Opening van 5+m2 in muur maken

Rbbrt94

  • #1
Hallo!

In mijn nieuwbouwhuis moet een flinke opening in een muur gemaakt worden. De muur heeft geen dragende functie. De muur bestaat uit gasbetonblokken.

Ik wil de lijnen zoals aangegeven op de (onnauwkeurige) illustratie uitzagen met een muurzaag. De muur wordt vervolgens afgewerkt met een stuclaag.
Ik heb dit eerder gedaan maar toen werd de opening tot het plafond gemaakt, waardoor er geen zwevende celbetonblokken overbleven. Ik vraag me af wat voor ondersteuning de zwevende blokken nodig hebben en hoe jullie dit zouden aanpakken.

Bedankt!

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je zult daar een latei moeten plaatsen, anders komen de bovenste blokken naar beneden bij deze lengte.

En zo te zien, zijn het geen gasbeton blokken, maar gibo blokken.
 

Rbbrt94

  • #3
Bedankt voor je reactie Peter!

Ja ik heb ook even naar een betonnen latei gekeken maar iemand anders zei dat een stalen koker ook zou werken. Is er een reden om een voorkeur te hebben voor een van beide?

Ja je hebt gelijk, zijn inderdaad Gibo blokken. Ik heb eerder met gasbeton gewerkt. Is dat in verwerking (zagen) een groot verschil?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een beton latei kan je direct stucen, een stalen latei moet je eerst bekleden met gipsplaat. Alternatief is het gat tot boven maken en de rest uittimmeren met gipsplaat.
 

Rbbrt94

  • #5
Bedankt!

Wat ik zelf ook een fraaie afwerking vind is het gebruik van een dikke eiken balk. Deze zou ik zichtbaar laten bij het stucen. Bij een dikte van bijvoorbeeld 200*200mm lijkt me dat zo'n balk sterk genoeg is maar ik heb m'n twijfels bij de potentiële gevolgen van het werken van het hout (voor het omliggende stucwerk). Iemand hier een idee over?
 

Bram88

  • #6
Geen ervaring met het gebruik van hout als latei maar als je een stalen bint of koker flink in de specie zet dan zou je daar ook gewoon overheen kunnen stucen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zowel bij gebruik van staal als houten balk zal er werking zijn bij de overgang naar stucwerk.
Staal in de specie zetten ken ik niet.
Een stalen balk of koker moet voldoen aan de eisen voor brandwerendheid en moet omtimmerd worden brandwerend materiaal als afwerking.
Een eiken balk van 200 x 200 is brandwerender dan een stalen balk.

Is te zien bij brand in oude boerderijen, het gebint staat er nog, bij modernere bouwwerken zijn de stalen balken vrijwel altijd verwrongen of in elkaar gezakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Een latei in een niet vloerdragende binnenwand hoeft niet brandwerend bekleed te worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Je hebt gelijk, ik ben uitgegaan van een dragende balk.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Een decoratieve houten balk kan in dit geval ook als ondersteuning van de bovenstaande blokken voldoen,mits de bovenstaande blokken, goed op de balk rusten.

Het is geen dragende muur, het gaat er alleen maar om, dat de blokken niet naar beneden vallen.
Dus minimale opvang.

Wel zorgen, dat de houten balk minimaal 10 cm op de zij wanden draagt.
 

Rbbrt94

  • #11
Bedankt voor alle inzichten!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu