Probleem met schakeling/ fasedraad 0 draad

Lars.

  • #1
Beste leden,

Ik was vandaag bezig met een nieuwe lamp in de gang. Hierbij zit er in de gang een dubbele schakelaar, 1 voor de gang en 1 voor de woonkamer. Ik wil vanaf boven ook een schakelaar hebben voor de gang.
De lamp in de woonkamer werkt dus ik heb die fasedraad gebruikt voor de nieuwe lamp alle draden aangesloten alleen de 0-draad had ik oorspronkelijk gekoppeld aan de 0draad van boven. Dit is een andere groep dus leek mij niet heel wijs. Ik heb het toch gedaan maar de lamp bleef uit.. alles gechecked en de draden zaten goed... met de multimeter gemeten en er was geen volt te vinden tussen de 0 draad en fase. Getest bij het stopcontact en daar ging het prima, circa 240Volt.
Dat vond ik toch wel raar en heb opnieuw gemeten met een andere fasedraad (dezelfde groep als de 0draad) en daar was ook circa 240v te vinden.
Ik heb daarna een nieuwe fasedraad gelegd tussen de nieuwe lamp en gekoppeld aan de 0 draad van een bestaande 0nuldraad. Maaaaar de lamp werkt nog steeds niet, waar gaat dit fout?

Ik begrijp niet helemaal waarom de bestaande lamp werkt maar niet icm een andere nul draad?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Groepen mag je niet splitsen.
Nul en fase altijd uit dezelfde eindgroep halen.

Je lamp Zit niet diep genoeg in de fitting.
 

Lars.

  • #3
Bedankt voor de reactie. De groep is nu ook niet meer gesplitst en de lamp zit er goed in....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Met je multimeter meten of er op de lamp wel spanning staat. Zo niet dan zijn je aansluitingen ergens niet goed zo wel dan is je lamp niet goed of maakt deze geen verbinding.
 

RR81

  • #5
Ik neem aan dat je wel een hotelschakeling hebt gecreëerd tussen beide schakelaars ?
2 zwarte draden van schakelaar tot schakelaar, op 1 van deze zet je de fase op de andere de schakeldraad die naar de lamp loopt ?

Dat je meting niet klopt kun je alleen maar achterkomen door te meten. Waarschijnlijk een draad niet goed aangesloten in een lasdop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu