Elektrische vloerverwarming (folie)

Simonsays

  • #1
Ons nieuwbouwhuis-in-aanbouw wordt gasloos. Voor het verwarmingsconcept stonden we indertijd voor twee keuzes: investeren in efficiente warmteopwekking met een warmtepomp, of investeren in een extra dikke schil/isolatie waardoor er maar weinig extra warmte nodig is (en de efficiency van de opwekking daarvan daardoor ook minder belangrijk is).

Voor het project (en ook ons huis) is gekozen voor deze laatste optie: extra goede isolatie (passiefhuis niveau) met elektrische verwarming. Standaard worden er elektrische radiatoren geleverd, maar wij zouden het liefst helemaal geen zichtbare radiatoren in huis willen, met name om esthetische en praktische reden. Daarom zijn we op zoek naar alternatieven en ik heb twee vragen:

1. Wat zouden volgens jullie interessante alternatieve (elektrische) verwarmingsopties zijn?

2. In mijn zoektocht ben ik zogenaamde ‘infra-rood vloerverwarming’ tegen gekomen: kunststof folie met een carbon laag die warm wordt door er spanning op te zetten. Dit lijkt me aantrekkelijk: het wordt op de dekvloer gelegd (en is daardoor redelijk efficient te regelen aangezien het niet veel massa in de vloer opwarmt), het is niet al te duur in aanschaf en goed zelf aan te leggen. Ik kom het echter niet veel tegen als ik online zoek. Ik veronderstel omdat de meeste vloerverwarming met water wordt aangelegd (icm CV of warmtepomp). Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Ik hoor het graag!
 

Tegel

  • #2
Ik hoop wel dat er voldoende zonnepanelen op het dak liggen, om de benodigde stroom te kunnen leveren.
Elektrische vloerverwarming is niet echt zuinig in energie kosten.
Zeker niet als je hier een heel huis mee wilt verwarmen.
 

Simonsays

  • #3
Jazeker, het dak ligt vol.

En ja: ik ben me bewust van het feit dat we vaak verwarming nodig zullen hebben als de zon niet schijnt én dat een dikke schil + warmtepomp nóg efficiënter is. Ook ben ik bekend met IR verwarming (en de wat verwarrende titel van het product ‘infrarood vloerverwarming’).

Mijn vraag gaat dan ook niet over het wel of niet van elektrisch verwarmen. Ik ben benieuwd naar alternatieven voor radiatoren en wat ervaringen zijn met genoemde folie verwarming (ik zal geen site noemen).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Door infrarood stralingvoel je warmte: of je nu in de zon staat of dat het elektrisch wordt opgewekt: stralingswarmte is een plezierige warmte. Maar je moet wel in het stralingsgebied van die verwarming zijn. Wanneer je in de zon staat voel je de zonnestraling, ook al is de omgeving koud. Sta je in de schaduw, dan blijft de zon nog steeds stralen, maar voel je de directe straling niet meer. Zo ook bij infrarood verwarmingspanelen en vloerverwarming. In wezen is eigenlijk alles wat warmte genereert infraroodstraling. De beweringen, als zou infrarood verwarming dus iets nieuws zijn, zijn dus volslagen onzin.
Ook vloerverwarming gevoed door warm water is in principe infraroodstraling.
Bepaal eerst eens het vermogen wat je nodig hebt om de gewenste ruimte te verwarmen.
Degenen, die beweren dat elektrisch opgewekte warmte duur zou zijn moet je echt gaan negeren: laat maar kletsen, maar bepaal je keuze zelf, door logisch na te denken en kennis te nemen van hetgeen op dit gebied aan informatie beschikbaar is.

Ik word een beetje moe van al die figuren die maar blijven roepen, dat elektrisch verwarmen duur is, zonder zich goed te verdiepen in de nieuwe producten en mogelijkheden!

Heb je een goed geïsoleerde woning, dan heb je beduidend minder vermogen nodig om een ruimte te verwarmen en op temperatuur te houden.
Elektrisch verwarmen d.m.v. folieverwarming kan al zeer lonend, effectief en ook energiebesparend zijn, wanneer het vereiste vermogen niet al te hoog is.
Momenteel zijn woningen beschikbaar die je al met ca 50 Watt/M2 goed kunt verwarmen.
Google maar even op "folieverwarming" of "carbon verwarming".
Dat is een redelijk voordelige manier van verwarmen en beschikbaar in diverse vermogens.
 

Simonsays

  • #5
Het IR principe is me bekend. De radiatoren die als standaard worden aangeboden bieden deels IR en deels convectie verwarming. Dat zal met 100% vloerverwarming anders aanvoelen, dat vind ik lastig te voorspellen.

Er worden door onze energieadviseur 2 radiatoren van 2000W elk geadviseerd op de begane grond (en op de overloop bij een vide nog een van 2000W). Ik ga er van uit dat ik dat vermogen 1:1 in de vloer moet leggen als ik van de radiatoren af wil. In de zithoek komt mogelijk een vloerkleed te liggen. Dit isoleert de verwarming waardoor deze z'n warmte niet goed kwijt kan en hierdoor stuk kan gaan (begreep ik). Voor het overige deel heb ik dan 160 W/m2 nodig om tot 4000W te komen. Dat de zithoek dan geen verwarming heeft vind ik wel een nadeel. Oplossing is om geen kleed neer te leggen (en wel vloerverwarming, met mogelijk minder W/m2) of aanvullen met een IR paneel.

Ik ben vooral benieuwd naar ervaringen met dit type verwarming: gaat het goed met een houten of bamboe (parket) vloer? Hoe houdt het zich in de loop der tijd? 'Slijt' het niet op plekken waar veel gelopen wordt?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Simonsays schreef:
.....een vloerkleed te liggen. Dit isoleert de verwarming waardoor deze z'n warmte niet goed kwijt kan en hierdoor stuk kan gaan (begreep ik). Voor het overige deel heb ik dan 160 W/m2 nodig om tot 4000W te komen.
Wat is dit voor een onzin!!
Een vloerverwarming gaat echt niet defect als je over de vloer een vloerkleed legt. Laat je zoiets echt niet wijs maken.
En dat vermelde vermogen is ook niet altijd noodzakelijk. Mogelijk kan je zelfs met de helft uitkomen, wanneer je een groter deel van de te verwarmen ruimte bedekt.

Ga eerst eens kijken hoeveel vermogen je werkelijk nodig hebt om de ruimte te kunnen verwarmen. Is deze ruimte heel goed geïsoleerd, dan heb je minder vermogen/m2 nodig.
 

Simonsays

  • #7
Onze energieadviseur heeft van het hele project, en ook ons huis, een EPC berekening gemaakt. Een leverancier van folie-verwarming kwam order-grootte ook op dit vermogen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Simonsays schreef:
Onze energieadviseur heeft van het hele project, en ook ons huis, een EPC berekening gemaakt. Een leverancier van folie-verwarming kwam order-grootte ook op dit vermogen.
Geef hem dan maar een paar nieuwe batterijen voor zijn rekenapparaat !!
Is je huis zo slecht geïsoleerd? Hoeveel M2 wil je gaan verwarmen?
 

Simonsays

  • #9
Oppervlakte van de woonkamer, incl open keuken, is 59m2. We hebben een open trap en een vide van 7m2. Het is een tussenwoning die door de knik-vorm toch vrij veel buitengevel heeft (RC 6,0) met vrij veel (triple) glas op zuidgevel, RC waarde van vloer is 6. Lucht wordt mechanisch afgevoerd, wel natuurlijk toegevoerd (geen WTW).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Op hoeveel vermogen per m2 komt de energie adviseur uit?
En hoeveel vermogen produceer je zelf?
 

Simonsays

  • #11
De adviseur heeft alleen het totaal benodigde vermogen uitgerekend en radiatoren geadviseerd: 'DRL ECMF klima 2000'. Hij lijkt echter wat terughoudend in mee denken met vloerverwarmingsopties. Hiervoor ben ik dus zelf aan het oriënteren.

Op dit moment wordt er uitgegaan van 2500 kWh opgewekt vermogen via zonnepanelen per jaar, dit willen we uitbreiden naar 4200kWh door het dak vol te leggen.
 

Marcn88

  • #12
Bij een passiefhuis kwa verwarming denk ik aan zon 4kw max in totaal, meestal aangelegd in de wtw unit waarmee de ingeblazen lucht verwarmt kan worden dmv elektrische verwarmingsspiralen, vind uw opgegeven waarde kwa verwarmingsvermogen dan ook erg hoog
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Een dergelijk advies lijkt mij geboden door een "energie adviseur" met een grote voorkeur voor 1 product die wat onzinnige uitspraken doet over andere producten waarmee hij waarschijnlijk geen/weinig ervaring heeft.
 

Simonsays

  • #14
Dank voor jullie reacties.

Ik begrijp jullie vraagtekens bij de vermogens ed. Mijn vraag is echter of iemand ervaring heeft met genoemde folieverwarming?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu