Afstand AO toilet <-> muur?

Bouwtux

  • #1
Onderzoek op klusidee forum maar ook via google levert helaas alleen tegenstrijdige info op... ik zoek de correcte afstand van toiletaansluiting (AO type) tot muur. De afvoerleiding wordt dus nog aangelegd.

De een zegt: 35cm, de ander zegt weer 21.5cm zou standaard zijn. Een van beide moet verkeerd zijn. Het is echt bizar en ongelofelijk dat vrijwel geen enkele leverancier deze essentiele maten opgeeft bij zijn keramiek!
Dat zou wat zijn dat een verkoper van autobanden alleen vermeldt: "Materiaal: rubber. Vorm: rond (torus), voorzien van relief. Druk: 2.1 bar / 2.7 bar max" maar dan de diameter en breedte van de band maar weglaat. Maar bij toiletpotten lijkt dit volledig geaccepteerd te zijn. Niemand vermeldt waar de uitgang precies zit. Kan iemand me een goede indicatie geven of moet ik echt naar de bouwmarkt of sanitairzaak met een rolmaat...? Echt niet te geloven
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Is allemaal afhankelijk van welke merk en type je neemt daarom moet je al een lijst van sanitair hebben of al besteld bij een sanitair specialist die kunnen je zo de maten van dat merk mee geven.
 

Bouwtux

  • #3
Dank je wel voor je antwoord. Die link is nuttig!

Hm. Jammer dat er niet wat meer standaardisatie is... zoals dat de afstand vloer -> uitgang bij een PK toilet altijd 18cm is.

Ik vind het toch raar. Een architekt die nieuwbouw ontwerpt gaat toch ook niet eerst vragen wat de kopers voor merk toilet gaan kopen? Die gebruikt gewoon een maat die ergens in een of ander bouwbesluit wel zal zijn gespecificeerd.
In nederland is toch elke schroef, buis of lasdop precies beschreven in een vuistdik NEN norm boekwerk...

Maar goed. Het wordt dus helaas weer rolmaat mee naar de winkel(s)... en daar toiletpotten gaan uitpakken :) :cool:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Alles is afhankelijk met wat voor situatie hoe het word.

als je een ao pot neemt en daar komt een laaghangende reservoir achter dan moet de aan sluiting hart reservoir tot in de pot 18 cm zijn vaak.

heb je een hooghangende reservoir dan is dat bv 10 cm dus je afvoer kan dan ook zo 8cm achter uit.

Nieuwbouw zit vaak standaard merk sanitair in.

Vaak heb je ook modellen van potten die een langere achter stuk hebben zodat de afvoer dichter naar de muur gaat.

een architect heeft ook sanitair boek er bij.
PK is in sommige gevallen bij een +6 pot 23 cm.

heb even een aantal neer gezet zodat je kunt zien

 

Bouwtux

  • #5
Dank je wel!

Ik had gisteravond wat geresearched (zal geen merken noemen) en daarbij viel op dat de horizontale afstand ingang spoelbuis-> hart AO uitgang vaak zo rond de 14-17cm schommelt. (inderdaad als in de schetsen die je toont: tweemaal 145mm) Toen ben ik naar reservoirs gaan kijken, en de dunste varianten daarvan zijn zo 11.5-14cm dik.

Tel die bij elkaar op dan kom ik uit op een 'veilige' afstand muur->hart van zo 30cm. En volgens die maatgeving heb ik vandaag de PVC 110mm buis geinstalleerd. Hij zit er in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu