Cv ketel vervangen door elektrische of wachten?

Pionok

  • #1
Hallo allemaal,

na het onderhoud van onze cv ketel (Remeha avanta CW4) afgelopen jaar gaf de monteur mee dat de ketel niet mega lang meer mee zou gaan. (is uit 2006).
Ik had hem mee gegeven dat de ketel heel langzaam zijn druk verloor (drukvat is afgelopen zomer vernieuwd). Hij gaf toen aan dat dit komt door een onderdeel in de ketel. Ik weet het niet 100% zeker maar ik dacht dat het ging om de warmtewisselaar).

Nu een paar maanden verder en de ketel flink in gebruik merk ik dat de druk sneller zakt dan voorheen dus ik ben bang dat de monteur gelijk gaat krijgen.

Ik heb alle papieren nog van de vorige bewoners (wij hebben het huis sinds april vorig jaar). en daarin staat dat de ketel uit 2006 is en het een CW4 betreft). De garantie door Remeha op de warmtewisselaar is 10 jaar. Daar vallen wij dus net buiten.

Nu weet ik dat de overheid het gas compleet wil gaan laten stoppen in de toekomst en daar wil ik best in mee gaan. Maar hier heb ik wel wat vragen over.

Na onderzoek lees ik dat je tegenwoordig " hybride" ketels hebt. Deze gaan compleet op electra maar hebben wel krachtstroom nodig. Is dat bij alle hybride ketels zo?
Omdat hybride ketels nog vrij nieuw zijn, zijn ze nog behoorlijk aan de prijs in vergelijking met gasketels.

Wat is nu wijsheid.

- De warmtewisselaar laten vervangen van de remeha? nog geen idee van de kosten.
- Een remeha op marktplaats zoeken en deze ophangen en dan laten checken door de cv monteur? ik kom modellen uit 2011 en 2012 tegen voor een redelijke prijs. En het dan even een paar jaar rekken om dan om te schakelen naar hybride?
- Of toch nu meteen omschakelen naar een hybride ketel? Waarbij ik dan ook helaas groepen bij moet gaan trekken om aan krachtstroom te gaan komen.

Wie heeft er ervaring met hybride ketels en kan mij meer info geven over wat nu slim is om op dit moment te doen.
Het gaat mij niet zozeer om de kosten (want die heb ik in alle gevallen). Maar om nu 2500 euro voor een hybride ketel neer te leggen en dan over twee jaar zien dat ze om en nabij 1200 euro zijn vind ik wat ver gaan).

graag tips en ervaringen.

mvg. rene

Titel aangepast - mod
 

Bernhard

  • #2
Een hybride verwarming is een gasketel met een warmtepomp.
Dat betekend voor jou een nieuwe gasketel en bv een lucht-warmtepomp.
Misschien bedoel je een ander systeem voor warmteopwekking.
bernhard
 

Pionok

  • #3
Nee ik bedoel echt een electrische cv ketel. Google er maar eens op. Ik bedoel dus geen warmtepomp in dit geval.

Gr. Rene
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een elektrische ketel is een goed idee als je geld teveel hebt. Want electra is per kwh ongeveer 3x zo duur als gas.

Bovendien zul je je netaansluiting (flink) moeten verzwaren.
 

Pionok

  • #5
Ja ik las het net ook. Ik begrijp alleen 1 ding niet? Waarom wil de overheid dan dat iedereen er naartoe gaat in de toekomst.

Ik laat de electrische ketel nog maar even voor wat het is geloof ik.

Dan kom ik toch weer op een combi ketel uit..

Ik heb mijn huidige Remeha op een koppelblok gemonteerd dus voor mij zou het het makkelijkst zijn wederom een Remeha avanta te nemen. Dit ivm het gemak van plaatsing.

Of zijn de andere modellen van andere merken vele malen zuiniger?

Dank voor de reacties tot nu toe.
Mvg. Rene
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Verdiep je eens in een warmtepomp. Die werkt op stroom, maar haalt met 1 kWh stroom zo'n 4 kWh energie uit de buitenlucht. Dan wordt het sommetje heel anders.
 

Pionok

  • #7
Dan ga ik dat maar eens doen. Dankjewel
 

Pionok

  • #8
De combiketel icm. een warmtepomp is in ons huis geen optie lees ik daar wij geen mechanische ventilatie in huis hebben.

Dan gaat het toch gewoon weer een nieuwe combi ketel worden.

mvg. rene
 

Bernhard

  • #9
Een lucht-warmtepomp wordt aan de buitenkant van het huis gemonteerd. Een warmtepomp kan dan warmte uit de buitenlucht halen. De warmtepomp verwarmt dan het CV-water tot ongeveer 35grd. Je kan beter even een brochure lezen over de werking en de voordelen van een warmtepomp. bernhard
 

Marcn88

  • #10
Is toevallig niet t bunnenwerk van je 3wegklep defect icm een lekkende ontlucnter in de ketel oid, want als je ww lek is zal dit lek alleen maar groter worden en de druk steeds sneller dalen.
de ww kunt u controleren dmv stekker van de ketel eruit en de condensafvoer afkoppelen hier een emmer onder zetten en de cv druk opvoeren naar 2,5 bar, blijft de condensafvoer regelmatig en langdurig doordruppelen en de cv druk zakt dan ww lek zoniet ergens anders iets wat lekt en is je ww ok
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als je alternatieven overweegt voor een gasgestookte ketel, dan moet je wel in gedachten houden dat dergelijke installaties nog fors duurder zijn dan een combiketel op gas.

Wil je niet teveel investeren, dan is er op dit moment eigenlijk nog steeds maar een alternatief en dat is een ketel op gas.

De komende jaren kun je daar nog wel mee vooruit en in de tussentijd kunnen de alternatieven verder doorontwikkeld worden en waarschijnlijk worden ze ook nog wel goedkoper.
 

Pionok

  • #12
@bernard. Ik ga me zeker nog verder verdiepen. Ik wil ook in huis meer besparen. Ben nu bezig met zolder isolatie. En zo dus ook met de nieuw aan te schaffen middelen.

De driewegklep en de automatische ontluchten zijn idd vorig jaar vernieuwd. De monteur zei dan ook dat als de druk sneller zal dalen dan voorheen er toch aan de wisselaar gedacht moet gaan worden.

Helaas val ik buiten de garantie en ik zag dat een wisselaar zo ook maar 500 gaat kosten.

Dan overweeg ik meer om geheel nieuw te gaan doen.

Ik rek t nog wel even. Heb net het systeem weer gevuld. Dus even kijken hoe snel het zal gaan deze keer.

Dank voor alle reacties.

Rene
 

Gamgra

  • #13
Wanneer rendeert een warmtepomp?
Indien je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, uitgerust met dubbel glas en vloerverwarming, dan is een warmtepomp beslist aan te raden.
Een boel zonnepanelen is helemaal ideaal.
Ons 450M³ huis uit 1973 voldoet redelijk aan het geschetst beeld hierboven.

Wij hebben vorig jaar een warmtepomp aangeschaft, de bestaande gasketel hebben wij laten hangen, voornamelijk voor het sanitair water en voor het geval dat de warmtepomp het niet zou trekken.
Tot nu toe deze winter heeft de gasketel alleen gebrand voor sanitair water, normaal gesproken zou er rond deze tijd al minstens 1000M³ gas verstookt zijn alleen voor verwarming.
De warmtepomp heeft tot nu toe 2200KWh verbruikt, dit wordt grotendeels gedekt door de zonnepanelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu