50 v op lampaansluiting plafond?

Bazav

  • #1
Beste klussers,

Ik probeerde een plafondlamp aan te sluiten in onze nieuwe woning (gebouwd jaren 50), zou op zich een simpel klusje moeten zijn maar hij doet het niet..

Als het goed is, is het plafondpunt aangesloten op een serieschakelaar (1 schakelaar voor twee lampen). Uit het plafond komen drie draden, zwart-zwart-rood (schakel-schakel-nul?) Ik meet, als één van de knoppen op de schakelaar ingeschakeld is, ongeveer 50 v tussen één van de zwarte draden en rood, en als de andere knop ingeschakeld is hetzelfde op de andere zwarte draad en rood. Als beide schakelaars uit zijn meet ik niks. Zou gewoon 220 volt moeten zijn toch?

Alles losgemaakt, achter de schakelaar zit bruin-zwart-zwart (fase-schakel-schakel?) Daar meet ik ook ongeveer 50 volt tussen de bruine en elk van de zwarte draden.

Misschien iets met die rode (nul)draad aan het plafond?

Voor het verbouwen zat er op de plek van de serieschakelaar volgens mij een enkele schakelaar met stopcontact en dat werkte gewoon. Iemand anders heeft deze schakelaar aangesloten en die kan even niet komen kijken :) Iemand een idee?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan de vraag te lezen zijn oude en nieuwe draadkleuren door elkaar gehaald (rood/groen en blauw/bruin), wat officieel niet mag. Ook heeft u het niet zelf aangelegd. Ik weet niet wat je voor kennis en ervaring hebt met elektra, wees in ieder geval voorzichtig en laat iemand anders meekijken als je twijfelt.
Waarmee heb je gemeten? Bij een universeelmeter wel een wisselspannings-bereik (golfje) gekozen?

Is wel goed gemeten, dan is ergens overgangsweerstand of iets is niet (goed) aangesloten: inderdaad misschien bij de 'rode' in de lasdop of bij de bruine bij/naar de schakelaar. In de centraaldoos moet de pijp naar de schakelaar, met bruin/zwart/zwart, ook te vinden zijn.
Doen stopcontacten in de ruimte het wel? Zijn er geen stopcontacten dan kun kun je tijdelijk testen wat de lamp doet, of wat te meten is, tussen bruin en blauw (of tussen rood en groen) in de centraaldoos.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het verschijnsel dat je 50 V (oid) meet op een leiding waar je 230V verwacht, is vrijwel altijd te wijten aan 'inductiespanning'. Dat woord tussen aanhalingstekens, zo wordt het meetsal genoemd, maar in werkelijkheid is het door capacitieve overdracht veroorzaakte spanning.

Dat werkt als volgt: De schakeldraad loopt over een langere afstand naast een andere draad waar spanning op staat. Dat kan een andere schakeldraad zijn of een fasedraad. Door het naast elkaar lopen ontstaat een kleine condensator, waardoor wisselspanning wordt overgedragen. Dat gebeurt alleen op leidingen die nergens mee verbonden zijn (dan alleen het meetinstrument). Dus niet aan een lamp en ook niet via een schakelaar aan de fase. Een open leiding dus.

Meet je nu die open leiding met een meetinstrument met hoge ingangsimpedantie (zoals alle moderne digitale universeelmeters zijn) dan meet je die 'inductiespanning'.

De gemeten spanning heeft geen betekenis: zou je hem meten met een belast meetinstrument (eentje waar een belastingsweerstand in zit, bijv. een Duspol) dan zou je gewoon 0 V meten.

Dat de gemeten spanning alleen optreedt als de andere schakelaar aan staat is ook logisch: er loopt een zwarte draad naast die van de gemeten draad, daar komt spanning op als de andere schakelaar aangezet wordt.

De enige conclusie die je eruit kunt trekken is: de leiding wordt niet geschakeld, hij wordt niet verbonden met de fase. Waarschijnlijk is óf de schakelaar defect óf de zwarte draad zit niet goed aangesloten op de schakelaar. Ook mogelijk is een draadbreuk in het koper, een klein stukje vanaf waar de draad aangesloten zit op de schakelaar.
 

Bazav

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Ik doe zeker voorzichtig :) Kleuren draden loopt inderdaad van alles door elkaar hier, verschillende improvisatierenovaties in het verleden denk ik..

Heb gemeten idd met een digitale universeelmeter, op max. 600 V wisselstroom.

Alle stopcontacten op dezelfde groep doen het gewoon, daar meet ik 220 V. Als ik meet tussen de bruine fasedraad bij de schakelaar en een stopcontact er vlakbij meet ik ook 220.

De schakelaar leek goed aangesloten, maar zou evt. met een andere schakelaar kunnen proberen. Of er is iets met die nuldraad op het plafond. In het plafondpunt zie ik echt alleen die twee schakeldraden en nuldraad; als er elders een centraaldoos is is die helaas ergens weggestukt of achter een verbouwd plafond denk ik.. Op andere plekken in het huis zitten nog elektrapunten achter oude metalen afdekplaatjes maar die zijn niet overal meer te vinden.
 

CV__

  • #5
50V is gewoon zwerfspanning. Kan ook de blauwe zijn die onderbroken is

Als je de schakelaar los hebt kun je hem natuurlijk ook prima op doorgang testen, als je hem helemaal los hebt gewoon de meetpennen inprikken op de plek waar je anders bruin en zwart hebt en dan kijken of de weerstand veranderd van oneindig naar bijna nul als je inschakeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu