AEG lavamat 625 centrifugeert niet

Jeroen13

  • #1
Hoi,

Na jaren trouwe dienst met alleen kleine problemen (lagers, pomp, knoppen) was er een serious probleem. De motor draaide wel normaal maar niet centrifugeren. Iets precieser : in het programma centrifugeren draait de motor eerst 'normaal', daarna schakelt deze in de bekende 14 stappen naar max-toerental. Echter zodra de motor zou moeten opstarten stopte deze.

Forum gelezen :
1) standaard conclusie de koolborstels versleten. Motor eruit, koolborstels bekeken, zag er prima uit. Motor doorgemeten met Ohm-meter, leek ook goed. Dat was het dus niet. Opgemerkt dat de motor een actuator heeft voor het meten van de snelheid ?? Weet iemand dat ??
2) Andere mogelijk optie is de waterdrukschakelaar. Vuil of defect. Ding bekeken en gemeten, slangen bekeken, alles prima deluxe.

Blijft slecht 1 ding over en dat is de electronica-print onder in de machine. Print eruit en ja hoor twee vrijwel verkoolde componenten. Nu ben ik ooit in een verleden voor electronics behandeld en na wat puzzelen blijkt er een terugkoppeling te bestaan vanaf de motor via een RC netwerkje naar een LM393 die of checkedof de motor überhaupt draait of daadwekelijk iets met het toeretal doet, dat weet ik niet. Bij mij was het LC netwerkje totaal verkoold. Oorzaak ??? Geen idee.
Heb het vervangen door gegokte waarden van 10k en 10n (er was nog iets van kleurcodes te lezen) en zowaar de machine centrifugeert weer.

Vraag 1: iemand anders hiermee ervaring ?
Vraag 2: heeft iemand het schema van de electronica ?

PS1 : hangende schakelaars repareren in echt vrij simple. De uittoets (de meest rechter) geeft alle overige toetsen vrij wanneer deze ingedrukt wordt. Helaas is dat een plastic nokje wat zeer snel slijt. remedie : brand er een klein spijkertje in en het gaat al weer jaren goed.

PS2 : motorfouten en versleten koolborstels kunnen uitstekend herkend worden aan het loopvlak van de koolborstels. Dit moet mat glimmend zijn (patina laag) maar wat maklkelijkker te zien is : volstrekt homogeen van kleur en structuur. Ook mag naast het loopvlak geen rare dingen te zien zijn als sterke verkleuringen, locale afwijkingen. Zodra koolbrostels versleten zijn gaan ze veel meer vonken en vernietigen ze de patina laag wat te zien is aan vonkerosie etc kortom niet meer een mooie homogeen loopvlak maar een rommelig geheel.
Afwijkingen naast het loopvlak (bij niet versleten koolborstels) duiden op een defecte rotor wat betekd motor vervangen.
(heb in het verleden motoren ontwikkeld)

Groeten Jeroen.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Vraag 1: iemand anders hiermee ervaring ?

Witgoedmonteurs vervangen alleen de complete print

Vraag 2: heeft iemand het schema van de electronica ?
Schema´s hiervan zijn niet beschikbaar.

bedankt voor je inbreng en netjes opgelost hoor. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu