Kalkzandsteen of toch cellenbeton op kanaalplaatvloer

HelenaDHZ

  • #1
Voor een nieuw tussenwandje zouden we graag kalkzandsteen gebruiken wegens de betere geluidseigenschappen in dezelfde dikte. Echter kom je dan neer op 240kg/m wand, met 3 meter wand op de rand tussen twee kanaalplaat vloerdelen, dus nogal een belasting.

De constructieve berekeningen van deze woning uit 1993 zijn incompleet in het gemeente archief voor deze woning, met de uitzondering dat we de aanname weten voor de vloer namelijk "1.2 (3.1 + 0.8 + 0.2) + 1.5 (0.4 * 1.75) = 6.3kN/m^2" Dus de aanname lijkt te zijn 1.75kN/m2 variabele belasting, maar dat geeft dus niets aan over de belastbaarheid van de werkelijk geplaatste plaat (waar behalve een bedrijfsnaam niets er over in het dossier lijkt te staan....)

Op de 2de verdieping erboven, waar dezelfde kanaalplaten toegepast zijn zijn al wel in dezelfde richting kalkzandsteen wanden geplaatst, maar of dat indicatief is dat dat op de 1ste verdieping ditzelfde zomaar kan worden gedaan is mij onduidelijk.

Mijn vraag is vooral, zou een constructeur ondanks deze ontbrekende informatie alsnog kunnen bepalen of dit wandje zou kunnen. Of komt het er simpelweg op neer dat we beter voor cellenbeton kunnen gaan zodat het gewicht redelijk blijft (rond de 100kg/m wand) en dat kunnen doen zonder verder na rekenen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als op de verdieping erboven al (sinds de bouw) zo'n wand staat is het sowieso geen enkel probleem.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Knap dat jij aan de buitenkant kan zien dat het de zelfde kanaalplaat is.

een groot deel van de sterkte wordt bepaald door de toegepaste voorspanwapening in zijn algemeenheid zit er nooit meer in dan nodig
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik kan dat zeker niet zien. Maar het lijkt me sterk dat er een verdieping erboven een sterkere plaat is gebruikt. Daar heb ik nog nooit van gehoord.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Ik wel.
Platen worden berekend met zo min mogelijk wapening.
Als de wand op zolder op de bouwkundige tekening gestaan heeft, is deze meegenomen als lijnlast. Een verdieping lager, geen wand, dus minder wapening.
Dat er in verband met het productieproces meer in kan zitten is wat anders. Dan moet je toch echt de productie tekeningen erop naslaan en dan nog.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
IJkenhout schreef:
Ik kan dat zeker niet zien. Maar het lijkt me sterk dat er een verdieping erboven een sterkere plaat is gebruikt. Daar heb ik nog nooit van gehoord.
sterker nog zelf in 1 vloer zitten over het algemeen platen met verschillende wapening.

je hebt platen met de standaard overspanning platen naast de trapsparing en kortere platen die op de raveelijzers leggen

over het algemeen is er wel een vrij indeelbare lichte scheidingswand in de belasting mee genomen
dus iets als metalstuc of gasbeton zou wel moeten kunnen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
@Boertje125: aan deze getallen te zien zijn er geen lichte scheidingswanden in rekening gebracht.
HelenaDHZ schreef:
"1.2 (3.1 + 0.8 + 0.2) + 1.5 (0.4 * 1.75) = 6.3kN/m^2"
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bedankt voor de uitleg. Ik ga in het vervolg wat beter opletten bij dit soort vloeren :prima:
 

HelenaDHZ

  • #9
Bedankt voor de informatie en het mee denken alvast.

Dezelfde plaat is op basis van het deel van de tekeningen dat we wel hebben, echter zou de informatie (productie nummer, etc) er van onvolledig kunnen zijn. Dus daarom was ik al terughoudend om op basis daar van schattingen te doen (daarnaast kan de installatie verschillen, etc).

Lijkt er op dat het dus gasbeton wordt, tenzij ik bij de aannemer destijds wel de volledige bouw informatie kan achterhalen, blijft nog wel de vraag of een constructeur dat zou kunnen bepalen zonder, maar neem aan van niet.

Het dossier bij de gemeente is overigens vol brieven "informatie X ontbreekt, nog aan te leveren", vermoed dat dit dus nooit bij de gemeente beland is of anders heel verkeerd opgeborgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Een truck die constructeurs soms uithalen is om het opnieuw uit te rekenen als bestaande bouw. Dan zijn de belastingen lager. Misschien red je het daarmee. Bovendien als deze de stukken bij de gemeente zelf kan zien dan kan ie er wellicht nog meer nuttige informatie uithalen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
@IJkenhout, nu heb je ongelijk.
De belastingen zijn op verbouwniveau niet lager.
De belastingfactoren wel, maar dat is zeer waarschijnlijk niet voldoende om een kalkzandsteen wand te kunnen toevoegen.

Als het gemeente dossier brieven bevat van informatie X ontbreekt, en de bouw is van 1993, dan zal die niet meer te vinden zijn. Bewaarplicht bij productie bedrijven is 10 jaar, dus daar loopt het spoor ook dood
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu