Vloerverwarming combinatie droog- en natbouw? Advies welkom!

Basvdheijden

  • #1
Hallo! Na een tijdje op dit forum gelezen te hebben, is het nu tijd voor een wat actievere bijdrage in de vorm van een vraag. Ik kan daarover namelijk maar weinig vinden en ben heel benieuwd naar jullie meningen.

De TL;DR versie is: "kan ik natbouw eventueel combineren met een droogbouw systeem?" Dat ik in de slaapkamer en 2 woonkamers droogbouw neem en in de gang en in de uitbouw natbouw?

Om meer context te bieden, probeer ik hieronder mijn situatie zo goed mogelijk uit te leggen.

Kort geleden heb ik een parterre gekocht uit 1923 zonder enige isolatie. Geen spouwmuren, geen vloerisolatie, houten vloer in de woonkamers en slaapkamer en in de gang / hal / keuken ligt een granito vloer direct op het zand.

Om voorbereid te zijn op de toekomst (lage temperatuur met een warmtepomp), ben ik van plan om tijdens het grote renovatieproject mijn woning om te bouwen naar vloerverwarming als hoofdverwarming. Eventueel kan ik dan (bij gebrek aan capaciteit) bij gaan verwarmen met convector radiatoren. Er zit wel CV in het huis, maar die wil ik liever vergeten (met het oog op de toekomst).

Nu kan ik wel veel informatie vinden over droogbouw en natbouw, maar in mijn geval ga ik ervan uit dat natbouw betekent dat ik alle houten balken moet gaan verwijderen en een betonnen broodjesvloer zal moeten leggen.

Wellicht is het dus simpeler om in mijn geval te kiezen voor droogbouw in de woonkamers en in de slaapkamer. Dan kunnen de houten balken 'gewoon' blijven en kan ik gaan isoleren met tonzon onder de vloer bijvoorbeeld. Ik heb weinig last van vocht onder de vloer, dus dat speelt niet echt mee. 1 balk is minder goed, dus die zou vervangen moeten worden, maar dat is wellicht minder 'heftig' dan het vervangen van de complete vloer.

Ik wil het graag zo goed mogelijk aanpakken. als natbouw dus echt beter is, kies ik daarvoor, maar ik weet niet wat handig is. Als droogbouw in principe net zo goed is, of het elkaar weinig ontloopt, lijkt het me in mijn geval veel goedkoper om dat te doen.

De reden dat ik benieuwd ben of ook een combinatie mogelijk is, is de situatie in de hal, de gang en de keuken. Daar heb ik volgens mij 2 opties:

1. Huidige granito vloer verwijderen, uitgraven en natbouw vloerverwarming plaatsen of
2. Proberen van onderen de granitovloer te isoleren (doordat het is ingeklonken is er mogelijk ruimte voor) en ook droogbouw plaatsen. Misschien suboptimaal, maar wel een stuk goedkoper (?)

Om de situatie nog verder complex te maken, wil ik ook gaan uitbouwen in de tuin vanuit de achterkamer (waar dus de houten balkenlaag ligt). Ik weet ook niet precies hoe ik daarmee om moet gaan i.c.m. de vloerverwarming.

Ook ben ik benieuwd om de (buiten)muren te gaan isoleren.

Alle info en expertise is zeer welkom bij de ingewikkelde keuzes die ik moet gaan maken. Eenmaal gemaakt is er geen weg meer terug natuurlijk :-)

Alvast heel vel dank!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik zou u adviseren om overal droogbouw vloerverwarming te nemen.
De diverse systemen reageren verschillend op een warmtevraag.
Droogbouw vloerverwarming warmt aanzienlijk sneller op dan een natbouwsysteem (infrezen of montage op draadstaalnetten + dekvloer)
Bij een mix van verschillende systemen zult u problemen ondervinden met de regeling.

Een droogbouwsysteem is energievriendelijker en bijzonder geschikt voor lage temperatuursystemen, zoals warmtepompen.
Doordat een droogbouwsysteem sneller opwarmt, is het niet noodzakelijk om een vloerverwarming de hele dag en nacht door op een zo constant mogelijke temperatuur te houden. Het werkt eigenlijk min of meer het zelfde als verwarming met radiatoren.

Let bij uw keuze wel op de juiste buisdiameter: minimaal 16 x 2 mm verwarmingsbuizen (en geen dunnere buizen: de groepen zouden dan erg kort gehouden moeten worden, wat weer inhoudt dat er grotere verdelers nodig zijn)

Tevens zijn er systemen waarbij geen enkele vorm van isolatie wordt geboden: isolatie onder de vloerverwarming is eigenlijk een voorwaarde voor een comfortabele werking.
Vermijd dus systemen die geen enkele vorm van isolatie bieden en met te dunne buizen werken.

Door dat droogbouwsystemen laag in gewicht zijn, zijn ze bij uitstek geschikt is om te worden gemonteerd over houten vloeren (balken).
Hierover kan dan weer de gewenste vloerafwerking (hout, tegels, laminaat etc) worden aangebracht.

Bij een droogbouwsysteem vloerverwarming is er geen sprake van droogtijden: direct nadat de vloerverwarming is aangelegd, is deze direct geschikt voor de verdere afwerking.

Ook droogbouwsystemen kan men eenvoudig zelf monteren.
En de prijs: als alle bewerkingen moet uitvoeren (en het puin moet afvoeren en daarvoor betalen!!) is een droogbouwsysteem per saldo niet altijd veel duurder. Het is zeker energiezuinger dan natbouwsystemen: die besparingen komen jaar op jaar terug.
 

Basvdheijden

  • #3
Dank voor het uitgebreide antwoord! Daar heb ik veel aan.
Nog wel twee vragen:

- Waarom wordt er altijd beweerd dat droogbouw systemen duurder zijn qua installatie? Het lijkt mij juist vele malen goedkoper gezien er geen beton en dekvloer gestort hoeven te worden en de leidingen al verwerkt zitten in het isolatiemateriaal, zoals ik het begrijp?

- Wat zou in mijn geval een goede keuze zijn voor mijn hal/gang en keuken? Daar ligt dus nu granito direct op het zand. Zonder isolatie eronder. Volgens sommigen zou het zand ingeklonken zijn, waardoor ik het wellicht (vanuit de kamers) gaten zou kunnen boren in de kruipruimte en zo de boel eronder zou kunnen isoleren (met iets als schuimbeton? of een andere vloeibare isolatie die hard wordt?). Of zou ik de granito vloer in het geheel moeten verwijderen en een andere oplossing moeten zoeken?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
De beweringen dat droogbouw vloerverwarming duurder zou zijn dan andere methoden wordt veelal ingegeven door gebrek aan kennis en onwetendheid over de voordelen van dergelijke systemen.
Er zijn toepassingen waarbij droogbouw vloerverwarming zelfs voordeliger kan uitvallen, doordat er diverse (dure) bewerkingen kunnen vervallen.

Ik zou niet zo snel adviseren om een mix aan methoden toe te passen, omdat het gedrag van de vloerverwarming dan erg veel kan verschillen.

Droogbouwsystemen zijn snel op temperatuur, maar koelen daarentegen ook weer redelijk snel af (gelijk aan het gedrag van bijvoorbeeld een radiator)
Opwarmen bij "natbouw" systemen duurt langer (hetgeen meer energie vereist), maar houden de warmte weer langer vast. Dat hoeft overigens niet altijd een voordeel te zijn.
De grote voordelen van droogbouwsystemen liggen in energiebesparing, lichter in gewicht, dus vloerverwarming op plaatsen waar je van dacht dat het te duur zou worden, zoals houten ondervloeren of appartementen en heel goed toepasbaar i.c.m. lage temperatuursystemen.

Oke, de prijs is nog steeds iets anders dan even een vloerverwarming infrezen, maar ik vermoed, dat de prijzen daarvoor ook behoorlijk zullen stijgen door de factor arbeid. Droogbouwsystemen laten zich goed verwerken door de doe het zelver.

Ik vermoed overigens, dat je in de hal/gang en keuken bij gebruik van een droogbouwsysteem met enige isolatie ook aanzienlijk voordeliger zal uitkomen, dan met allerlei dure bewerkingen de zaak aan te pakken zoals je beschreef.
 

Basvdheijden

  • #5
Hartelijk dank wederom! Opzich ben ik best overtuigd van het feit dat droogbouw een beter idee is (in mijn geval zeker) dan natbouw. Dus dat snap ik.

Maar waar zitten dan de "grote" kosten in voor een droogbouw systeem t.o.v. een natbouw systeem? Dus waarom zou een droogbouwsysteem uberhaupt duurder zijn? Hoe ik het heb begrepen is een droogbouwsysteem in veel grotere mate 'prefab'. Ik kan deze met vrij weinig moeite op mijn huidige vloer leggen. Dit in tegenstelling tot het leggen van een broodjesvloer, storten van beton, dekvloer, infrezen en leggen van de leidingen?

Lang verhaal kort: volgens mij zie ik iets over het hoofd. :-) Dank nogmaals.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Er zijn diverse systemen op de markt, die eigenlijk niet door de doe het zelver te leggen zijn. Dan wordt het al snel duurder door de factor arbeid.
Mijn voorkeur gaat naar een systeem waarbij de warmte van de 16x2 mm verwarmingsbuizen wordt overgedragen via aluminium lamellen die op isolatieplaten (in diverse hoogten) zin verlijmd. Ook de bochten zijn dan voorzien van aluminium warmtegeleiders.
Deze platen, inderdaad prefab, zijn niet goedkoop, maar bij afname van grotere aantallen zeker concurrerend in te kopen.
Bij meer belangstelling voor deze systemen, zal dat zeker invloed hebben op de prijs. Nu al kan geconstateerd worden dat de vraag naar droogbouwsystemen sterk stijgende is.
Dan zijn er ook nog systemen, waarbij een hoge geluidsdemping geboden wordt: ideaal voor verdiepingsvloeren.

Wanneer men zelf het droogbouwsysteem gaat leggen wordt het zeker interessant. En dat zelf leggen is goed te doen!!
Daarna blijft het interessant, omdat deze systemen snel reageren op de warmtevraag (dus niet de hele dag op temperatuur gehouden hoeven te worden) en dus energiezuinger zijn. Dat merk je dus continue in je energie-uitgaven.

Vloeren waarbij het onmogelijk is om in te gaan frezen (zoals een broodjesvloer of verdiepingsvloer waarin leidingen verwerkt zijn) zijn wel geschikt voor droogbouwsystemen.

Maar ook daarin heb je veel kwaliteitsverschil !!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu