Groepenindeling en uitbreiding

Thomasdeklusser

  • #1
Goedemorgen allemaal.
Na vaak genoeg het forum afgespeurd te hebben naar antwoorden is het nu tijd dat ik me aansluit en ook informatie ga delen en nu mijn eerste vraagstuk ga stellen.

2 jaar geleden is er in mijn woning een nieuwe groepenkast aangelegd, daar is niks mis mee, maar ik vraag me af of 1 groep niet een beetje vol raakt. Ik weet wel wat van elektrotechniek, maar niet wat de norm is of wat gebruikelijk is. Ik schets de situatie even aan de hand van de groepenverdeling (woning is doorsnee jaren 70 tussenwoning):

groep 1: Kook groep (dubbel)
groep 2: WCD meterkast, (verlichting (LED) in: hal, keuken lamp+WCD+afzuigkap, badkamer, overloop 1e, overloop 2e, inbouwkast), WCD zolder (met CV en mechanische ventilatie (beide 2 jaar oud en zeer zuinig))
groep 3: Slaapkamers 1e verdieping
groep 4: Vaatwasser + 2 WCD keuken

groep 5: Oven + 2 WCD keuken
groep 6: Buiten/Berging/Schuur
groep 7: Woonkamer + Losse koelkast/magnetron - Toilet
groep 8: Wasmachine + Zonnepanelen met verdeler aangesloten

Mijn vraag betreft groep 2. De zolder was een opberg zolder en ik wil er een grote kamer en overloop van maken. Ik dacht aan ledspots (regelbaar met 4 schakelaars) en 5 WCD's extra aan te leggen. Er komen daar verder geen grootverbruikers. Mijn vraag is of dat zo kan? Of heb ik dan te veel verdeelpunten?
Verdeelpunten zijn nu de hal (gaat naar badkamer en keuken), dan van badkamer naar overloop en naar de zolder. En dan wil ik op de zolder nogmaals verdelen naar de lichtpunten en WCD's.

Mocht er iets niet duidelijk zijn, vraag gerust. Ik kan ook wel even een schema tekenen van groep 2 als dat duidelijker is. Alvast bedankt allemaal!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het is aan te bevelen om de verlichting op je zolder te verdelen over twee groepen, zodat je niet in het donker komt te staan, als er één groep uitvalt. Kwa belasting kan het natuurlijk prima.

Oven + wcd op één groep is niet zo'n goed idee. Een oven slurpt al bijna het gehele vermogen van een 16 A groep op.

Zonnepanelen moeten volgens mij op een aparte groep.
 

CV__

  • #3
De limiet van aantal stopcontacten per groep staat dacht ik niet meer in Nederlandse norm, nog wel in de Belgische.

Als je een koof / leidingkoker ofzo hebt zou ik gewoon een aparte groep leggen. Dan ook meteen de PV apart zonder tussenverdeler.

Heb je een 1-fase aansluiting? Twee aardlekschakelaars?

Boel al geupgrade qua aarding?
 

Thomasdeklusser

  • #4
Tom345,

De verlichting verdelen is inderdaad een fijn idee. Maar ook wel mee te leven als dat het enige is wat niet lukt.

Helemaal mee eens met de oven. Net even gechecked, er zitten geen Wcd’s op die groep. Foutje in het geheugen😀 is alleen bij de vaatwasser. Misschien ook niet ideaal. Maar die staat altijd s nachts in zijn eentje aan.

Zonnepanelen zijn conform norm netjes aangesloten door erkende installateur. Dat zegt inderdaad ook niet altijd alles. Ik heb het controleert, deze PV installatie mag zo met een pv verdeler op de wasmachine groep. 👍🏻 Het vermogen van de panelen en omvormer is niet zo hoog.
 

Thomasdeklusser

  • #5
CV__,

Alles is netjes gemoderniseerd inderdaad. 1 fase, 2 aardlekschakelaar, alles nieuw geaard.
Groepen erbij leggen gaat niet zo gemakkelijk, maar zou nog een overweging kunnen zijn. Maar als het zo ook kan, ik geef toe die groep wordt misschien wat rommelig, is dat ook fijn om te weten.

Ik zal wel nog ff groep 2 en bijv. Groep 6 van aardlekschakelaar wisselen. Dat zit niet de gehele beide boven verdiepingen op 1 aardlekschakelaar.
 

CV__

  • #6
In Nederland is het bijna nooit echter donker. Voor die twee nachten per jaar dat het dat wel is woont 99% naast een lantaarnpaal...

Die laatste 1% kun je dan opvangen met het lampje van je mobiel.

Zomaar groepen wisselen gaat ook niet, want die zitten netjes naast elkaar, waarschijnlijk aan andere kant van de kast. Dan ga je opeens een rare kruising aanbrengen in de draden (als ze al lengte genoeg hebben daarvoor!).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu