PEN aansluiting

Peyke

  • #1
Beste mensen,

Betreft een woning in Duitsland.

De stroomaanbieder levert 4 kabels, 3 fase (a 35a) en 1 aarde draad. Duitse kasten schakelen meestal alleen de fase en de nul zit op een nulrail, zoals wij de aardrail kennen. Vanuit de aarderail komt dan een brugje naar de nulrail en van hieruit is dan alles nul (blauw).

Nu wil ik de groepenkast vervangen voor een NL exemplaar, nu zitten er alleen losse groepen op een dinrail, er is geen kast ;P

De NL kast is 2p, nu is mijn vraag of ik de door de stroomaanbieder geleverde aardedraad kan vast maken op de aarderail, en van hieruit een brug kabel naar de nul van de hoofdschakelaar.

Volgens mij creeër ik dan hetzelfde idee zoals het nu de aardrail en nul rail gebrugd zijn. Is dit correct of denk ik te makkelijk?

alvast dank.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je denkt te makkelijk,NL meterkasten zijn Duitsland niet toegestaan.
Zelf monteren ook niet!

Maatje van mij dacht dat ook zo even te doen bij een zelfde situatie als jij, werd bij inspectie direct volledig afgesloten.
Lokale installateur erbij NL kast eraf, dld kast erop en pas toen kreeg hij weer een meter!
 

Peyke

  • #3
Dit is per "provincie" verschillend, deze scenario's had ik ook al gehoord. Duitsers vinden alles wat van buiten hun land komt maar troep.

Maar men maakt onderscheid tussen een tellerkast (zahlerschrank) en een groepenkast (verteilerkast), die eerste mag je zelf niet aan werken de groepenkast zou wel mogen in dit gebied waar de woning staat, maar we gaan het zien ... haha

Weet jij toevallig of ik mbt het uitsplitsen van de PeN de N verder mag voeren vanaf de hoofdschakelaar. De PE wordt niet geschakeld aangezien dit niet mag.

Grt
 

CV__

  • #4
Je zult die N en PE pas ergens netzijdig van de aardlekschakelaars moeten combineren.

Weet je zeker dat de netbeheerder niet gewoon verlangd dat je zelf een aardpen slaat?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad bij het energiebedrijf vragen wat de eisen zijn. Mogelijk dat een hulpaarding verplicht is, ook al is het TN-stelsel.
In Duitsland mag je officieel als leek nog niet eens een lamp ophangen (ophangen wel, maar niet aansluiten). Bij nieuwe huisaansluitingen moet de elektra door een gecertificeerd bedrijf worden opgeleverd. Anders wordt je niet aangesloten. Hoe dit bij bestaande installaties is, weet ik niet.
Waarom wil je een Nederlands model groepenkast plaatsen? Die zijn toch veel duurder dan de Duitse.
 

Peyke

  • #6
Bedankt voor de antwoorden.

Een hulpaarding is niet verplicht, de aarding verloopt via de aanbieder. In de kast waar de kabels binnen komen (kelder) kan een brug gemaakt worden zodat de Pen hier wordt gesplitst, dit wordt un mijn regio (eifel) niet gedaan, dan gaan er dus 5 kabels naar de meter. Bij mij dus 4, er loopt dus een 2.0mm kabel door het huis richting meter die op de 1e verdieping hangt.

Prijsverschil zit er haast niet, zullen tientjes zijn, dus dan heb ik liever het bekende nederlandse :) Het is een ouder huis, dus kans op controle is klein. Volgens buurtgenoten gebeurd dit ook niet, alleen bij nieuwbouw uiteraard.

Momenteel zit er niet eens een hoofdschakelaar of aardlek in :/
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu