Advies gevraagd bij schakelingen in de schuur

Nick1972

  • #1
Goedendag

Ik ben bezig met het aanleggen van een elektrische schakeling in mijn schuur en wil graag een vraagstuk aan jullie voorleggen.

Aan beide kanten van de schuur heb ik twee wisselschakelaars gecombineerd met een geaard stopcontact. In het midden van de schuur hangt een TL lamp en daarnaast ook nog een geaard stopcontact die continu moet werken. De TL lamp moet met beide schakelaars aan en uit gezet kunnen worden. Naast de TL lamp heb ik een lasdoos geplaatst om de aftakking te maken naar het stopcontact.

De leidingen heb ik inmiddels aangelegd (flexbuis 16mm) met daarin 1x fase, 1x nul, 1x aarde en 1x schakeldraad. Vanuit mijn huis komt de nul, fase en aarde binnen bij 1 van de combi wisselschakelaars. Alles ligt dus klaar, maar de bedrading is nog niet aangesloten.

Ik kom er in mijn hoofd even niet uit hoe ik dit (veilig) moet aansluiten zodat alle 3 stopcontacten continu werken en de TP lamp alleen via de wisselschakelaars. Wie kan mij hierin adviseren?

Alvast bedankt, Nico
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als er bij beide schakelaars maar 1 zwarte draad is, gaat dat ook niet lukken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je zult 2 wisseldraden van de ene schakelaar naar de andere moeten trekken.
 

CV__

  • #4
Ene schakelaar voeden met bruin, vanuit die schakelaar met 2x zwart naar de andere schakelaar en van daaruit met 1x zwart naar de lamp. Vanuit de lamp weer met blauw naar het naastgelegen stopcontact.

De stopcontacten zelf natuurlijk allemaal voorzien van bruin, blauw, geelgroen.

Lamppunt ook voorzien van geelgroen trouwens.
 

Nick1972

  • #5
Oei.. het zal lastig om nog een extra schakeldraad te trekken omdat de bedrading al in de leidingen zit. Als dat niet lukt dan moet ik alles loshalen van de wand en opnieuw trekken... :cry:

Maar goed, dat is mijn eigen stommiteit natuurlijk. Ik had dit tevoren moeten checken.

In ieder geval bedankt voor het advies!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Je kunt kiezen om 2 lampen op te hangen, 1 op de 1e en 1 op de 2e schakelaar.
 

Nick1972

  • #7
Dank voor de tip! Ik heb nog een tweede TL lamp op zolder liggen die overcompleet is... :D
 

CV__

  • #8
Bij flexbuis 16mm mag er eigenlijk sowieso geen 5e draad in. Je kunt natuurlijk wel, gezien je bij beide schakelaars ook bruin in de buurt hebt, de aderbesparende schakeling toepassen, dan hoef je een stukje geen 3 zwarte maar 2 zwarte te hebben. Kost je dan wel 1 extra 3-voudige lasklem.

Hoeveel meter buis gaat het om? En vooral; hoeveel bochten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu