Af en toe grondwater in kelder => Putzuna de oplossing?

Fenix

  • #1
Hallo iedereen,

Gedurende een bepaalde periode van het jaar komt er hier grondwater in de kelder... De periode verschilt nogal maar meestal is het de periode van maart tot juni...
Ik vermoed dat er ergens iets fout is gegaan bij het afcementeren van de kelder aan de buitenkant toen de kelder gemaakt werd. Ik denk er toen te weinig aandacht besteed is aan de kimnaad (plaats waar de muur en de vloer samenkomen).
In ieder geval; als het grondwater hoog staat, komt het zo de kelder in en is het pompen of verzuipen! En hier wil ik graag vanaf.

Nu was ik van plan om de onderste 60 cm van de kelder rondom te bezetten met Putzuna HY, een waterdichte bezetmortel...

Kan iemand mij dit afraden of aanraden? Zou dit voldoende kunnen zijn om het probleem voor eens en altijd te verhelpen? Of is dit geld en moeite verspillen en gaat dit niet helpen?

Ik lees vanalles over andere mogelijke oplossingen, gaande van schouwen maken in de keldervloer tot het plaatsen van verticale drainage om het grondwater te laten zakken naar diepere lagen...

Ik weet het niet goed meer, maar had graag snel een antwoord over die Putzuna, want ik zou zaterdag al willen bezetten hiermee. De kelder is op dit moment trouwens droog...

Als het een oplossing kan zijn wil ik het proberen, als iemand dan nog practische tips kan geven zijn die ook zeer welkom.
Hoe krijg je de hoeken mooi en waterdicht afgewerkt (rond neem ik aan?) en hoe moet je de bezetmortel via de muur op de vloer laten komen (ook afgerond en laten uitlopen op niets?). De vloer is trouwens nog niet betegeld, het is nog gewoon betondek.
Is het noodzakelijk om de hele kelder ineens te doen of krijg je problemen als je ergens moet stoppen en de dag erna verdergaan (breuklijk?)

Alle (vooral snelle ) tips zijn welkom!
:D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dan komt het water door het beton en achter het stucwerk. Lijkt me niet handig.

Het beste kan je een bedrijf laten komen die het beton injecteert op de plekken waar het lekt. Dan wordt het beton zelf weer waterdicht zoals het hoort.

Heb je nog garantie op de kelder?
 

Millew

  • #3
Stucwerk aan de binnenkant aanbrengen kan in sommige gevallen helpen als er alleen sprake is van doorslaan van de muren of optrekkend vocht.

Zoals jij het beschrijft, lijkt het er sterk op dat de kelder gewoon lek is. Dan zul je inderdaad de scheuren en kieren moeten opzoeken en laten injecteren.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Kun je eens een foto maken van de kimnaad.
En waar zijn de wanden van gemaakt blokken of gewoon een betonwand.
Hoe is de aansluiting van vloer wand ruw of redelijk glad.
Is er ook een afwerking op de vloer aangebracht.
 

Fenix

  • #5
Even nog enkele zaken verduidelijken...

De muren zijn gemetst met betonblokken (dubbele muur 2 x 14 cm).
Ik ben er ongeveer zeker van dat het water binnenkomt aan de kimnaad... De muren aan de buitenkant zijn volledig afgecementeerd en geteerd... Ik ben er vrij zeker van dat daar niks doorkomt. De keldervloer is een betondek van 30 cm dik, die zou normaal toch ook waterdicht moeten zijn? De vloer is nog niet afgewerkt maar de bedoeling is wel om die ooit te betegelen... als de problemen (hopelijk) van de baan zijn!

Het idee om de onderkant (60 cm?) van de muren rondom te bepleisteren met waterdichte mortel komt van een architect die beweert dat de problemen hiermee van de baan zouden (kunnen) zijn.

Ik ga het in ieder geval zo proberen te doen, de kelder is niet heel groot, dus zowel qua prijs als werk/tijd is het het proberen waard. Als het niet helpt zien we wel wat we nog verder kunnen proberen. Een gespecialiseerd bedrijf laten komen om de kelder watericht te maken is weliswaar een oplossing maar ik heb daarvoor momenteel geen duizenden euros op overschot liggen.


Ik kom net terug van de doe het zelf en morgenvroeg ga ik aan de klus beginnen... Ik hou jullie op de hoogte...

@Millew; Ik zie nergens geen scheuren en kieren... De kelder ziet er langs binnen prima uit, alleen dat water...
:cry:

@IJkenhout; Garantie heb ik niet meer... Of ik moet eens vragen aan m'n vader die me geholpen heeft toen we de kelder hebben gemaakt :D
 

Millew

  • #6
Een doorgaande scheur van 0,3 mm breed met wat waterdruk er op kan al watervoerend zijn. Als die scheur precies in de kim zit dan valt dat vrijwel niet op, behalve als er water uit komt.
Maar je kan geluk hebben met het stucwerk. Ik ben benieuwd.

Injecteren zou je in principe ook zelf kunnen doen met waterglas als je kans ziet om de scheuren aan te boren. Zie hier bijvoorbeeld.
Misschien werkt het ook wel als je in de spouw een laagje waterglas laat lopen. Vooropgesteld dat het alleen de kim is die lekt.

Ik heb met waterglas wel eens een stuk losliggende deklaag weer vastgezet.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Probeer eerst de kim dicht te maken met die mortel van jou.
Als puur de kim lekt moet je die aanpakken.
Zorg dat de kim goed schoon is van cementhuid.
Dus borstelen met een grote staal borstel.
losse stukjes verwijderen met hamer en beitel.
Dan volgens voorschrif de mortel aanmaken.
Aanbrandlaag aanbrengen en de mortel in een schuine hoek aanbrengen,(niet een ronde hoek maken)en goed verdichtten met een platschopje van 7 cm breed.
dus geen raaplaag aanbrengen.
Allen de kim er in smeren. de mortel is bij een laagdikte van 3 cm schuin volledig waterdicht.
En dan afwachten wat het doet als het waterpeil weer gaat stijgen
 

BETONmonteur

  • #8
In aanvulling op het gebruik van Putzuna

1. zorg dat je een zuivere ondergrond hebt dus verwijder oude en loszittende stuclaag
2. Breng een aanbrandlaag aan voor de hechting. bijvoorbeeld Compactuna Pro, Deze heeft ook een waterdichtende werking
3. Smeer eerst de kim (naad tussen vloer en wand dicht) en laat deze drogen.
4. Maak de mortel niet te dun, let goed op de mengverhoudig
5. Smeer de mortel hoog genoeg, hou rekening met een verandering in de grondwater stand.
5. Zodra de wand wat ingedroogd is poets deze dan dicht met een spons.

Let wel op, als blijkt dat er scheuren in de wand zitten nadat het stucwerk verwijderd is laat dit dan eerst behandelen anders heeft het geen zin om een waterkerende laag aan te brengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu