de bovenverdieping wordt aangepast is de niet meer erg denderende ommanteling verwijderd.

Deze bestond uit een groenig isolatiemateriaal (soort steenwol?) wat rondom gebonden was met ijzerdraad. In de nieuwe situatie wil ik dit er ook weer omheen doen (is ook nog niet verwijderd).
Daaromheen is een soort koof getimmerd van houten delen met daarbinnen op asbest lijkende platen (if geloof 'promina nobranda').

Na een google op de merknaam blijkt dat het bij een asbestfabriek (eternit) vandaan komt - maar geen asbest bevat.

Mijn vraag: klopt het dat dit geen asbest is? (kom er verder niks over tegen) en is er eventueel een betere manier van afwerking dan de huidige?
Een aantal van de nobranda platen zijn kapot - zijn deze nog ergens te koop of is er een alternatief? Mag ik ook gipsplaten gebruiken (lijkt me niet vanwege de papieren laag om de gipsplaten) of fermacel?

Ik wacht in spanning af!
 

Jacco

  • #2
Er zijn veel verschillende soorten brandwerende bekledingen, fermacel is er één van. Verder heb je ook promatec platen en aquapanel.
Promatec heeft veel weg van fermacel, maar is vele malen sterker en harder. Aquapanel heeft een cementgebonden vezelstructuur.

Bij bekleding van een schoorsteenkanaal moet je er rekening mee houden dat je geen houtproducten aan de kanaalkant bevestigt.
Persoonlijk zou mijn voorkeur uitgaan naar een 15 of 18 mm promatec plaat. Dit is bij de houthandel te verkrijgen.

Succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Nobranda is niet asbesthoudend, type in google "nobranda" in, er staat veel over te lezen.

Ik denk dat ze bij de bouwmaterialenhandel te krijgen zijn.

Succes.
 

Boudewijn

  • #4
Bedankt - had zelf ook al gegoogled en ontdekt dat er geen asbest in zat (al lijkt het er qua uiterlijk wel heel erg op).

Zal eens op zoek gaan naar de genoemde alternatieven en het nobrandaspul zelf. Liefst iets wat goed tegen elkaar te schroeven is.

Anders net als in oude situatie houten platen (1,8 dik) met aan de binnenkant het nobranda - en die in het vierkant om de buis heen (afvoer staat min of meer vrij in de ruimte). En die houten platen dan boven aan de plafonbalken vastmaken en onder aan de vloer (beton).

Tussenruimte dan weer dichtstoppen met steenwol / glaswol (nog even opzoeken welke het onbrandbaarste is - staat genoeg over op het net :-)
Misschien zijn er nog betere alternatieven.

In ieder geval bedankt voor jullie reacties! :D
 

Boudewijn

  • #5
Heb wat gegoogled en gezien dat het (of een goed alternatief) in ieder geval nog wel te verkrijgen is. Red me daar wel mee.

Over het al dan niet asbest bevatten ben ik nu wel in de war,
bij het googlen kwam ik dit vonnis vonnis inmiddels verwijderd mod van een rechtbank tegen.

Volgens dit verhaal zit er wel asbest in (er stond iets in over 40% amosiet(?) asbest - of zo iets).
Het nobranda spul wel gewoon te koop aangeboden - dus de rechter en het onderzoeksbureau zullen er wel naast hebben gezeten ...

Groeten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je conclusie, dat de rechter het bij het verkeerde eind heeft, lijkt me erg kort door de bocht! Het ging in deze zaak duidelijk om veel meer dan puur het vraag of de platen in 1971 asbest bevat hebben! Eigenlijk ging het daar helemaal niet om, het was bekend, dat dat in die tijd zo was, alleen de verweerder had het al of niet als zodanig herkend!

Dat zegt op zich niet over de nobranda platen, die vandaag verkocht worden. Misschien wel iets over de platen, die er bij jou in zitten...
Als ik hier kijk, zou vanaf 1993 alle asbestproductie gestaakt moeten zijn.
Dus ook bij Eternit. Als die Nobranda al bij Eternit vandaan kwam, want dat is me ook nog niet helemaal duidelijk!

Maar uit Asbestprocedure_bij_brand.pdf blijkt volgens deskundigen (brandweer), dat er twee soorten Nobranda bestaan (hebben), een oude mét asbest en een nieuwe zonder.

Best wel verwarrend, om je nieuwe product dezelfde naam te geven als het oude asbesthoudende!
 

Boudewijn

  • #7
Inderdaad lastig om oud en nieuw de zelfde naam te geven.
In het verhaal 'van de rechter' staat expliciet dat er TOEN sprake was van een bepaald percentage asbest. Dus ik ging er wel van uit dat het NU niet meer zo is.
Wat bij mij zit dus waarschijnlijk wel (is overigens in ieder geval voor 1980 aangebracht)

Neem het zekere voor het onzekere en ga de 'reststukken- niet hergebruiken. Gaan gewoon voor nieuw - dan is het in ieder geval goed.
Brokstukken dan maar richting de vuilstort samen met het echte asbest (ingepakt in 2 lagen doorzichtig plastic in 'tilbare' pakketjes)
 

Boudewijn

  • #8
Voor de liefhebber:

Volgens deze link (link verwijderd, pagina niet gevonden)
Is Promina (bij mij : promina nobranda) en New Promina NOOIT asbesthoudend. Maar goed - toch maar afvoeren - vertrouw het toch niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als u het niet vertrouwd is afbreken dan wel vertrouwd :?:
 

Boudewijn

  • #10
De bestaande constructie moest weg - en wist ook niet hoe het er van binnen uitzag. Kwam er bij het slopen 'toevallig' achter. Was op dat deel wel heel behoedzaam - om niks te beschadigen. Dus ik heb de delen heel kunnen houden (op die delen die al kapot waren).

Paar weken geleden het asbest dakbeschot gesloopt / verwijderd - dus wel iets gewend. Mondkapje en de boel nat houden.
Dit zat alleen vast aan houten platen, die aan elkaar vast zaten. Dus hier was geen 'geweld' bij nodig.

Ben geen fan van asbest - maar was te zeggen is wel waar: als je het maar met rust laat, valt het mee. Niet in boren, zagen en oppassen dat het niet breekt.
Alleen bij brand is het vervelend als er asbest zit - dan komt het vrij. Vandaar dat we het in sommige gevallen weghalen. Blijft oppassen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik heb begrepen dat een "gewoon" mondkapje in het geheel niet helpt. De asbest deeltjes zijn te klein, die gaan er doorheen.

Maar wat je dan wel zou moeten gebruiken... zuurstof flessen of gasmaskers? :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het dakbeschot is bijna altijd hechtgebonden.
Hechtgebeonden wil zeggen dat de vezels opgesloten zitten in cement of ander materiaal, dit mag men soms zelf verwijderen mits men een aantal regels naleeft.
Niet hechtgebonden asbest mag men niet zelf verwijderen, hiervoor zijn specialisten noodzakelijk, dat zijn de mannen in de witte pakken.

In het algemeen geldt dat men zeer voorzichtig moet zijn.
 

Boudewijn

  • #13
Even zuiver theoretisch:

Zou je om de metalen afvoerbuis in plaats van brandwerende platen (zoals besproken) ook Ytong (of vergelijjkbaar) mogen gebruiken? Met daar tussen de steenwol / glaswol ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Hoeft volgens mij geen probleem te zijn maar ik weet het niet zeker, vraag even na bij de gemeente, daar moeten ze het weten.

Succes.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #15
Het is geen probleem om gasbeton hiervoor te gebruiken.

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu