Meest geschikte zone-regeling?

Miesje30

  • #1
Beste allen,

Wij hebben de volgende situatie:

8 groeps vloerverwarming over gehele benedenverdieping icm HT radiatoren. VV is dus “bijverwarming
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Vloerverwarming als bijverwarming zou ik sowieso afraden: daarbij liggen de buizen in de vloer verder uit elkaar, waardoor het opwarmen van de vloer langer duurt en het ook behoorlijk wat energie vereist om de vloer op temperatuur te houden.
Per saldo consumeert die vorm van vloerverwarming behoorlijk veel meer aan energie (nog los van de radiatoren)
Dat is de reden dat wij vloerverwarming echt nooit als "bijverwarming" aanleggen.

U past in één ruimte 3 warmtebronnen toe: radiatoren, vloerverwarming en een houtkachel. Dat is vragen om problemen met de verwarming van de rest van de woning, zoals u al gemerkt hebt. Zeker wanneer u dt alles laat regelen met 1 thermostaat in de kamer.

De wijze waarop u het nu doet:

De thermostaatknoppen op de radiatoren in woonkamer hebben we iets lager ingesteld dan de temperatuur op de kamerthermostaat, zodat de vloer wel kans krijgt warm te worden. Dit werkt op zich goed.

is op zich juist, maar veroorzaakt problemen zodra u de houtkachel zal gaan gebruiken.

Wilt u e.e.a. onafhankelijk van elkaar gaan regelen, dat zal bekend moeten zijn welke groepen van de vloerverwarming waar in de vloer liggen.

U schrijft:
Het is niet bekend waar de groepen/leidingen van de VV naar toelopen. M.a.w. de precieze verdeling qua zones is niet bekend.

U zult dat eerst moeten gaan uitzoeken, door bijvoorbeeld groep voor groep aan of uit te zetten en dan te voelen waar het warm wordt.
Wanneer het gelegd is als bijverwarming is de kans bijzonder groot, één van de groepen in diverse ruimten ligt (bijv. eetkamer EN keuken: in dat geval valt er weinig apart te regelen)

Mogelijk dat in uw situatie gebruik gemaakt kan worden van een etageregeling, waarbij u om te beginnen al een scheiding maakt in regeling van de benedenverdieping en bovenverdieping(en)
Het toepassen van een etageregeling is sterk afhankelijk van hoe de leidingen in uw woning lopen. In die leidingen zullen dan kleppen geplaatst dienen te worden, die het warme water vanuit de cv-ketel kunnen sturen naar de beneden- of bovenverdieping (of beiden wanneer er boven en beneden warmte gevraagd wordt)

Om geheel aan uw wensen tegemoet te komen, kan wel een regeling aangeboden worden, maar hoe deze er uit zal zien zal dan geheel afhankelijk zijn van uw budget: wat hebt u ervoor over?

* Mag zo'n regeling draadloos zijn? (in de regel zal het in bestaande woningen niet anders kunnen dan draadloos)
Wilt u de regeling ook met een APP op afstand gaan bedienen (dat is zelfs vaak niet veel duurder !!)

* Hoeveel ruimten met radiatoren wilt u in totaal apart gaan regelen? (hoeveel ruimten en hoeveel radiatoren per ruimte)

* Is de verdeler van de vloerverwarming wel geschikt voor een zoneregeling?

* Hoe liggen de groepen van de vloerverwarming verdeeld over de diverse ruimten? Dit zult u zelf kunnen gaan onderzoeken, door per groep te verwarmen: wilt u dit door een installateur laten doen, dan betaalt u tijd om zoiets uit te zoeken)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu