Afvoer badkamer beste aansluitmethode

Misterbean

  • #1
Ik zit ook met een probleem en zou graag willen weten wat de beste aansluitmethode is voor mijn nieuw aan te leggen badkamer (lewisplaten op houten balken).

Mijn badkamer ligt boven mijn keuken dus ik zou evt. het een en ander kunnen oplossen met een verlaagd plafond in de keuken.

Ik hoop dat iemand mij kan vertellen hoe ik de 3 verschillende afvoeren (WC, wasbak, douche) het beste kan laten aansluiten op de standleiding.

Schets:
 

Espaan

  • #2
Hoe komen de balken te lopen die onder de lewisplaten zitten? Je kunt het afvoerwerk daar wellicht op aanpassen. Zodat je zo min mogelijk door balken hoeft te gaan.
 

Misterbean

  • #3
De balken (8 x18cm, 58cm hoh) staan haaks op langste zijde.

Ik dacht eraan om de afvoer van het doucheputje te koppelen met de afvoer van de wastafel en die haaks op de standleiding te monteren.

Ik neem aan dat er tussen de aansluiting van de wc op de standleiding en de aansluiting van de eerder genoemde afvoerleiding een bepaalde afstand moet zijn ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De aansluiting van de douche en de wastafel uitvoeren in 40 mm rwa, onder de wastafel overgaan naar 75 mm rwa, de leiding vanaf hier verder met 75 mm leggen naar de standleiding.

In de standleiding een t-stuk plaatsen van 110 mm (87 °) hierin weer een t-stuk, nu van 110 x 75 mm, hierop kunt u de andere afvoer aansluiten, het doorgaande gedeelte van 110 mm gebruiken voor de aansluiting van het toilet.

Begin met de standleiding en ga van daaruit naar de aansluitpunten van de andere afvoeren, zet de hulpstukken en de pijp eerst zonder lijm in elkaar, waar nodig is er nog iets aan te passen cq. te veranderen.
Vertrouwt u zich niet met het aanleggen haal er dan een installateur bij, dat is goedkoper dan alles weggooien omdat het mislukt is.

Succes.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Je kan trouwens het pvc door de balken laten lopen; als het maar in het midden gebeurt, daar is het " moment=0 " , oftewel, geen druk en trekkrachten.

w.
 

Misterbean

  • #6
Jan,

Ervan uitgaande dat de 75 mm leiding vertikaal van boven naar beneden in het T-stuk moet gaan zou dit betekenen dat het T-stuk op de standleiding een behoorlijke afstand onder de balkenlaag moet komen om de aansluiting met de WC nog te kunnen maken of zie ik dit verkeerd ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je moet juist met je leidingen zo haaks mogelijk op de stand leiding komen zo voorkom je vacuüm trekken.


Plaats de rechter tekening 1x als 110-75-110 en daarboven 1 voor het toilet 110-110-50.
De uitgang van 50 is je beluchting en deze kan door het dak naar buiten.
 

Misterbean

  • #8
De oplossing van Jan heb ik vertaald naar onderstaande schets.

Vergroot

Headhunter, als ik je goed begrijp raad je aan om de 75 mm gezamenlijke afvoer van de douche en wasbak direkt met een T-stuk (110-110-75) op de standleiding aan te sluiten maar ik snap niet helemaal hoe je de WC dan met een T-stuk (110-110-50) wil aansluiten op de standleiding?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De overgang van 40 mm naar 75 mm is bedoeld om het vacuüm trekken te voorkomen, de leiding is te lang om het met 40 of 50 mm te doen.

Gebruik haakse t-stukken (87°) van 3 x 110 mm en plaats daarin een haaks t-stuk 110 x 75 mm, de doorgaande 110 mm wordt gebruikt voor het toilet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Zo
 

Misterbean

  • #11
The headhunter schreef:
Ziet er goed uit. Dus ik hoef mijn standleiding niet met 110 mm door te trekken naar boven maar kan af met 50 mm (voor de beluchting) ?

Als ik de 75 mm leiding door mijn balken wil laten lopen moet ik deze balken dan ook verstevigen door bijvoorbeeld aan beide kanten van de balken stroken multiplex te schroeven ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Wanneer het niet noodzakelijk is niet boren in de balken, de diameter is te groot en tast de constructie toch aan, zoals ik de tekening lees is er voldoende ruimte om onder de balken door te gaan.

Uw schets geeft goed aan wat ik bedoel, de ontluchting kan gerust ook wat kleiner b.v. 40 mm.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
50mm is voor beluchting voldoende.

De tweede vraag laat ik even over een van de hout/bouw experts.
 

Serviceman

  • #14
Pas alleen op, er wordt vaak weer een wasmachine, condensdroger en cv ketel op de standleiding/beluchting aangesloten dus als het mogelijk is houd je afvoer zo dik mogelijk bijv. 75mm.

Voor het werk hoef je het niet te laten.
 

Espaan

  • #15
Als je gaat boren door de balken dan niet te ver uit de muur. Ik ben geen constructieexpert, maar dat is wat de timmerman bij ons thuis gedaan heeft om de stevigheid van de balklaag zoveel mogelijk intact te laten.
 

Misterbean

  • #16
Ik ben van plan om aan beide zijden van de balk een strook multiplex (15mm dik) te schroeven zodat je een soort sandwich constructie krijgt met daartussen het doorvoergat.

Door het gat inderdaad zo dicht mogelijk bij de muur te doen zal de sterkte van de balk nauwelijks beinvloed worden. Ik denk zelfs dat de balk op die plek steviger wordt. :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu