Modulerende Thermostaat en nieuwe rookgasafvoer niet nodig?!

EvaLily

  • #1
Volgende week komt een nieuwe Cv-ketel de Nefit ProLine NXT HRC 24 CW4.

Deze gaan wij huren, nu zegt installateur dat een modulerende thermostaat in ons huis geen zin heeft (nu een Chronontherm Touch klok aan/uit thermostaat), geen thermostaten op radiatoren en dat hij gaat kijken of dan ook een nieuwe rookgasafvoer nodig is?

Wij hebben een zeer slecht geisoleerde hoekwoning op het platte land uit 1972. Hij gaf aan dat een modulerende thermostaat dan geen zin heeft en zei; je wilt t 20 graden hebben en geen wisselende temperaturen... Snap dit dus niet en zou eigenlijk graag meer energie willen besparen. Ik wil weten of hij hier wel al dan niet een punt heeft?

De rookgasafvoer is vernieuwd in 2009 met de Bosch 28 HRC (driewegklep is nu defect)

Graag advies.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij vervangen van de ketel altijd rookgas vervangen en monteren volgens RoGaFa.

Modulerende thermostaat is een aanvulling op een modulerende ketel.
Bij een modulerende ketel is het waterzijdig inregelen zeer belangrijk, dan moduleert de ketel optimaal op watertemperatuur(ongeacht thermostaat)
Wil je nu de ook het laatste beetje rendement uit de installatie persen dan kan je een thermostaat nemen die op ruimte temperatuur moduleert.

bij aan/uit regelt de ketel de watertemperatuur op het verschil tussen aanvoer en retour, waarbij de retour leidend is.
Vandaar ook inregelen anders kan 1 radiator de boel onderuithalen.

bij een modululerende thermostaat geeft de thermostaat een gewenste aanvoertemperatuur door aan de ketel op basis van ruimte temperatuur en wenstemperatuur.
hoe kleiner het verschil tussen wens en gemeten waarde hoe kouder het water mag zijn, en de thermostaat leert hoe snel je ruimte is bij opwarmen om met een zo klein mogelijk verbruik die temperatuur te halen.

Alles valt of staat met de juiste inregeling en demensionering van de achterliggende installatie.

wil je snel verdienen dan moet je isoleren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Besparing ga je nauwelijks bereiken met deze ketelvervanging. De huurkosten ga je al helemaal niet goedmaken. Mag ik vragen waarom de Bosch al naar 10 jaar eruit moet?

Enkel voor een defecte driewegklep een ketel vervangen gaat wat ver, een driewegklep gaat immers maar zelden een heel ketelleven mee.
 

Tumkie

  • #4
Wij hanteren altijd de regel ... levensduur ketel is levensduur rookgasafvoer
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Een ketelverhuurder heeft enkel belang bij zo laag mogelijke installatiekosten. Afhankelijk van de looptijd van het contract zal hij er dus voor kiezen om de rga te laten zitten als deze de looptijd van het huurcontract nog mee kan.

Extra winst dus, de rga van de klant gebruiken.
 

JeffreyD94

  • #6
NPR3378-45 geeft aan toestel en rookgasafvoer gaat gemiddeld even lang mee, toestel vervangen betekent rookgasafvoer vervangen. (Geen discussie.)

Rogafa geeft aan:
<5 jaar mag hergebruikt worden, echter het dringend advies is om altijd rookgasafvoer met toestel gelijktijdig te vervangen.

Een goede installateur zal altijd het rookgasafvoer vervangen omdat <5 jaar altijd materiaal van dezelfde fabrikant moet worden toegepast, dit is praktisch onmogelijk omdat een vergissing hierin snel gemaakt is.

Echter in dit geval geldt zoals al aangegeven rookgasafvoer dient compleet vervangen te worden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Tenzij de rookgasafvoer nog als goed beoordeeld wordt en naar verwachting nog 15 jaar mee kan, dan kan de bestaande rookgasafvoer gehandhaafd blijven.
 

EvaLily

  • #8
Dank voor jullie reacties en uiteenlopende adviezen.
De Cv-ketel heeft een gemiddelde levensduur van 12 jaar.

Het vervangen van de 3-wegklep zou ongeveer 700,= gaan kosten. Deze financiële buffer hebben wij momenteel niet en zijn hierdoor tot besluit gekomen een nieuwe Cv-ketel te gaan huren. Dit komt neer op 30,= per maand. We hadden al een servicecontract lopen van 12,95 per maand dus voor de nieuwe ketel gaan wij aan vaste lasten 17,05 per maand meer betalen.
Natuurlijk gaan we het met de huurkosten niet goed maken maar als na garantieperiode er iets is kost het ons geen kopzorgen meer. (Duur huurperiode weet ik nog niet offerte moet nog komen)

Begrepen is dat met een modulerende thermostaat er bijna geen energiebesparing gehaald kan worden.

Dan de rookgasafvoer; hier wat uiteenlopende adviezen veelal met het advies de rookgasafvoer te vernieuwen. Wat kan er gebeuren/ zijn de gevolgen als door installateur gekozen wordt dit niet te doen? Heb ik een poot om op te staan?
 

JeffreyD94

  • #9
Als hij alleen het dakdoorvoer hergebruikt is de kans klein dat koolmonoxide de ruimte betreedt, maar het mag gewoon niet!
Veiligheid waarborg je door niet de grenzen op te zoeken maar door er ruim boven te blijven.

De installateur is altijd eindverantwoordelijke!
U echter hebt wel een zorgplicht, deze moet u dus niet verzuimen en het gewoonweg niet accepteren.

U moet zo denken:
Hem interesseert het niet als er wat misgaat, maar uw familie wel!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Wat voor drieweg klep zit daar in dan?
De klep zelf is maximaal 150 euro montage 60 euro/per uur.

Om op 700 euro te komen heb je heel wat uren nodig.
 

JeffreyD94

  • #11
Ik noem geen bedrijfsnamen maar ik weet al welk bedrijf dit moet zijn. Had de 700 euro helemaal overheen gelezen, gewoon bij een ander bedrijf informeren en OH contract oversluiten. Als ze zo met klanten omgaan en ook nog de rookgasafvoer willen hergebruiken zijn genoeg alarmbelletjes dat het geldwolven zijn.
 

EvaLily

  • #12
Ze komen gewoon niet uit de storing. Er schijnt contact te zijn geweest met Bosch maar t schijnt een exotisch probleem te zijn. Gepraat werd over mogelijk de driewegklep of de wamtewisselaar. Tsja ga er maar aan staan.

In een ander onderwerp op dit forum heb ik het probleem voorgelegd>>> https://www.klusidee.nl/Forum/topic/cvketel-reageert-niet-op-automatisch-op-thermostaat.121480/

Overigens is de capaciteit in kw ongeveer op 50% gezet. Cv-ketel werkt nu wel gewoon.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Beter een andere installateur bellen. Overigens is de gemiddelde levensduur van een ketel echt langer dan 12 jaar en ook mede afhankelijk van het gebruik van de ketel.

Een ketel waar 1.000m³ gas per jaar mee wordt verstookt, gaat langer mee dan een ketel waar bijvoorbeeld 3.000 m³ mee wordt verstookt. Gemiddeld zullen de ketels zeker 15-20 jaar blijven hangen voordat ze worden vervangen.

Overigens kun je nog beter zelf een financiering afsluiten bij de bank om een ketel te kopen, dan dat je een ketel gaat huren. Dat laatste is echt duur. (De rente op een lening voor een ketel is overigens fiscaal aftrekbaar).
 

EvaLily

  • #14
We zitten gemiddeld op 2850m3 per jaar.
Financiering is geen slecht idee, ik zal er eens naar gaan kijken morgen en in overleg gaan.
 

EvaLily

  • #15
Was een vergissing de Warmtewisselaar schijnt defect te zijn niet de driewegklep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu