Alternatief voor verwarming op bovenverdieping?

G-star

  • #1
Beste klussers,

De komende tijd gaan wij onze oude woning renoveren. Ik ben nu in de planningsfase, dus ongetwijfeld zal ik regelmatig te vinden zijn op het forum.

Voor nu een vraag over verwarming op de bovenverdieping;
Onze woning bestaat uit 2 verdiepingen + zolder/vliering.
De vorm van het huis is standaard rechthoekig.
We hebben het idee om op de bovenverdieping, in het midden, het plafond open te breken, zodat je tegen de nok van het dak aankijkt daar.
Dit gedeelte wordt dan overloop/werkruimte.
Het overige gedeelte is slaapkamers en trapopgang.
Totale vloeroppervlak van de bovenverdieping is ca 60m2.
Hoogte tot de nok ca. 4 m
De helling van het dak begint op 1m hoogte vanaf de verdiepingsvloer.

Nu heb ik in mijn leven nog nooit een verwarming aangehad op een slaapkamer en vroeg me af of ik deze kan verwijderen en ook blijvend weglaten?
Zou het mogelijk zijn en haalbaar om de werkruimte dan op een andere manier te verwarmen - bv met een wtw ventilatiesysteem?
Het zal trouwens ook de plek zijn waar ik in de winter mijn was moet laten drogen...

Uiteraard ga ik uit van goede dakisolatie (moet ik me nog in verdiepen). We hebben nu een HR-ketel, maar ik denk eraan om deze in de toekomst uit te breiden met zonneboiler...

Ik verneem graag jullie reacties (graag in Jip en Janneke-taal, ik ben beginnend klusser :wink: )
Alvast bedankt!
 

CV__

  • #2
Echt een zolder is er dus niet; meer een bergnokje?

Ik heb ook nooit de verwarming aan op m'n slaapkamer en heb er ook een jaar of 10 geen radiator gehad.

Ik zou er een split airco ophangen; als het te koud wordt zet je die op verwarmen, en 's zomers kun je hem gebruiken voor koelen en ontvochtigen.

Wat versta je onder "goede" dakisolatie? Moet je dat nog doen? Zit dat er al? Welke Rc waarde?

Zonneboiler zou ik niet aan beginnen. Zonde van het dakoppervlak. Ik zou eerder extra PV panelen doen en een warmtepompboiler.
 

G-star

  • #3
@CV_ Dank je voor de reactie. Ik zal eens onderzoek doen naar een split airco.

Het betreft idd een bergnok, maar wel over de hele verdieping. Verdiepingsvloeren zijn overigens van hout (woning is van rond 1900)

De isolatie moeten we nog doen. Het idee is om de hele verdieping te strippen en onder het dak isolatie aan te brengen. Met 'goede' isolatie bedoel ik dan met een hogere Rc waarde, maar dat moet ik nog uitvogelen.
Maakt dat verschil voor de keuze van een verwarming?
Het uiteindelijke doel is om aangenaam te leven en ook het energieverbruik te verlagen.

Ik zal eens kijken naar PV panelen en een warmtepompboiler. Heb dus wat huiswerk - fijn, daar kan ik wat mee! :D
Dankjewel
 

CV__

  • #4
1900 = geen spouwmuur?

Ja natuurlijk maakt dat verschil voor de verwarming. Met Rc 2,5 (wat de norm was tussen 1992 en 2012) heb je ruim twee keer zoveel warmteverlies / heat gain als met Rc 6,0 (wat nu de nieuwbouwnorm is).

Als je de boel toch nog gaat strippen zou ik gewoon de hele balkdikte gebruiken voor PIR plaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je beneden verwarmd en het hele huis goed isoleert en luchtdicht (!) maakt heb je boven geen verwarming meer nodig. Zeker niet in combinatie met een wtw.

Als je bovendien zonwering aan de buitenkant plaatst en een voorziening voor nachtventilatie is een airco ook niet meer nodig.

Daarom adviseer ik altijd een totaalplan te maken. Je kan dat eventueel gefaseerd uitvoeren.
 

G-star

  • #6
Goedemorgen,

Geen spouwmuur idd. Beneden zijn er wel plaatselijk gipsblokken wandjes voorgezet, met verouderde isolatie ertussen. Het is de bedoeling om die ook te verwijderen en opnieuw te isoleren.

@IJkenhout - ik snap het principe van je huis luchtdicht maken nog niet zo goed. Betekent dat dan dat je je ramen nooit meer open hebt? Een wtw unit zorgt in principe natuurlijk voor verse lucht, maar het lijkt zo 'onnatuurlijk' (kan ook een kwestie van wennen zijn). Moet dat dan voor het hele huis of kun je de keuze per verdieping maken?
Zou een wtw op de bovenverdieping (mits dus goed geïsoleerd) voldoende zijn om daar ook behaaglijk te kunnen werken?

Het idee wat ik nu heb is voor beneden vloerverwarming in badkamer, wc en keuken. Voor de woonkamer ben ik er nog niet uit. Heb sinds kort wandverwarming ontdekt, moet ik nog onderzoeken...
En dan boven...? Airco of wtw of toch gewoon radiatoren - alles afhankelijk van kostprijs en energiezuinigheid.
En dat voorlopig aangesloten op bestaande HR-ketel met in de toekomst misschien PV-panelen en/of boiler.
Best een klus alleen al om het uit te zoeken, haha!

Het is zeker de bedoeling een totaalplan te maken, vandaar nu mijn vragen. Natuurlijk komen we onderweg vast nog verrassingen tegen en het kan ook zeker niet allemaal in één keer (financieel), maar stapje voor stapje, met het totaalplan in gedachten :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja er zijn een aantal die je huis potdicht willen hebben. Aansluiting kozijnen en muren potdicht prima. Kijk ik af en toe bij een bouw krijg ik de indruk dat dat nog niet erg lukt. Ik bedoel die aansluitingen zo uitvoeren zodat deze levensduur van de woning dicht blijft.
Ramen die open en dicht kunnen willen we wel echter deze zijn een stuk duurder dus daar hebben we het maar niet over. Met een beetje goede marketing wordt een vast raam geaccepteerd. Ook voor een ventilatie systeem is het een stuk eenvoudiger lees goedkoper gewoon 24/24 aan.
Zo eenvoudig mogelijk want het kost al alles. Bijvoorbeeld met een 3 standen schakelaar. Ben je alleen stand 1, met twee stand 2 en ben je met 3 of meer dan stand 3. Toch of zoiets. :lol:
 

CV__

  • #8
IJkenhout schreef:
Als je bovendien zonwering aan de buitenkant plaatst en een voorziening voor nachtventilatie is een airco ook niet meer nodig.
Dat is echt pure onzin. Vorig jaar hadden we weken dat het 's nachts niet onder de 20 graden kwam buiten.

En dan nog blijf je met klamme lucht zitten. Als je vervolgens de hele dat daar zit met twee man en twee computers (samen 400W) warmt het ook gewoon weer op tot onaangename hoogten.

Een airco trekt de temperatuur wat naar beneden en heel belangrijk, verwijderd vocht.

En dat vocht verwijderen moet je hoe dan ook blijven doen. Normale ventilatie is 1 luchtwisseling per uur. Dus ook al heb je het 20 graden... precies; dat gaat dus gewoon 30 graden worden binnen met netzoveel vocht (iets meer zelfs) als buiten. Wel kun je het met zeer weinig energie gewoon terug koelen naar 24 met een lage luchtvochtigheid als je de boel goed geïsoleerd hebt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat luchtdicht maken is pas recent echt aandacht voor. Veel aannemers worstelen er ook mee. Maar ook zij kunnen gewoon hulp daarvoor inschakelen. Geldt ook voor architecten trouwens.

Ventilatie moet er altijd zijn. Maar je wil de luchtverversing hebben op de juiste plekken. Dan is het gecontroleerd (=energiezuinig) en heb je geen last van tocht. Met een wtw is dat helemaal optimaal. De luchtkwaliteit wordt dan zelfs beter als buiten. Je kan er ook evt. een fijnstof of pollenfilter inzetten. Ik zou in een toekomstig huis niet anders meer willen.

Uiteraard mag je gewoon een raam open zetten als je dat wilt. Een goed ingeregeld systeem heeft daar geen last van.

Er zijn decentrale wtw-systemen. Mooie systemen, maar wel wat duurder.

Ik woon in het westen van het land bij de kust. Bij mij waren vorige zomer de nachten boven de 20° op één hand te tellen. Ik vind een energieverslindend apparaat (met de bijbehorende milieuschade) voor deze paar momenten onzin.
 

CV__

  • #10
Randstedelijke projectie dus.

Hier in het Oosten waait het minder en is het veel warmer.

Jarenlang zijn er kubieke kilometers gas verstookt om het onnodig warm te stoken en nu wordt er gemiept over een paar kWh om het binnenklimaat wezenlijk te verbeteren...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Veel mensen zouden hun ramen open willen zetten echter ze komen tot de ontdekking, ze kunnen niet meer open. Dat is nou net het punt.
Kozijnen winddicht aansluiten idem we doen het een beetje wie merkt daar nou wat van. Is er een verplichte test bij oplevering?
Winddicht daar is best wat te halen. Het meer gebruik aan gas is bij mijn jaren 60 huis goed te zien. Voelen doe je dat bijna niet tenzij het heel hard waait. Ook daar is nog wat te vinden. Op de schoorsteen iets aanbrengen dat de natuurlijke ventilatie iets kan knijpen zodra de wind boven ?? waait. Maar nee we zetten zo'n mooie blinkende wind gedreven rvs ventilator op de schoorsteen. :lol:

Helemaal eens, dusdanig bouwen dat je de weersinvloeden kan beheersen met een intelligent ventilatiesystemen. Verwacht niet dat deze apparaten nog slimmer worden. Misschien is het voordeel in geld te weinig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Met de wet private kwaliteitsborging wordt het inderdaad in veel gevallen verplicht om een blowerdoortest te doen. Het is schrikbarend wat voor resultaat daar vaak uit komt. Heel confronterend voor een traditioneel denkende aannemer (zo'n eentje die alles dichtPURt).

Ventilatievoorzieningen worden wel steeds slimmer.

Luchtdichtheid en ventilatie is niet voor niets de eerste stap in het duurzaam maken van je huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu