Advies gezocht bij aansluiten deurbel

KJK

  • #1
Goedemorgen,

Heel stom misschien, maar het lukt me niet om mijn deurbel aan te sluiten...

De drukker zelf hangt inmiddels aan het kozijn, dus dat is gelukt. Echter: de installatie-omschrijving verzoekt mij nu bedrading te gebruiken die helemaal niet aanwezig is/lijkt te zijn in mijn meterkast.

Er gaan 2 draadjes (blauw en rood) van de drukker naar de meterkast. Die draadjes lopen eerst naar de meter om vervolgens weer naar boven te lopen, alwaar je de deurbel zou kunnen ophangen. Zie alsjeblieft de afbeeldingen.

De installatie-omschrijving verzoekt mij de 2 draadjes aan te sluiten (zodat er een verbinding tot stand komt tussen de bel en de drukker), om vervolgens de bel aan het net aan te sluiten. Probleem is echter dat ik niet inzie *hoe* ik dit laatste kan doen. Ik zie nergens kabeltjes hangen die ik daarvoor zou kunnen gebruiken en ik durf er vergif op in te nemen dat de vorige deurbel voldoende had aan de twee reeds aanwezige draadjes (dus de rode en de blauwe). Ik vermoed dat de oude deurbel gewoon stroom kreeg vanuit de meter en dat dit ook de reden is waarom de draadjes eerst vanaf de drukker naar de meter gaan om vervolgens weer omhoog te gaan. En ik weet 100% zeker dat ik nog nooit draadjes heb weggeknipt in de meterkast. De meterkast heb ik altijd met rust gelaten.

Wat is jullie advies?





 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je zult moeten weten/meten wat er met die draden gebeurt in je groepenkast.

Normaliter sluit je aan de ene zijde van de beltrafo 230V aan vanuit een wcd of de groepenkast. Aan de andere zijde sluit je de drukker en gong aan. Hierbij sluit je 1 draad van de drukker aan op 1 draad van de gong. De andere draad van de drukker en andere draad van de gong sluit je aan op de trafo.

Principe is simpel: de drukker fungeert enkel als schakelaar die een stroom laat lopen vanuit de trafo door de gong.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Op de aansluiting(kroonsteen) op je meterkast zitten 4 draden.

1 setje naar de drukker
1 setje naar de bel.

Er zijn 3 aansluitingen.
+ Naar de drukker
Lus daarop zitten 2 draden 1 van de drukker en 1 maar de bel
- van de bel.
 

KJK

  • #4
Goedenavond,

Bedankt voor jullie reacties en excuses voor mijn ietwat verlate reactie hierop.

Om een wat completer beeld te krijgen, heb ik de meterkast ietwat verder opengehaald. Het valt me op dat er al een kastje zit dat - als mijn amateurbrein het goed begrijpt - 230V omzet in 8V. Uit dit kastje komen 2 zwarte draden en deze draden komen weer uit op het kroonstukje met 3 aansluiten, waar de 4 draadjes op zitten aangesloten. Resultaat: ik kan hier een bekabelde deurbel aansluiten. Zie alsjeblieft het plaatje hieronder.



Maar is dat in mijn geval niet juist een probleem, omdat ik al een trafo in mijn deurbel heb zitten die 230V omzet in 8V?

Hebben jullie nog aanvullende tips?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De module in de groepenkast is inderdaad een beltrafo. Hiervan heb je er geen 2 nodig inderdaad.

Wanneer je het nieuwe apparaat wilt gebruiken, is het eenvoudigste om de trafo in de groepenkast te negeren. Je zou deze ook kunnen verwijderen of van de 230V afkoppelen.
 

KJK

  • #6
Goedemiddag,

Bedankt voor de reactie! Ben inmiddels op zoek naar een andere deurbel, maar tot op heden weten de verkopers mij niet goed te adviseren over mijn situatie. Alles is tegenwoordig draadloos met camera's, dus ik krijg daar vooral advies over...

Zijn er nog tips over welk *type* deurbel ik dien aan te schaffen zonder dat de bestaande trafo verwijder of uitschakel? Dus geen merk of iets dergelijks, echt het type. Dan kan ik met deze informatie weer verder zoeken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Maak het niet te moeilijk, ga op zoek naar een deurbel die werkt op 8V AC (wisselspanning).
Deze bel sluit je aan op de twee loshangende draden bovenin de meterkast.
Mocht dat niet werken dan helpen we je verder met het uitzoeken van de aansluiting.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Om deze trafo te gebruiken heb je enkel een klassieke gong en beldrukker nodig. Voor zover mij bekend bij iedere bouwmarkt te koop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu