Afvoer niet verstopt, maar loopt toch niet door

Ms63

  • #1
Hallo,

Maar even beginnen met een foto. Het betreft de afvoer in mijn keukenkastje waar de spoelbak en de vaatwasser op aangesloten zijn.



Het probleem is dat wanneer ik een flinke hoeveelheid water vanuit de spoelbak weg laat lopen, het er bij de aansluiting voor de vaatwasser (2) uit gutst. De zwanenhals is schoon. Ik heb de afvoer in de muur gecontroleerd met een veer van 2,7m én met een tuinslang die ik een minuut heb laten lopen. Geen verstopping.
De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat het opgaande stuk van de zwanenhals te lang is (ong 15cm) en dat de waterkolom daarin teveel tegendruk geeft en het water zich bovenin een uitweg zoekt. Het vreemde vind ik echter dat dit probleem zich nu in één keer voordoet, terwijl deze constructie er al maanden in zit.
Hij druppelde wel vaker bij 1. Die verbinding heb ik niet gelijmd omdat die niet echt passend was. Heb er Butyl afdichtband op zitten.
De slang van de vaatwasser zit er met zo'n geribbelde rubberring in geklemd. Als ik 2 afsluit met een dop loopt het water wel door (hoewel niet heel snel) en gaat hij bij 1 een beetje druppelen. Wat er volgens mij toch op wijst dat hij niet snel genoeg door loopt.

Kan het iets met ontluchting te maken hebben?

Alvast bedankt voor de tips.

Mark.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Volgens mij is je sifon veel te lang, en had deze 180 graden gedraaid moeten zitten. Een waterslot van een cm of 6-7 is meer dan voldoende.
 

Ms63

  • #3
Dat was een beetje onder het motto van jouw onderschrift. Andersom kreeg ik hem net niet goed passend. Maar kan dat de oorzaak zijn en zo ja, waarom nu pas?
 

Bramb

  • #4
Heb ik ook gehad in mijn woning. Toen we er in gingen wonen had ik een beluchtingsklep bij het sifon gezet omdat de afvoer altijd gorrelde.
Na ~1-2 jaar liep het water steeds langzamer weg, totdat het helemaal niet meer wegliep.

Eerst een ontstoppingsbedrijf laten komen en het was opgelost. Maar een jaar daarna weer hetzelfde probleem.

Zelf geprobeerd te ontstoppen met een veer, tuinslang en zelfs HD reiniger (met zo'n onstoppings slang erop). Niets hielp goed.
Uiteindelijk de stoep opengehaald, bleek dat de afvoerbuis (70mm) verzakt was, en dat de troep zich daar had opgehoopt. Door de troep was de buis steeds nauwer geworden waardoor er ook geen beluchting meer was. Het water wil dan gewoon niet meer weglopen.
Buis vervangen, op afschot gelegd en nu gaat het weer prima.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het lekken van die aansluiting kan je voorkomen om extra een krimpkous om die aansluiting aan te brengen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Eigenlijk zit die sifon verkeerd die lange stuk van die sifon die had naar de gootsteen gemoeten en korte stuk naar de afvoer waardoer je een korte sifon afsluiting hebt.

Ook de bovenste aan sluitingen zitten niet goed.

Je kunt beter een andere sifon nemen met een vaatwasser aansluiting die je met een klem waterdicht vast zet.



en eventueel kan je een sifon met beluchter er op zetten


dat gaat ongeveer zo uit zien dit is een sifon zonder beluchter.
 

Ms63

  • #7
Bedankt voor jullie reacties.
Ik heb eerst de suggestie van Bramb gecheckt en nogmaals mijn tuinslang in de afvoer gehangen. Sifon er even af gehaald en de slang rechtstreeks in de pijp in de muur gehangen. Meer dan twee minuten vol op laten lopen. Water loopt gewoon door, dus ik denk dat we een verstopping echt uit kunnen sluiten.

Is dan de oorzaak dat er teveel water in de sifon blijft staan en het water uit de spoelbak dat niet verplaatst krijgt? Zo ja, dan snap ik nog steeds niet waarom het eerst heel lang geen probleem is en dan ineens wel. Hier wil ik nog aan toevoegen dat ditzelfde probleem zich een half jaar of zo geleden ook voor heeft gedaan toen ik er nog een andere constructie in had hangen. Kan er helaas geen foto meer van vinden, maar daar was de sifon wel korter. (Er zat toen wel wat spanning op de aansluiting in de muur omdat ik net een fractie te laag uitkwam.). Ik heb toen geredeneerd dat de afstand tussen de invoer van de vaatwasser en de bodem van de sifon te klein was en dat daarom het water er boven uit kwam. Toen even niet aan gedacht dat het natuurlijk niet om de bodem gaat maar om de waterspiegel.

Heel verhaal, maar enfin, ik heb een paar concrete vraagjes:

- @ Henk: De sifon die je me laat zien heeft een scherpe hoek. Maakt dat de doorstroming juist niet moeilijker in plaats van makkelijker?
- Begrijp ik het goed dat de ontluchting tussen de sifon en de muur moet zitten? En is die echt nodig?

- @wgb: krimpkousjes heb ik zien gebruiken in de electronica. Ken ze niet in deze context. Is dit gangbaar en hebben ze dat bij de Gamma bijvoorbeeld?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ben bang van niet. Die hebben alleen maar broodjes van de bakker.

Vind het een handige en simpele manier om iets behoorlijk waterdicht te krijgen en weer simpel te verwijderen. :wink:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Je hebt namelijk ontluchters en beluchters.

je deed een slang er in en het spoelde weg.

dit komt ook dat er lucht bij kan of weg kan.

Mocht het wezen dat je liggende leiding wat verzakt is waardoor het lucht niet weg wil dan loopt het water niet weg.
Als het lucht weg kan dan loopt het goed door.

Net zo als een rietje je zuigt water op en je duwt je duim op uit einde dan blijft het water hangen.
Laat je het los dan stroomt het weg.

hoe zit je leiding verder op bv onder het aan recht of onder de vloer.
 

Ms63

  • #10
Ik was in de veronderstelling dat de leiding horizontaal de muur in verdween. Ik zie nu echter dat hij nog vóór hij de muur in gaat met een bocht onder een hoek van 25º schuin naar beneden wegloopt. Die buis verdwijnt ergens via een klodder cement in de muur. Er zit dus wel een beetje beweging in. Of hij daardoor spontaan kan verzakken weet ik niet. Als ik de horizontale buis in m'n kastje wat verleng en de hoek meet zie ik dat die 2º oploopt (stroomrichting).
Nu ik erover nadenk, zowel de vorige keer dat ik dit probleem had als nu zag ik aan de Butyl kit aan de bovenrand dat de hele constructie gezakt was.
Is 2º echt genoeg om dit probleem te veroorzaken?

Als ik het goed bergrijp moet ik dus ofwel de pijp een beetje opkrikken tot minstens waterpas, of een BE-luchter plaatsen?

Ik heb trouwens zo'n setje gehaald dat je hebt geadviseerd, maar zit dan met het volgende probleem:



Ik krijg dat op geen enkele manier passend. En met na de bocht een haakse bocht ipv die scherpe bocht kom ik te hoog uit. Zijn er ook flexibele buizen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Deze afvoer kan je toch alle kanten op draaien en zodoende de goede lengte krijgen.
 

Ms63

  • #12
Niet echt. Je kunt naar links of rechts draaien en toch nog horizontaal blijven, maar je draait dan weg van het midden. Dwz je komt niet meer bij de liggende leiding uit. :(
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13


je kunt de aan sluiting achter het aan recht ook aanpassen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Je zegt dat het iets verzakt is, ik neem even een voorbeeld

je hebt een 75x50 verloop daar zit een ruimte van 2cm in

nu heb je een drain die aangesloten is op de verloop wat verkeerd is geplaatst
dan loopt het water niet goed weg



en bij de onderste loopt hij goed weg en dat is maar een verschil van 2 cm.
 

Ms63

  • #15


Zo ziet de pijp in de muur eruit. Meteen daarachter komt een bocht van 90º, dus daar is aan diepte niks meer te winnen. Bovendien moet ik daar de achterwand van m'n keukenkastje voor slopen en dat wil ik graag vermijden.

Het verloop is 40/55, maar gecentreerd, dus de situatie die je hebt uitgetekend is hier niet van toepassing lijkt me. Het verschil is ook geen 2cm. Hij loopt af onder een hoek van 2º, over een lengte van ongeveer 28cm. Dat levert (heb ik even snel uitgemeten, soort van) een hoogteverschil van ±1cm op tussen de bocht in de muur en de eerste bocht in de sifon.
Toch lijkt het wel met lucht te maken te hebben, omdat het probleem zich niet voordoet als ik de kraan laat lopen, maar wel als ik eerst de spoelbak vol laat lopen en dan de stop eruit trek. Dan komt er zoveel water tegelijk dat de lucht er niet meer voldoende langsaf kan?

Ik hoor van twee mensen in m'n familie dat ze denken dat het een verstopping met vet is. (Heeft in de kranten gestaan dat mensen veel oliebollenbakvet door de afvoer gooien. Voor zover ik weet is dat hier in huis niet gebeurd.) Zou een verstopping verderop in het riool dit kunnen veroorzaken? Ik snap namelijk nog steeds niet hoe dit probleem zich van de ene op de andere dag voor kan doen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Ik wou gewoon even met een voorbeeld laten zien dat 2 cm al problemen geeft.

die bocht is zelfs een 50mm met een inschuifverloop er in van 50x 40

je kunt hier 2 bochten van 45 graden nemen met daar in een rubber verloop 50x40 zodat je ook gemakkelijk kunt ontstoppen.

je kunt achter in een luikje zagen zodat je bij je buis kan komen.

je plaats een plaatje board er weer tegen aan met schroefjes.

Ja, er kan een vernauwing zijn je prikt met de veer er door heen en dan is ie niet verstopt maar je merkt wel aan je veel als er vet op zit of aangekoekte zeep.



dan wil het lucht ook niet weg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu