Keukengeiser vervangen door boiler, hoe?

PAHVelthuis

  • #1
Ik heb een vraag voor een situatie waar ik zelf geen oplossing voor heb kunnen vinden.

Momenteel hebben we een geiser in de bijkeuken hangen die het warm water verzorgt in de keuken. Deze geiser begint wat kuren te vertonen en zit eraan te denken om deze te vervangen door een elektrische boiler.
Deze geiser hangt in een kast waar ik aardig wat ruimte heb en zou daarom een wat grotere boiler willen ophangen om het energie overschot van de zonnepanelen kwijt te kunnen.

Er is helaas geen afvoer beschikbaar in de bijkeuken, de koud water leiding komt vanuit een andere richting dan waar de keukenkraan is aangesloten.

Dit geeft een probleem aangezien een boiler een overstort nodig heeft. Kan ik deze overstort aansluiten op de warme waterleiding in de keuken (ipv de koudwaterleiding), daar zou ik hem op de afvoer kunnen aansluiten.
Heeft iemand misschien nog andere ideeën?

 

Marcn88

  • #2
Waar komt de koudwaterleiding die de boiler moet gaan voeden weg? Een inlaatcombinatie moet geplaatst worden in de kw leiding, deze zou eventueel iets verderop geplaatst kunnen worden als de boiler de enige is die door deze leiding word gevoed.
 

PAHVelthuis

  • #3
Dat is onbekend, zowel de leiding van de keukenkraan als de geiser verdwijnen in de muur.

Ik heb echter "lek" kranen gezien die gebruikt kunnen worden in plaats van een overstort. Volgens mij voeren deze de druk via de warm water leiding af, vandaar de vraag waarom een overstort niet op de warmwaterleiding aangesloten zou kunnen worden.

Eventueel zou ik ook een expansievat kwijt kunnen waardoor de overstort eigenlijk niets meer hoeft te doen.
 

Marcn88

  • #4
Dan zal er een zogenaamde lage druk mengkraan geplaatst moeten worden, hier zit een overdrukventiel in verwerkt en lekt dan via de uitloop
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Wat jij bedoelt met een expansie vat is mogelijk echter dien je dan alsnog een samengestelde inlaatcombinatie te plaatsen.

Plak dit eens in een zoekmachine Airfix A/D

in het voorbeeld hieronder boiler van 60 ltr
 

PAHVelthuis

  • #6
Yes, die had ik gevonden. Een doorstroom expansie vat voor drinkwater.

Zo'n lage druk mengkraan gaat hem ook niet worden; daarbij moet de koudwaterleiding naar de boiler vanuit de kraan gevoed worden; dat is bij mij niet het geval.

Ik zou dan eventueel een boiler + expansievat + condenspomp kunnen gebruiken. Wordt wel een complexe installatie moet ik eerlijk zeggen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
En niet vergeten alsnog een inlaatcombinatie plaatsen zij het in samengestelde vorm zoals op het voorbeeld aangegeven is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu