Hanglamp met 3 gelijke draden

Klusguy

  • #1
Hallo,

Uit mijn plafond komen een nuldraad, een fase draad en een geel groene aarde draad. So far so good.
Mijn hanglamp heeft een snoer waaruit 3 exact gelijke draadjes komen. Niet te zien welke de aarde draad is. Het snoer verdwijnt in het afgesloten deel van de lamp waar niet zomaar bij te komen is. Hoe kom ik erachter wat de aarde draad van de lamp is en welke de 2 voor de stroom?

Dank en groet
 

Ltn.fazant

  • #2
Foto?

staat er op de draden iets van letters?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Meten met een multimeter.
 

Klusguy

  • #4
Hallo Ltn. Fazant en Rola, bedankt voor jullie reacties. De draden zijn helaas echt niet van elkaar te onderscheiden. Ik ben erachter dat ik het probleem zelf heb veroorzaakt. De lamp had een kroonsteen op de 3 draden en dan weet je dat de middelste de aarde is. Bij verwijderen lamp heb ik per abuis het kroonsteentje aan de verkeerde kant (zijde van de lamp) los gemaakt.
Ik neem aan dat bij verkeerd uitproberen kortsluiting het gevolg is? In principe zou dan gewoon de knop in de meterkast moeten omslaan. Of neem ik dan onverantwoord risico? Hoe ga ik anders te werk met zo'n multimeter en mijn lamp?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wat voor lamp is het? Is deze van metaal? Met een normale fitting of met vaste (LED) lichtbron?

Indien metalen lamp met normale fitting:

Pak een multimeter waarmee je kunt doorpiepen of weerstand kunt meten. Draai de lichtbronnen uit de lamp.

Als het goed is met je verbinding tussen:
- één draad en de metalen buitenkant van de armatuur. Dit is de aardedraad.
- één draad en de rand van de fitting. Dit is de nul.
- één draad en het lipje onderin de fitting. Dit is de fase.
 

Klusguy

  • #6
Het is een ouderwetse hanglamp met een normale fitting. Het snoer met de 3 draadjes gaat door een metalen stelsel voordat het bij de fitting komt, kan dit niet zomaar uit elkaar halen. Kan de 3 draadjes die bovenuit komen dus niet herleiden op de draadjes die uitkomen bij de fitting.
Begrijp ik goed dat ik met de multimeter een stroompje laat lopen? En op basis van de weerstand vaststel wat welke draden zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Het hoeft ook niet uit elkaar om met een multimeter in de fitting of opde behuizing te meten. ;)

Exact. Met een multimeter kun je de weerstand van een geleider bepalen. Dat is nu niet zo interessant, maar als de weerstand in de buurt van 0 komt dan heb je 2 punten die met elkaar verbonden zijn te pakken en als de weerstand in de buurt van oneindig is niet... Veel multimeters hebben ook een stand speciaal om "door te piepen". De meter zal hiervoor inderdaad een (hele kleine) stroom laten lopen.

Zoek even iemand in je kennissenkring die zo'n meter heeft, die weet met wat mazzel ook hoe hem te gebruiken. Dan ben je er samen zo achter.
 

Klusguy

  • #8
Ok, bedankt voor de uitleg! Ik ga rondvragen wie er een heeft
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Een 9v batterij met een fietslampje kan ook.
Simpel 1 kant van het lampje op de batterij aansluiten en aan de ander kant een lange draad. Zo ook van de kant van de batterij waar niets op aangesloten is.
Hou je beide draden tegen elkaar dan gaat de lamp branden.
Hou je de ene draad tegen een draad van de lamp en de ander tegen de behuizing, buitenrand fitten of onderkant fitting en het het lampje branden dan weet je waar die draad naar toe loopt.
 

Klusguy

  • #10
Bedankt voor goede tip, Gerrit. Ik ga het proberen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu