Verkeerde verdeler vloerverwarming stadsverwarming

Bartio

  • #1
Goedendag allemaal. Ik ben nieuw op dit forum, maar volg dit forum al een tijdje.
Dit omdat mijn verbruik op stadsverwarming hoog is. Zo'n 75 GJ per jaar.
Ik heb uitsluitend vloerverwarming.

Situatie: 2 X 100 m2 vloeroppervlak hoogte 3 meter. Ramen weerszijde, dus 2 X gehele pui 11 X 3 meter glas. Wel allemaal HR ++ glas en verder is het huis zeer goed geisoleerd.
Ik stook overdag 20 graden en 's avond 18 graden. Programering kamerthermostaat: 20 graden: van 6.00-9.00, 12.00-13.30 en 17.30 - 21.30. De rest van de tijd staat hij op 18 graden

Nu heb ik gekeken naar de verdelers, 2 stuks. Beide zijn verkeerde verdelers. Ik heb daarvan eerst de ingaande en uitgaande temperatuur gemeten. In gaat 35 graden(verdeelkamer) en op de retourleiding 23- 24 graden. Pomp op stand 1, met eco pomp schakelaar. Vloer wordt 25 -26 graden warm gemiddeld.
Oude verdeler:

Nieuwe verdeler:



Op zich niet verkeerd. Maar omdat het verkeerder verdelers zijn, heb ik eerst één verdeler vervangen voor een goede. Wilde eerst eens kijken of er een verschil was. Voordat ik het verving heb ik eerst alles gemeten qua verbruik.

Ik meet het verbruik van 6 tot 9 uur in de ochtend, want dan start hij in de winter altijd op en zijn de buiten- en binnentemperaturen wat constanter. Buiten rond de 5 graden, binnen 18 graden om 6 uur en 19.5-20.0 graden om 09.00 uur. De vloer is dan zo rond de 25-26 graden tijdens verwarmen. De kamerthermostaat schakelt niet eerder uit voor negen uur, want vaak haalt hij de 20 graden net niet.

Echter na vervanging van 1 van de verdelers voor de juiste, is het verbruik niet veranderd... Merk wel dat de stand van de pomp invloed heeft. Als ik van de nieuwe verdeler de pomp naar stand 3 zet ipv 1.5 zet, gaat het verbruik iets omhoog. Wel wordt de vloer iets sneller warm en is het huis eerder op temperatuur, maar het is niet zo dat hij daardoor zuiniger is. Dus meer comfort, maar een hoger verbruik

Ik twijfel of ik nu de andere verdeler ga vervangen. Ik meet namelijk geen verschil in verbruik. Zou het kunnen zijn dat de verdeler wel fout is, maar doordat het hier zo'n groot oppervlak betreft, dus veel water, het 'slechte' systeem wel goed werkt? Een RTL ventiel heeft hier weinig zin. De retourtemperatuur is namelijk nooit hoger dan de 25 graden. Het is wel natuurlijk zo dat de pomp in de lage stand staat. Zou ik hem hoger zetten, in stand 2 (oude 3 standen pomp), komt de temperatuur zo rond de 27 graden aan het einde van de cyclus. Ik had gehoopt dat op zijn minst de keerklep en positieve invloed zou hebben, maar helaas.

De vraag is dus:
1. Is het nog zinvol om de andere verdeler te vervangen? Ik merk geen verschil en wellicht is dit verbruik normaal voor dit soort grote oppervlakken. De delta T is immers goed. En daarnaast is de retourtemperatuur nooit boven de 25 graden, dus dat is binnen de normen voor Nuon stadsverwarming.
2. Is het misschien verstandiger om over te gaan op continue verwarming, kamerthermostaat op 19.5 graden overdag en 's nachts op 18.5 graden?

Ben benieuwd naar jullie mening of tips.

Vr.gr. Bartio
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Je hebt het over 2 maal 100m² vloeroppervlak bij een hoogte van 3 meter. Dat is dus in totaal 600m³ inhoud. Dan kun je dus rustig zeggen dat het gaat om een grote ruimte.

Het glasoppervlak is ook fors. Dan kan er wel sprake zijn van HR++ glas, maar dat isoleert altijd nog minder dan een goed geïsoleerde spouwmuur.

Als de woning vanaf de bouw daarnaast is voorzien van stadsverwarming, kan het ook nog zijn dat de isolatiewaarde lager ligt als van vergelijkbare woningen die niet op stadsverwarming zijn aangesloten.

Kortom het verbruik lijkt mij niet buitensporig. Ik weet niet waar je het verbruik mee hebt vergeleken? Verder zal het vernieuwen van verdelers niet leiden tot een lager verbruik. De warmte die je afneemt van de stadsverwarming blijft ergens. De ruimte wordt niet te warm, dus kennelijk is de aanvoer van de warmte in evenwicht met de verliezen naar buiten.
 

Bartio

  • #3
Dank Mn22 voor je reactie.


Het huis is goed geïsoleerd. 's Nachts binnen nooit onder de 18 graden bij vrieskou buiten. Verwarming gaat zelden aan.

Ik heb ook altijd wel gedacht dat dit verbruik normaal is voor dit soort grote ruimtes, maar op internet heeft iedereen veel lagere waardes wat het verbruik in GJ betreft. Ik vergelijk het dan met vrijstaande huizen. Nuon heeft het bijvoorbeeld over 46 GJ voor een vrijstaand huis. En mijn huis is geschakeld ook nog.
Daarnaast wordt er op dit forum vaak gewaarschuwd voor hoge kosten bij gebruik van verkeerde verdeler. Ik dacht dat het daar aan zou kunnen liggen. Maar in mijn geval blijkt dit dus niet zo te zijn.

Ik woon hier vanaf 2005 (nieuwbouw) en zit sindsdien aan het verplichte stadsverwarming vast. Ik hebt dus een slecht vergelijk, want geen flauw idee wat het verbruik op gas zou zijn. Daarnaast weet je nooit zeker of de meter klopt.
Wat ik wel weet is dat, bij gelijk verbruik, de maandlast van 175 euro naar 265 euro is gestegen. In 14 jaar tijd dus. Wordt nu wel te gortig en daarom op zoek naar verlaging van de kosten.

Maar denk ook dat die niewe verdeler niets uit gaat maken. Bedankt voor je meneing ;-)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Ik weet niets over verbuik bij stadswarmte, echter wel wat over temperaturen.

Kijk eens op je energie meter van de stads unit wat de ingaande temperatuur en de reour temperatuur is. Dit kan je simpel digitaal uitlezen.

Zit er een bypass in het systeem? Danzorgt deze ook voor een hoger verbuik. Bij stads warmte hoort deze niet in de installatie.

Bij radiatoren heb je in de winter in de regel een aanvoer remperatuur van 80-90 graden de woning in en ongeveer 30-40 graden retour. Een verschil van rond de 50gr dus.
Hoe dit met vvw behoort te zijn, geen idee. Maar mogelijk is een andere beantwoorder die dit weet. De retour temperatuur behoort wel beduidend lager te liggen.
Is je retour temperatuur te hoog, dan zal de installatie waterzijdig ingeregeld moeten worden, of de aansluit waarde is mogelijk te hoog.
 

Bartio

  • #5
Als ik de energiemeter uitlees, en dat heb ik vaak gedaan, valt me op dat de retour altijd onder de 27 graden is. De inkomende temperatuur komt echter nooit boven de 70 graden uit. Maar 80 graden en laat staan 90 graden nog nooit gezien.
Ik heb ook geen idee wat dat betekend voor mijn verbruik. Maar volgens mij maakt het niet zoveel uit daar de meter het temperatuursverschil berekend.

Er zit geen bypass in het systeem.

Ik heb hier gelezen dat de retourwarmte idealiter tussen de 5 en 10 graden lager moet zijn dan de ingaande temperatuur. Dat doet deze installatie. Immers 35 graden in en 25 graden retour in bedrijfssituatie. Met of zonder RTL-vetiel.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Volgens de energieleveranciers zou men met stads warmte ongeveer 35Gj verbuiken bij een gemiddelde woning.
Een gemiddelde woning gaat menuit van max 50 vierkante meter. Indien het een woning is met een zolder (schuindak) zal dit ongeveer 330m3 zijn.
U zit aan het dubbele kwa inhoudt met grote raam parijen. Ik denk dat uw verbruik hierdoor vrij normaal zal zijn.

Simpel gezegd, een groot huis die je verwamd heeft ook een groot huis verbruik.

Als je het verbruik wilt verlagen zou je ervoor kunnen kiezen om bepaalde groepen (slaapkamers bijvoorbeeld) te knijpen zodat de temparatuur daar verder wordt verlaagd. Het comfort gaat dan wel behoorlijk achteruit natuurlijk.
 

Combiketel

  • #7
Wordt uw warm sanitair water (douche, keuken, wastafels) ook verwarmd d.m.v. stadsverwarming ? Misschien dat daar nog wel wat winst te behalen is.

Ik zie het vaak bij klanten met een cv ketel. Klagen dat ze veel verbruiken terwijl de verwarming amper aan staat. Bij wat doorvragen blijken ze vaak pubers te hebben die soms een uur onder de douche staan. Vooral met de cw klasse's van tegenwoordig zijn de warmwater gebruikers de grootste.
 

Bartio

  • #8
Dank voor jullie reactie.

Erg goed om te lezen dat mijn verbruik vrij normaal is voor deze ruimte. Zou met een gas CV waarschijnlijk niet beter af geweest zijn.

Ik heb een CW5 warmtewisselaar van de Nuon. En heb ik 3 pubers jongens. Douchen is inderdaad een ding. Maar ook dat heb ik gemeten ;-). Drie jongens verdouchen zomaar 0,025 GJ per dag. Als ze tenminste maar 1 keer per dag douchen. Ze spelen rugby, dus je kan wel nagaan dat ze wat vaker onder de douche staan.

Ik zou eigenlijk een douche-timer voor onder de douche moeten hebben. Bestaat er zoiets?
Kan je de warmteuitvoer knijpen vanuit de CW5, zodat er minder liters warmwater verbuikt wordt? Of heeft dit geen zin?

Ik ga ook nog kijken naar het warmwatergebruik in de zomerperiode. De kachel staat dan zeker niet aan en het verbruik is dan enkel warmwater. Wellicht is hier nog winst te behalen.

Wat wel blijft is dat het maandbedrag zo gestegen is. Van 175 naar 265 euro per maand met hetzelde verbruik in 15 jaar. En je kan er niks aan doen.
Een hybride warmtepomp erbij is nu al winstgevend, ondank alle kosten. In 3 a 4 jaar eruit. Eigenlijk te gek voor woorden als je bedenkt dat je al milieuvrienelijk bezig bent.

Wel een kantekening.; stadverwrming is vrij onderhoudsvrij. Een warmtepomp zeker niet.
Ook hier zit je aan onderhoud en mogelijke geluidsproblemen op langer termijn vast.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
De onderhoudskosten die je met stadsverwarming niet maakt, betaal je toch aan de warmteleverancier. Dat is de uitkomst van het niet meer dan anders principe.

Als je gaat vergelijken met gasverwarming, dan moet je dus ook de afschrijvingslasten en onderhoudskosten van de cv ketel meenemen in de berekening.

Ook kon er door een woning aan te sluiten op stadsverwarming, bespaart worden op isolatie. Stadsverwarming heeft namelijk een gunstige uitwerking op de epc berekening. Gevolg is wel dat de gebruiker van de woning weer wordt opgezadeld met extra energiekosten. Het huis is immers minder goed geïsoleerd dan een woning die gebruik maakt van gas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu