Massieve opdek voordeur inkorten - hoeveel cm?

Ruben de Boer

  • #1
Hallo hallo,

De huidige voordeur in ons klushuis vinden wij afschuwelijk lelijk. Tijd voor een nieuwe voordeur :-)

Nu heb ik op Marktplaats een pracht van een deur gekocht. Breedte is perfect, alleen de lengte niet... er moet maar liefst 30cm af. (Liefst een deel van de bovenkant en een deel van de onderkant, anders is de brievenbus wel heel dicht bij de grond.)

De deur is onnoemelijk zwaar (te zwaar om voor mij alleen te tillen, en ik ben wel wat gewend). Dus ik denk dat het om massief hardhout gaat. Maar ik lees ook over hardhout volspaan, hardhout multiplex, en nog meer variaties...

Dus:
1) Waar moet ik op letten bij het inkorten van deze deur? Is het een kwestie van zaag erin, dorpel (her)plaatsen en afwerken? Of zijn er zaken in de constructie waar ik rekening mee moet houden?

2) Ik zie voor binnendeuren regelmatig de 'truc' voorbijkomen dat als je veel moet afzagen en dan aankomt bij de binnenkant, dat je dan een lat erin plaatst, of zelfs de onderkant van de deur eraan lijmt (dus dat je een stuk er 'tussenuit zaagt'). Mag zoiets met een buitendeur? Of gaat de stabiliteit / weerbestendigheid dan verloren?

3) Het gaat om een opdekdeur, dus de bovenkant inkorten is lastiger. Kan ik dan het beste eerst een frees erin zetten (om de opdek na te bootsen), en dan pas afzagen? Of andere tips hiervoor?

Alle tips zijn welkom! In de bijlage nog een foto van de deur in kwestie.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je geluk hebt is het een massieve deur van ocoumé multiplex met 2x een aluminium tussenlaag als vocht/dampscherm. Deze opbouw moet je kunnen zien bij de sleuf van de brievenbus.

In alle andere gevallen is het waarschijnlijk jammer van je geld, want 300 mm inkorten gaat dan ten koste van de stabiliteit.
 

Ruben de Boer

  • #3
Bedankt voor de reactie! Daar ga ik op letten.

En wellicht een domme vraag, maar: welke factoren spelen mee in de stabiliteit van zo'n voordeur? Zijn dat de (deuvels?) hoekverbindingen? Of andere zaken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De hoekverbindingen. Die je bij een volledige multiplex deur dus niet hebt.

En bij het inkorten: Beter vanaf de bovenzijde, zodat je geen problemen krijgt met de hoogte van het slot. Maatgevend is de hoogte van de schoot tov de sluitkom in je kozijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
30 cm aan de bovenkant gaat niet, dan blijft er te weinig "vlees" over boven het glas.
 

Ruben de Boer

  • #6
Hoeveel zou er (plus-minus) moeten overblijven boven het glas?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een leverancier geeft 200 mm als minimale stijl en dorpel breedte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Is het echt wel een opdekdeur? Hoe ga je de sponning erin maken?

Zet er meteen een driepuntssluiting in en 4 nieuwe scharnieren. Alles goed inbraakwerend uiteraard.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het is geen opdekdeur, maar een deur met een kadersponning. Waarschijnlijk is de deur dan ook meteen 54 mm dik ipv 38 of 40 mm. Eea lijkt hetzelfde, maar is het niet.
 

Ruben de Boer

  • #10
Heel erg bedankt allemaal! Ik leer door jullie veel over deuren :)

Ik heb besloten om niet het avontuur aan te gaan met deze deur. Ook ivm ingefreesde tochtstrip die dan moeilijk te herplaatsen is. (Staat nu op marktplaats...)

Voor een gerelateerde vraag maak ik nog even een andere post.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu