Advies complete zolder isoleren

DIYBeginneling

  • #1
Hallo medeklussers,

In mijn nieuwe woning uit 1974 heb ik de hele zolder gestript met als doel deze volledig opnieuw te isoleren volgens de hedendaagse standaard. De zolder bestaat uit schuine daken en gordingen die 16/17cm diep zijn. Op dit moment kijk ik rechtstreeks op het dakbeschot. Tevens is er aan 1 zijde een dakkapel geplaatst over de gehele breedte en deze wil ik direct mee-isoleren. Er is mij geadviseerd met pir aan de slag te gaan, maar ook advies gekregen dat dit matige geluidsisolatie met zich mee brengt en daarom wellicht het beste i.c.m. glas/steenworp gedaan kan worden. Na alle specifieke berichten in dit topic ben ik alleen maar meer gaan twijfelen. Het liefste zou ik de volledige 16/17 cm gebruiken om maximale isolatie te bereiken en de afwerking direct op de gording te kunnen plaatsen.

Mijn idee: pir 8/10cm, glas/steenwol 8/6cm, afwerken met gipsplaten direct op de gordingen. Voor de dakkapel ben ik nog volledig lost, iemand die hier ervaring mee heeft en mij voor de grootste valkuilen kan behoeden? Graag hoor ik of mijn idee aansluit bij het doel om optimaal gebruik te maken van de ruimte!
 

Marcn88

  • #2
Neem of glas/steenwol of pir en niet beide bij elkaar.
Het mooiste zal zijn richting de nieuwbouwwaardes te isoleren dus rc 6 dit komt overeen met zon 20 cm glaswol dus zul je de gordingen moeten opdikken,let goed op dat de dampdichte folie aan de binnenkant goed luchtdicht aangebracht wordt en aan de buitenkant een dampdoorlatende folie,dit geld ook voor t dakkapel.
 

DIYBeginneling

  • #3
Marcn88, bedankt voor je reactie!

Duidelijk dus dat het beter is om geen combinatie te doen. Nu heb ik online een partij B-keus PIR met dubbelzijdig aluminium van 160mm kunnen vinden. Mijn voorkeur gaat daar naar uit. Is het dan nog nodig om aan de binnen of buitenkant dampdichte/dampopen folie aan te brengen of kan ik wegkomen met enkel het PIR en direct daarop de afwerking maken? En zit hier nog verschil tussen het schuine dak en het platte dak van de kapel?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nooit gehoord dat het beter is geen twee type isolatie materialen in een het zelfde deel van een constructie te gebruiken.
Wat zou er fout kunnen gaan. Nooit te oud om te leren.
Wat mij opvalt is dat er wel erg veel B keus isolatie wordt aangeboden.
 

Marcn88

  • #5
Fout gaan doet t niet maar t werktzo lastig als er eerst iets van pir wordt geplaats waarbij vaak gezegd word dat een dampscherm niet nodig is (ikzelf zal altijd een dampscherm monteren) en dan nog eens met steenwol erbij te isoleren, dan is t makkelijker om in 1 keer een dikke pir plaat te monteren en de naden af te schuimen icm een dampdichte folie
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het gaat fout als de pir aan de koude zijde zit, maar te dun is. En men er vanuit gaat dat de pir wel dampdicht zal zijn, maar geen rekening houdt met het feit dat de dampdichte laag helemaal aan de binnenzijde moet zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu