Afvoer badkamer 40 mm

Jdr99

  • #1
Ik ben bezig een badkamer te maken op de begane grond. Er komt een wastafel meubel, douchecabine en wasmachine in. Voor elk apparaat heb ik een aparte afvoer. Alles 40 mm pvc buis en gelijmd. De afstand tot aan de horizontale rioolbuis in de kruipruimte is max. 2 meter en voor de wasmachine komt het gat en afvoer er zelfs direct boven uit. Ik heb nu 3 gaten van elk ruim 40 mm geboord door de fundering naar de kruipruimte. Heb ze wat ruimer geboord zodat de buis er makkelijk in en uitgaat i.v.m. mogelijk uitzetten en krimp. Er komt dus geen pvc buis in de vloer te liggen maar alleen door de vloer. Voordat ik aan de slag ga leek het me goed jullie advies te vragen, ik heb de volgende vragen:

1. Voor de wasmachine wordt aangeraden om tenminste 50 mm pvc te gebruiken maar aangezien de afvoer hiervan direct door de vloer heen de rioolbuis in gaat (een rechte pijp van ik denk 1,8 m lengte) lijkt me 40 mm diameter voldoende, klopt dat? Zwanenhals er aan en klaar?

2. De wasmeubel en douchecabine afvoeren gaan elk met een recht stuk 40 mm pvc buis door de 40 mm gaten, en dan elke afvoer apart in de kruipruimte met 2x 45 graden sok te laten verlopen naar een horizontale 40 mm pvc buis van 2 meter lengte, en een lichte afschot van 1 cm per 2 m. En dan weer iedere afvoer met 2x 45 graden sok naar een klemzadel om de rioolbuis. Een goede oplossing zo?

3. Ik had gedacht om de klemzadels om de rioolbuis te bevestigen en dan in de rioolbuis voor elke 40 mm afvoer drie min of meer ronde gaten te slijpen met een multitool, aangezien ik geen 40 mm boor heb voor plastic. En daar een stukje van de 40 mm buis in te schuiven en het geheel met pvc lijm af te werken. Is dat wat?

4. Voor de ophanging van de 3 afvoerbuizen dacht ik er aan om dit met pur bouwlijm direct op de fundering te maken. Geen gewone pur maar bouwlijm. Wel een geknoei en niet bepaald elegant maar het is wel behoorlijk sterk spul heb ik gemerkt. Ook de 40 mm gaten in de vloer met pur bouwljm dichten. Dan kan de constructie ook eventueel krimpen en uitzetten. Goed idee?

5. Moet ik rekening houden met krimp en uitzetten van de pvc buis in het 40 mm boorgat? Normaal leg je de 40 mm buis in een ander dikkere buis maar dat is denk ik alleen nodig als de pvc buis in de vloer of fundering loopt, wat hier niet het geval is: de buis gaat er hier alleen doorheen.
Gaat die 40 mm pvc buis krimpen of uitzetten en zoja hoeveel? Wat ik niet wil is dat het ruime 40 mm gat (is denk ik tot 41/42 mm uitgeboord) toch te krap blijkt en dat de pvc buis gaat scheuren of barsten. Los van dat de diameter gaat krimpen of uitzetten kan de buis ook in de lengte krimpen of uitzetten, al zal dat voor 2 meter denk ik niet veel zijn. Moet ik daar rekening mee houden en zoja hoe dan?
 

Marcn88

  • #2
De afvoer vd wasmachine kan op die manier prima met 40mm
Neem alleen geen aanboorzadels maar een tstuk
 

Jdr99

  • #3
Kun je uitleggen Marc waarom een T stuk beter is dan een klemzadel? Is aanzienlijk werk lijkt me aangezien ik dan echt de rioolbuis moet doorzagen en opnieuw moet verbinden met een T stuk.
 

Marcn88

  • #4
Klemzadels zijn lang niet zo stevig als een tstuk ook is de kans bij een zadel op lekkage vele malen groter dan bij een tstuk
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Technisch gezien is een compleet spuitgietonderdeel zoals een T-stuk van zichzelf dichter.

Maar het monteren van T- (of Y-) stukken in de kruipruimte is wel veel lastiger. Daarnaast moet je bij T-stukken extra ophangpunten maken, omdat door de extra T-stukken de kans op doorhangen groter is.

Als de aansluiting van het klemzadel aan de bovenzijde zit, is de kans op lekkage gering.

Ik heb zelf ooit een PVC-aanboorzadel gebruikt op een gietijzeren standleiding. Aansluiting extra afgedicht met voldoende multikit en gefixeerd met 2 grote slangenklemmen. Dat werkt al meer dan 20 jaar prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu