Twee schakelaars drie lampen

Anakonda420

  • #1
Ik zou graag in de badkamer een extra lamp willen aansluiten op de bestaande (dubbele schakelaar, zie foto's). Ik zie twee zwarte en een bruine kabel.

De nieuwe lamp heet een blauwe en bruine kabel. Kan ik deze aansluiten op de bestaande schakelaar?

Ik heb de blauwe naast de zwarte aangesloten en de bruine naast de bruine, maar bij het schakelen blijft de lamp gewoon aan. :oops:

Wat doek ik niet goed?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt vanuit de schakelaar geen lamp aansluiten, want je hebt geen nuldraad beschikbaar. Wat jij hebt gedaan zet je nieuwe lamp samen met een bestaande lamp in serie, waardoor blijkbaar 1 van de 2 ging werken, je hoort de lampen echter parallel aan te sluiten.

De oplossing is om dit snoer niet naar de schakelaar te brengen, maar naar het bestaande lichtpunt of de centraaldoos (waarschijnlijk zitten die 2 zo ongeveer op dezelfde plek). Als je het snoer toch daar waar het nu ligt wilt aansluiten, dan moet je een extra blauwe draad trekken van de centraaldoos naar deze inbouwdoos. Dat kan hoogstwaarschijnlijk zonder al te veel moeite gewoon door de bestaande leiding.

Deze nieuwe draad verbindt je dan met blauw van je nieuwe lamp, de bruine draad van de lamp moet naast één van de zwarte in de schakelaar.
 

Anakonda420

  • #3
Bedankt, ik ga morgen de centrale doos opzoeken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan ook een nuldraad bijtrekken naar de doos met de schakelaar
Dan sluit je de blauwe draad naar de lamp daar aan en de bruine verbind je met de zwarte uit de schakelaar
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu