Pelletkachel idee, mogelijk?

Remus

  • #1
Beste vraagbeantwoorders,

Ik ben me al weken rot aan het surfen, maar ik krijg maar niet duidelijk of mijn idee haalbaar is. Ik kan natuurlijk naar een expert gaan, maar vaak doet diegene maar 1 gedeelte of voeren merken die ik niet wil.

Wij hebben nu een rijtjeshuis uit 1972 waar nog letterlijk alles qua energiebesparing etc aan moet gebeuren, de woning beschikt alleen over kunststof kozijnen en HR++. We stoken en koken op gas, CV-ketel (CW5) is bijna aan vervanging toe. We hebben een bad die we als zodanig gebruiken, maar ook als douche. Warm water punten zijn badkamer en keuken. We hebben nu geen klachten wat betreft warmtevraag ofzo.

Okee, wat is mijn idee? Ik zou graag een pelletkachel in de woonkamer willen als moederhaard, met CV-aansluiting. Die pelletkachel wil ik aansluiten op een buffervat, waarvan het volume mij nog niet bekend is (tips welkom..). Buffervat wil ik voorzien van een 3-fasen verwarmingselement, om ervoor te zorgen dat het water altijd op temperatuur is. Ik wil alle radiatoren op de slaapkamers, badkamer, hal etc. vervangen door electrische radiatoren, koken op inductie. Zoals jullie begrijpen gaat het gas er dan uit, uiteraard gaat dit gecombineerd worden met de nodige bak zonnepanelen op het dak en een 3-fasen aansluiting (nu nog 1-fase).

Mijn vragen,

1) Is dit überhaubt haalbaar om zo aan warmtevraag te voldoen?
2) Ik zit allemaal in mijn hoofd met 'wat als' de pelletkachel het water veel te heet maakt, ontploft de boel dan niet? :wink: Of komt er dan geen 95 graden heet water ineens uit de keukenkraan?
3) Wat voor buffervat heb ik nou nodig? Met één warmtewisselaar of één + sanitairwisselaar? Gelaagd of niet?

Ik hoop dat jullie mij wat duidelijkheid kunnen geven,

Alvast bedankt!
 

Marcn88

  • #2
Buffervat vuistregel 10liter per kw mooiste is meerdere spiralen, maar waarom elektrische radiatoren en elementen pak dan een warmtepomp en isoleer de woning vele malen meer waar voor je geld dit omdat je er 1 kw instopt en er ongeveer 4 uithaalt ipv 1 op 1
Warmtepomp ook koppelen aan buffervat zosnel de panelen meer leveren dan de wp verbruikt de buffer opladen en savond en snachts verbruiken voor ww en cv
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Weer de verkeerde volgorde.....
Ventilatie en isolatie regelen, pas dan de rest.
 

Remus

  • #4
Isolatie is toch niet deze subgroep?

Waarom zou ik m'n hele dak isoleren als er eerst nog een dakraam dicht moet en een dakkapel gezet moet worden? Waarom zou ik eerst m'n spouwmuren vol laten spuiten als er nog stukken aangepast moeten worden? Waarom zou ik eerst m'n kruipruimte isoleren om er vervolgens nog allerlei electra, cv buizen en afvoeren aan te leggen? Als ik isolatie vragen heb, stel ik wel isolatie vragen. Bedankt voor je antwoord.

Wat betreft electrische radiatoren, ik wil gewoon iedere ruimte apart regelen en de radiatoren zijn heel oud (ik denk 2e handsjes geweest), de buizen lelijk en er is vanalles aan gelast. Warmtepomp ben ik geen fan van, want hoor er alleen maar horrorverhalen over. Daarom wil ik het zo doen als ik in gedachten heb, maar wil weten of het kan voordat ik mezelf rijk ga rekenen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het kan ook iets vriendelijker, u wilt alternatief verwarmen, ik geef je alleen een advies om eerst je energie behoefte te verlagen, pas dan weet je wat je nodig hebt aan energie.
 

Remus

  • #6
Ik vond uw antwoord weinig vriendelijk, maar excuses als mijn antwoord minder vriendelijk was als het uwe.

Er gaat eerst geïsoleerd worden, maar ik hou niet van dingen dubbel doen of weer dingen die net gemaakt zijn weer te verwijderen. Daarom wil ik bij werkzaamheden rekening houden met eventuele electra, buizen, plaatsing van een buffervat etc. En of dat het haalbaar is.

Eigenlijk heeft het niets met isolatie te maken, want mijn vragen gaan in principe over warm water voorziening. Welke vermogens mijn electrische radiatoren moeten gaan hebben is een andere kwestie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De manier van stoken hoeft geen enkel verschil te makken met betrekking tot de veiligheid of de geavanceerdheid van het systeem

In plaats van een moederhaard kan je ook gewoon een pellet gestookte cv installeren.
als dan niet in combinatie met een boiler/voorraadvat

qua milieu zijn pellets overigens een stap achteruit.
(in Duitsland wordt houtstokken vervangen door aardgas juist flink aangemoedigd).


ga eens informeren bij een installatie adviseur.
Daar moet je voor advies betalen maar dan krijg je ook een onafhankelijk advies
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
Pellets zijn inderdaad ook niet meer van deze tijd. Schoner dan een houtkachel, maar nog steeds veel uitstoot van fijnstof. Ik meen ook dat de subsidie verdwijnt dit jaar.

Denk ook aan een zonneboiler en energiebesparende maatregelen zoals een douche WTW.

Bedenk verder dat koken op gas in Nederland momenteel aanzienlijk minder klimaatbelastend is dan elektrisch koken (inductie).

Elektrische radiatoren zou ik ook niet adviseren, ook al wil je je rijk rekenen met veel zonne-energie (PV brengt in de winter te weinig op, wanneer je het juist nodig hebt als salderen verdwijnt).

1) Met een buffervat, zeker. En aangenomen dat alles correct aangesloten is (expansievat, overstort, enz.)
2) Maak je geen zorgen, er zit een beveiliging op. Verder plaats je een 60 graden mengventiel voor sanitair en ook een anticondensmengventiel voor de pelletkachel.
3) Dat ligt aan je opzet. Voor SWW zul je toch een voorziening moeten hebben. Met alleen een pelletkachel zal dat een boiler moeten zijn met warmtewisselaar of inderdaad een hygiënespiraal in je buffervat. De laatste spaart de meeste ruimte uit en je hebt altijd vers water. Een buffervat is altijd gelaagd door de thermosifonwerking. Bij liggende vaten uiteraard wat minder.
 

CV__

  • #9
1) Nee. Althans, even er vanuit gaande dat je je houdt aan de stookwijzer
2) Bij atmosferische druk wordt water boven de 100 graden stoom en dan neemt het 1600-1700 keer meer ruimte in.
3) Een warmtepompboiler
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Zie het als een service dat we je wijzen op de verkeerde volgorde. De enige juiste volgorde is zoals gezegd ventilatie en isolatie (en kierdichting) en daarna pas de verwarming en warm water. Doe je dit andersom dan heb je sowieso een teleurstellend resultaat. Je hebt dan nu een te klein vermogen, of straks een veel te groot vermogen.

Je kan ervoor kiezen om de ketel zo lang mogelijk draaiend te houden. Dan kan je ondertussen een totaalplan maken voor je huis zodat je straks in één keer de juiste keus kan maken voor het warme water.

Maar ik heb het idee dat je je keus al hebt gemaakt :roll:
 

JeffreyD94

  • #11
Een douch wtw en energie besparen :lol:
Dat ding ga je nooit terugverdienen.
 

CV__

  • #12
Dat hangt er nogal vanaf hoe je je douchewater verwarmd en hoe lang je doucht en hoeveel personen er in je huishouden zitten.

100 Liter water heetstoken van 5 naar 40 graden kost je 4 kWh. Gaan we even uit van 50% terugwinning met douche WTW, dan bespaar je 2 kWh per 10 minuten x 10 L/min douchebeurt. Als je dan 4 mensen in je huishouden hebt en je doucht allemaal elke dag met 100 L pp dan bespaar je 2900 kWh per jaar = €642... ha, tvt = 1 jaar.

Maar dat is uitgaande van resistieve elektrische boiler... beetje worst-case voor de portemonnee en best-case voor de dWTW. :P

100 L * 35 dT * 4180 J/kG*K / 3.600.000 J/ kWh = 4,063 kWh
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #13
Dus even een wat minder voordelige berekening: stel je hebt een warmtepompboiler met een COP van 4, dan is de terugverdientijd maar 4 jaar. :D

Maar afgezien van dat: een douche WTW verlaagt je benodigde hygiënebuffer- of boilerinhoud met ongeveer de helft, bij gelijke afnamehoeveelheid. Het bespaart dus elders ruimte of vergroot je tapcapaciteit.
 

CV__

  • #14
Correct.

En als je je juist heel weinig verbruikt met douchen en dan een doorstroomverwarmer gebruikt om de systeemkosten heel laag te houden... dan kan een dWTW dé optie zijn om nog een acceptabel debiet te halen. Met een normale huisaansluiting kom je aan een 11 kW doorstromer... dan zit je aan de 4,5 L/min zonder WTW en 9 met WTW

(5 graden in, 40 graden uit)

Of je hebt een CW4 ketel en wilt twee douches tegelijk gebruiken... of je hebt een CW4 ketel en wilt zo'n regendouche. WTW is dan al snel goedkoper dan de rest van het systeem aanpassen.

In het geval van de doorstroomverwarmer zou de andere optie zijn een 3x40A hoofdaansluiting... dat kost je iets van 700 euro per jaar extra. Hoppa... tvt 1 jaar bij nulgebruik :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu