Adviesvraag: halogeendimmer vs. ledlamp

Tinyriconen

  • #1
Een adviesvraag van een klusleek:

Ik heb deze hanglamp thuis hangen, verbonden met een dimmer. Omdat het een lamp is waarin de lichtbron zichtbaar is, hebben we er een lamp met een mooi uiterlijk in gedaan. Na enige tijd te hebben gewerkt reageerde de lamp niet meer op de schakel en blijkt uiteindelijk dat dat komt doordat we een halogeen-dimmer hebben en het een LED-lamp betreft. (Ik als leek... wist ik veel dat dat iets is waar je rekening mee moet houden ;) )

Dat matcht dus niet, dus moeten we wat anders. Halogeenlampen zijn nou niet de lampen waar je graag tegenaan kijkt, maar zijn er andere soort lampen die wel werken met een halogeendimmer of wordt dat een lastige? Zijn halogeen en LED de enige opties nog (tegenwoordig)?

En wat als ik een 'slimme lamp' (LED) zou gebruiken, die met smartphone bedient kan worden bijv.? Is het dan geen probleem dat er een halogeendimmer aan gekoppeld zit of levert dat hetzelfde probleem op?

Anders zijn de overgebleven opties een andere lamp zoeken of de dimmer vervangen. (Werkt een halogeenlamp eigenlijk wel op een LED-dimmer? Zitten namelijk twee lampen op de dimmer aangesloten).

Bedankt alvast!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als de lamp het eerder heeft gedaan met de dimmer, dan heeft het niet aan de combinatie dimmer/lamp gelegen.
Doet de lamp het nog in een andere armatuur?

Als je een lamp met smartphone app koopt, dan moet de dimmer er tussenuit. dimmen (en meestal ook schakelen) doe je dan met de app.
 

Tinyriconen

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Door het vele wisselen/ruilen/terugbrengen van de armatuur is de lamp inmiddels verloren gegaan. Die kan ik dus niet meer testen.

Je geeft aan dat het niet aan de combinatie heeft gelegen. Het werkte inderdaad, al was het niet volledig. Vaak wat geflikker of gekraak en meestal diende je de dimmer eerst volledig open te draaien voordat de lamp licht gaf, en kon je daarna wel dimmen.

Dat gekraak/geflikker kan begrijp een gevolg zijn van de combinatie halogeendimmer/led-lamp, maar als hij het in het begin heeft gedaan zou hij het ook moeten blijven doen begrijp ik uit je woorden?


Waarom een quote als de tekst er net boven staat, mod.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik denk dat er op den duur zeker iets kapot kan raken.
Een auto zal het zonder olie ook een tijdje doen, maar hoe lang?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu