Afgesloten zolder isoleren en bewoonbaar maken

Jamjam

  • #1
Beste leden,

We hebben een gesloten zolder met een schuine dak die toegankelijk is met een vlizotrap. We willen graag deze zolder isoleren en de muren laten stucen. En een vaste trap laten plaatsen.

De muren in de zolder rondom zijn zichtbare bakstenen die heel slecht zijn gemetseld. Bij sommige bakstenen zie bijna dat er onvoldoende metselwerk inzit.(voegen).

Bij de schuine dak zie je de volledige draagbalken van links naar rechts. Achter/boven de draagbalken zie hard triplex platen.

In de zomer is het stik heet op de zolder en in de winter is het hartstikke koud.

NU willen we de zolder zo goedkoop mogelijk laten isoleren aangezien het een huurwoning is. De vraag is hoe kunnen we dit het beste isoleren. Er is mij eerder verteld dat het schuine dak een buiten isolatie heeft. (maar geen idee)

De zolder heeft geen raam. Er wordt overig geen slaapruimte van gemaakt.

Voor de vaste die willen we in de washok plaatsen. De ruimte in de washok is 1 meter bij 1 meter. De hoogte is inclusief de plafond naar de bovenvloer is 240 cm hoogte, is dit mogelijk?

De foto
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Begin met te controleren of de zoldervloer hier wel voor geschikt is. Er staan veel woningen waar de vloer uit plafondhangers bestaat, die veren behoorlijk bij gebruik.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Andere zaken zoals het plaatsen van vaste trappen hebben invloed op de constructie. Vraag hiervoor toestemming aan de eigenaar van het pand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb wel veel slechter metselwerk gezien, vooral bij steens muren, dit valt best mee.
Houd er rekening mee dat voor een wasmachine stevige balken nodig zijn, controleer of die er in zitten.
Ik zou er een bouwkundige bij halen om verspilling van geld te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een wasmachine op een houtenvloer moet je dat willen. Heel veel machines gaan behoorlijk te keer boven je hoofd. Heb je een ander plekje in huis zou ik daar nog eens goed over nadenken. Zoek maar even op het forum of filmpjes op Youtube.
 

Jamjam

  • #6
Bedankt voor jullie reacties. De wasmachine en de droger blijven in de washok. De dikte van de vloer tot bovenkant van de plafonds is 20 cm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De dikte van de vloer is niet van belang. Het gaat om de vloerbalken daar in. De afmeting, hoe ver ze van elkaar zijn en hoe lang ze zijn.

Het is niet vaak zo dat een zolder met vlizotrap geschikt is als normale vloer. Voor het plaatsen van een vaste trap naar zolder heb je een vergunning nodig als het trapgat of balklaag aangepast moet worden.
 

Jamjam

  • #8
Het punt is we maken regelmatig gebruik van de zolder. We gebruiken voor als een berging, klein kantoor. printwerk, etc.

Het geeft momenteel ook veel koude lucht, ziet er niet uit.

Mijn vraag is hoe kan je het beste en zo goedkoop isoleren en opknappen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Zo te zien, hoef je het dak niet meer te isoleren.
 

Jamjam

  • #10
Thx voor je reactie. Maar het ziet er niet uit. En het hele dak zit vol met splinters.

MHH al klaar
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Een kantoor, hoe klein ook, wordt gezien als een verblijfsgebied. De balklaag moet dus sterk genoeg zijn daarvoor. Voor een berging gelden lichtere eisen, al is het dan nog steeds verstandig de balklaag op orde te hebben. Wil je er geen geld aan uitgeven, laat de zolder dan zo.

Maar heb je de balklaag al gecontroleerd? Misschien valt het allemaal wel mee.
 

Jamjam

  • #12
Hoe zou ik dit kunnen controleren. De vloer is van hout dat is het zeker. Dat merk ik aan het geluid.
 

Marcn88

  • #13
Meet de hoogte van de balken meet de breedte van de balken, meet de h.o.h maat van de balken, meet de overspanning van de balken
Pas als je deze info hebt kun je gaan kijken of de balklaag/vloer draagkrachtig genoeg is om er mee te gaan doen wat u wilt als dit niet het geval is zal eerst de balklaag verzwaart moeten worden om er een gebruiksruimte van te maken.
Je kunt ook alleen isoleren en de zolder als bergzolder blijven gebruiken maar dan wel goed geisoleerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Op de originele bouwtekening staan de maten meestal wel. Die hebben ze bij de gemeente. Maar zelf erachter komen is beter:

Zoek naar een plek waar de balken zichtbaar zijn. Bv. bij het trapgat. Het gaat met name om de hoogte van de balk.

Misschien zit er ergens een gat in het plafond. En anders kan je aan de bovenkant tijdelijk een houten deel weghalen om de vloer open te maken.

De hart-op-hart maat van de balken kan je zien aan de maat tussen de rijen spijkers/schroeven in de planken.

Als je er niet uitkomt, plaats dan wat foto's van trapgat en zolder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu