Aftakking grondkabel ongebruikte aders

Alfalfa

  • #1
Wij hebben tegen het huis een 4 aderige grondkabel opgerold liggen (nul, fase, 2x schakel en aarde litze). Op het moment ga ik er nog niets mee doen maar omdat wij gaan graven voor de vijver wil ik deze kabel ook meteen wegwerken.

Mijn idee is om deze kabel via een "strategische route" door de tuin naar de berging te leggen met hier en daar een lusje waarvan ik de locaties noteer zodat ik daar later gemakkelijk een aftakking kan maken. Omdat de kabel in de berging uitkomt kan ik van daaruit ook altijd weer verder mocht dat nodig zijn.

Nu vroeg ik mij af als ik later een aftakking voor bijvoorbeeld een lamp ga maken, dan heb ik daarvoor geen 4 aderige maar slechts 2 aderige grondkabel nodig (nul, 1 schakeldraad en litze), hoe ga ik om met de aders die niet afgetakt hoeven te worden?

1) Gewoon de kabel doorknippen en alles doorlussen, waar nodig aftakken
2) Voorzichting de mantel verwijderen paar cm breed en de ongebruikte aders intakt laten, de overigen aftakken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou voor het eerste gaan. Het doorknippen van de mantel zonder de aders te beschadigen is zeker bij grondkabel een moeilijke klus.
 

CV__

  • #3
Welke ongebruikte aders? Aarde en nul heb je ook bij die lamp.

Optie 1) dus. Ofwel in grondmof ofwel in doos tegen de muur.
 

Alfalfa

  • #4
Met ongebruikte bedoel ik de 2e schakeldraad en de fase, maar ik denk dat Tom een goed punt heeft en het sneller en makkelijker is om gewoon de kabel door te knippen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu